Samsung noteert 1.452% hogere winst in tweede kwartaal

Samsung
© iStock / georgeclerk
Samsung zag zijn operationele winst in het tweede kwartaal toenemen met 1.452%. De Zuid-Koreaanse techgigant wijt de beterende financiële situatie aan de AI-boom.

Voor het tweede kwartaal op rij laat Samsung stevige winstcijfers zien. Na een eerdere stijging van 931% in het eerste kwartaal, verdubbelt de winst nu opnieuw met 1.452% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. De operationele winst komt uit op 10,4 biljoen KRW, omgerekend 6,9 miljard euro. Samsung meldt in zijn voorlopige financiële rapport ook een fors gestegen omzet. Die nam met 23,31% toe tot 74 biljoen KRW, of 49,53 miljard euro.

AI-gekte stuwt winst

Ook in het tweede kwartaal is Samsungs Foundry-divisie de grote winnaar. De chipdivisie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van chips voor AI-doeleinden, profiteert optimaal van de ‘AI-boom’. Samsung is een van de partijen die grotelijks profiteert van de toegenomen vraag naar chips door de komst van AI. Naast de AI-processoren zelf, levert Samsungs chiptak ook de benodigde geheugenchips. De vraag naar DRAM, NAND en HMB is de laatste maanden flink toegenomen, mede door de komst van AI.

De omzet en winst uit geheugenchips zouden in de nabije toekomst nog fors kunnen toenemen. Nvidia overweegt Samsung in te schakelen als leverancier van HMB-chips voor de AI-NPU’s die het fabriceert. De deal is echter nog niet bevestigd. Samsung is ook niet de enige fabrikant van HMB-chips: de bekende chipmaker SK Hynix is een gevestigde naam in de geheugenbranche.

Buiten de omzet uit geheugenchips, geniet Samsung ook van een stabiele omzet uit de verkoop van smartphones. De smartphonetak was in het tweede kwartaal goed voor 2 biljoen KRW van de operationele winst. Dat heeft het Koreaanse concern deels te danken aan sterke verkopen van de Galaxy S24-serie. Die verkoopt aanzienlijk beter dan de S23-serie. Sommigen wijten dit aan de geavanceerde AI-functies van de high-end Galaxy-telefoons.

Uitgelicht artikel Samsung verbetert smartwatches met snellere 3nm-chip

Herstel na dramatisch 2023

Na een dramatisch 2023, met een winstdaling van 85%, is Samsung nu duidelijk op weg naar een sterk 2024. De chipbusiness, die in 2023 zwak presteerde met lage chipverkopen, herstelt zich krachtig dankzij de toenemende vraag naar AI-gerelateerde producten. De Zuid-Koreaanse techgigant had eerder al voorspeld dat AI de winst weer zou opstuwen. Die voorspelling blijkt nu te kloppen.

businessmobielsamsungsamsung electronics

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals