Nieuws

Einddatum Google One VPN eindelijk bekend

Google One
© Google
Later dit jaar sluit de VPN in Google One zijn deuren. Google komt nu met een specifieke datum en noemt alternatieven waarnaar je kan overstappen.

Met een VPN kan je ervoor zorgen dat niemand kan meelezen met je internetgebruik. Google biedt sinds augustus 2021 zo’n VPN aan in het Google One-abonnement, maar stopt daar binnenkort mee. De “gratis” VPN, die deel uitmaakte van het Google One-abonnement, wordt veel te weinig gebruikt om hem te onderhouden, laat het bedrijf weten.

Dat er een einde kwam aan die VPN, was al sinds april duidelijk. Over een datum repte Google geen woord. Die datum voegt het nu toe aan een supportpagina waarop het alternatieven aan gebruikers aanreikt. Op de pagina valt te lezen dat de VPN in Google One “vanaf 20 juni 2024” ophoudt met bestaan.

Alternatieven genoeg

Dat wil niet zeggen dat Google geen VPN meer in de winkel heeft staan. Zo biedt het bedrijf bijvoorbeeld nog steeds een VPN aan Google Fi-klanten. Daarbij treedt Google als het ware op als telecomprovider en biedt het telefoonabonnementen met belminuten, sms’jes en mobiele data. Als onderdeel van dat abonnement krijg je ook toegang tot een VPN-dienst waarmee je het internetverkeer kan beveiligen. Die dienst blijft gewoon voortbestaan.

Verder maakt Google een uitzondering voor de One VPN op de Google Pixel 7-reeks. Bij die toestellen, die in 2023 gelanceerd werden, beloofde Google 5 jaar lang toegang tot de VPN-dienst. Nu Google de VPN weghaalt uit de Google One-app, moeten gebruikers van een Pixel 7-toestel hun beveiliging iets anders gaan instellen. In juni verschijnt er een software-update die VPN-mogelijkheden voor het toestel ontgrendelt. Je zal dan op je Pixel 7, 7 Pro, 7a én Fold gebruik kunnen maken van een ingebouwde VPN.

Dat geldt ook voor de Pixel 8 en alle toestellen die daarna komen: daar zitten de VPN-mogelijkheden ingebakken in het systeem. Je hebt dus geen extra VPN meer nodig als je al zo’n toestel hebt.

Tot slot verwijst Google gebruikers door naar VPN’s van andere aanbieders. In de Play Store staan tal van toepassingen die je internetverkeer tunnelen, zodat de buitenwereld niet kan meekijken.

Uitgelicht artikel NordVPN België macOS NordVPN review (2024): de beste in zijn prijsklasse

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business