Tor Browser staakt ondersteuning Windows 8.1 en macOS Mojave

Anoniem surfen
Tor Browser stopt binnenkort de ondersteuning voor Windows 8.1 en macOS Mojave. Het Tor Project raadt gebruikers aan te upgraden naar een nieuwere OS-versie.

De ontwikkelaars van het Tor Project melden in een blogpost dat Tor Browser 13.5 de “laatste grote update is voor Windows 8.1 en macOS Mojave”. Gebruikers van deze besturingssystemen zullen geen updates meer ontvangen wanneer Tor Browser 14 later dit jaar wordt uitgebracht. Dit geldt ook voor updates die de beveiliging van het Tor-systeem waarborgen. De overstap naar een nieuwer besturingssysteem is echter nog niet urgent, aangezien de stopzetting van updates pas in het vierde kwartaal plaatsvindt. Gebruikers hebben dus ruim de tijd om te upgraden.

Mijlpaal voor Tor

Tor Browser 13.5 is meer dan alleen de laatste versie voor genoemde besturingssystemen: het is volgens Tor-ontwikkelaar Duncan Larsen-Russell een ware mijlpaal voor het Tor Project. Met name gebruikers op Android profiteren daarvan. Zo is de interface van de Android-versie aangepast om meer te lijken op de desktopversie. De grootste verbetering is wellicht het connectiescherm, dat nu een native-implementatie heeft. In de toekomst zal ook de ‘Connection Assistant’ van Tor naar de Android-browser komen.

De Tor-logs hebben een nieuwe locatie gekregen: ze zijn nu te vinden in het instellingen-menu onder “Connection Settings”. Dankzij deze nieuwe locatie kunnen gebruikers de logs van de browser bekijken, ongeacht hun verbindingsstatus. Voorheen waren de logs alleen toegankelijk als de verbinding met het Tor-netwerk nog niet tot stand was gekomen.

Updates voor desktopversie

Ook de desktopversie is bijgewerkt naar versie 13.5. Hierin introduceert Tor “Betterboxing”, een geoptimaliseerde versie van letterboxing die in eerdere Tor-versies werd gebruikt. Letterboxing wordt ingezet om te voorkomen dat gebruikers worden ‘gefingerprint’. Dit houdt in dat websites een profiel van de gebruiker kunnen opbouwen op basis van het schermformaat. Door het formaat van het venster in Tor aan te passen, wordt dit onmogelijk gemaakt. Tor gebruikt hiervoor speciale “buckets”: verschillende schermformaten die tot een categorie van letterboxing behoren.

Tor Browser Betterboxing
© Tor

Hoewel de techniek perfect werkt om je privacy te beschermen, werd het design vaak verkeerd geïnterpreteerd door nieuwe gebruikers. Zij dachten dat het om een bug ging, of dat de browser websites verkeerd laadde. Daarom heeft het Tor Project twee aanpassingen doorgevoerd:

  • Visueel: de randen om de browservensters zijn visueel aangepast zodat het niet langer aanvoelt als een bug in Tor. Het gaat om enkele “subtiele aanpassingen” die je niet afleiden van de content op je scherm.
  • Instellingen: Tor introduceert nu enkele instellingen voor letterboxing, zoals de optie om je recente schermformaten te onthouden. Ook kun je zelf bepalen hoe je wilt dat Tor het browservenster uitlijnt in de letterbox.

Tor Browser 13.5 bevat ook een reeks bugoplossingen voor Android en desktopcomputers. De update is reeds beschikbaar voor alle ondersteunde besturingssystemen.

BeveiligingprivacytorTor Browser

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals