Nieuws

Deepfake van Elon Musk promootte scam op YouTube

Elon Musk boos
© photosince / shutterstock.com
Een deepfake van Tesla-CEO Elon Musk heeft zondag tijdens een YouTube Live-uitzending een scam gepromoot. Gebruikers werden gevraagd cryptomunten te storten, om die zogezegd te laten verdubbelen.

Scammers zijn erin geslaagd om vijf uur lang op YouTube te streamen, in naam van Elon Musk en als een geverifieerde account (@elon.teslastream). De video betrof oud beeldmateriaal dat zo gemonteerd was om een fake Tesla-event op te zetten. De stem van Musk werd over de beelden heen met artificiële intelligentie nagebootst. De scammers lieten ‘Musk’ een boodschap verkondigen waarin hij mensen opriep om een bepaalde website te bezoeken, waar ze hun bitcoin, Ethereum of Dogecoin konden deponeren om mee te doen aan een weggeefactie. In het bericht, dat in een loop afgespeeld werd, beloofde de fake stem van Musk dat wie investeerde automatisch het dubbele van zijn bedrag terug zou krijgen.

Deepfake in geverifieerde account

Op een bepaald moment keken zelfs 30.000 mensen tegelijkertijd naar de livestream, al kan dat cijfer ook aangedikt zijn door bots. Daardoor verscheen de stroom ook bovenaan de Live Now-aanbevelingen op de homepage van YouTube. Opvallend is dat de account @elon.teslastream een verificatiebadge gekregen had, als zijnde een Official Artist Channel. Mogelijk gaat het om een gehackte account die overgenomen werd en van naam veranderde. De video in kwestie werd intussen verwijderd en was maandag niet meer terug te vinden.

Het is niet de eerste keer dat er dergelijke scams opduiken via deepfakes van Elon Musk. De livestream op YouTube droeg de titel ‘Tesla’s [inclusief taalfout, nvdr.] unveils a masterpiece: the Tesla that will change the car industry forever’. Cointelegraph berichtte in het begin van deze maand over gelijkaardige scams, waarbij 35 accounts betrokken waren. Die deden zich voor als het SpaceX-kanaal, rond de tijd dat de Starship gelanceerd werd. In april gebruikten scammers dezelfde tactiek rond de totale zonsverduistering. Recent waren er ook meldingen van fake Musk-livestreams op Reddit.

Google heeft nog niet gecommuniceerd over de hack en hoe de scammers toch een tijdlang konden uitzenden als een geverifieerd account.

Beveiligingdeepfakeelon muskyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals