Nieuws

Google laat gratis controleren of je data op het dark web staat

google app logo donkere achtergrond
© Ascannio / shutterstock.com
Vanaf eind deze maand is de Google-app de makkelijkste manier om te controleren of je data op het dark web staat.

Persoonlijke data en accountgegevens zijn een goudmijn voor hackers. Ze kunnen die data namelijk gebruiken om bij je accounts binnen te dringen of om een phishingaanval op poten te zetten. Vaak wisselen cybercriminelen die gegevens uit via het dark web.

Het kan daarbij om allerlei verschillende gegevens aan. Met een naam, telefoonnummer en geboortedatum en een e-mailadres kunnen hackers al flink ver geraken. Voeg daar een kredietkaartnummer aan toe en het hek is helemaal van de dam. Als die informatie op het dark web circuleert, ben je daar liefst van op de hoogte. Op die manier kan je jezelf beter beschermen voor eventuele aanvallen.

Van abonnement naar gratis

Toch is het niet vanzelfsprekend om dat te weten te komen: Google biedt een tool die controleert of je data op het dark web staat, maar vraagt er momenteel geld voor. Of liever: dat deed het bedrijf. De dienst maakte aanvankelijk deel uit van het betalende Google One-abonnement, maar wordt daar nu van losgekoppeld. In plaats daarvan komt de monitoringtool naar de gewone Google-app, waar hij gratis te gebruiken zal zijn.

Google One-gebruikers zien de functie daardoor uit hun app verdwijnen. Wie gebruik wil maken van de functie, zal binnenkort naar de Google-app moeten, waar de functie een nieuwe plek zal krijgen. Door op je profielfoto rechtsboven te klikken en daarna voor “resultaten over jou” te kiezen, krijg je te zien of je info op het dark web staat.

De verhuis van de monitoringtool is goed nieuws voor wie geen Google One-abonnement heeft. De functie wordt namelijk gratis beschikbaar voor alle gebruikers met een Google-account. Eind juli zou de verhuis afgerond moeten zijn, en kan je in de Google-app alerts instellen voor wanneer je gegevens opduiken op het dark web.

Uitgelicht artikel Google One Einddatum Google One VPN eindelijk bekend

Heb je liever niet dat Google dat voor je controleert? Dan zal je dark web monitoring ook kunnen uitzetten.

Beveiligingdark webGoogle One

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals