Vlaamse subsidiepot voor studentenlaptops eerder leeg dan gedacht
De subsidiepot waarin de Vlaamse overheid 375 miljoen euro stortte, maakt deel uit van Digisprong, een digitaliseringstraject voor Vlaamse scholen. Het was de bedoeling dat dit geld werd ingezet voor de aanschaf of lease van laptops voor leerlingen. Per leerling ging het om zo’n 510 euro, al verschilde het bedrag per onderwijsrichting. Nu de pot is opgesoupeerd, moeten scholen een andere manier vinden om studenten bij de start van het studiejaar van een laptop te voorzien.
Creatieve oplossingen
Dit vergt creatieve oplossingen van scholen, stelt de Vlaamse ICT-coördinatoren Liga. Volgens de Liga is het geen optie om het gebruik van laptops af te schaffen. Scholen moeten dus op zoek naar een andere formule om elke student een laptop te kunnen bieden. Als voorbeeld noemt Liga-woordvoerder Koen Vandenhoudt een huursysteem waarbij ouders niet direct voor de kosten hoeven op te draaien, of een huur-koopsysteem waarbij laptops in termijnen door scholen of ouders worden gekocht.
Sommige scholen lijken er al voor te kiezen de rekening door te schuiven naar de ouders. Toch wijst Vandenhoudt erop dat onderwijsinstellingen ook zelf kunnen besparen. “Mogelijk op dure schoolboeken, een atlas of een rekenmachine. Die moeilijke oefening moet gemaakt worden met de betrokkenen”, zegt Vandenhoudt van de Vlaamse ICT-coördinatoren Liga.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts benadrukt nogmaals dat het afschaffen van laptops geen optie is. Weyts zegt dat de middelen voldoende waren om vier jaar mee door te komen, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van hoe scholen hiermee omgaan. In vrijwel alle gevallen is er “verantwoordelijk omgegaan” met het geld, al zijn er volgens Weyts altijd uitzonderingen.
Laptops gaan sneller kapot
Dat het geld er sneller doorheen is gegaan, heeft mogelijk te maken met de levensduur van de gekochte laptops. Die zouden gemiddeld maar drie jaar meegaan, terwijl werd gemikt op een levensduur van vier jaar – de termijn van de subsidiepot. Het gaat wel om een gemiddelde: er zijn ook laptops die twee of juist vijf jaar meegaan.
Intussen is het wachten op een uitbreiding van de subsidiepot, maar wanneer die er komt, is nog onzeker. De onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering komen pas net van de grond. Tot de nieuwe regering er is, zal er alvast geen grootschalige uitbreiding van de subsidiepot komen. Weyts mikt erop dat er bij een volgende regering 100 miljoen euro wordt klaargezet om oude en kapotte laptops te vervangen. Zulke middelen zijn er nu niet.