Meta wil samenwerking tussen mensen en robots verbeteren met PARTNR-programma

Meta heeft PARTNR aangekondigd, een nieuw onderzoeksprogramma gericht op interactie tussen mensen en robots in huiselijke omgevingen. De afkorting staat voluit voor ‘Planning And Reasoning Tasks in humaN-Robot collaboration’. Het initiatief richt zich op hoe robots en mensen kunnen samenwerken bij alledaagse taken zoals schoonmaken, koken en het ophalen van bezorgmaaltijden.
Robots in huis
Het idee van huishoudrobots bestaat al decennialang. Al in de jaren ’60 werd er gefantaseerd over huishoudelijke robotica, zoals Rosie uit The Jetsons. Tot nu toe heeft alleen de robotstofzuiger echt een doorbraak gemaakt in consumentenmarkten. Andere huishoudrobots kampen met uitdagingen zoals hoge kosten, beperkte functionaliteit en betrouwbaarheid. Met andere woorden: de robots zijn duur, kunnen vaak maar één taak uitoefenen en doen de taak niet altijd even goed.
Meta gelooft dat de sleutel tot bredere acceptatie ligt in betere samenwerking tussen mens en machine. De eerste generatie huishoudrobots zal waarschijnlijk geen volledige autonomie hebben, maar eerder samen met mensen taken uitvoeren. Met het PARTNR-programma onderzoekt Meta de beste manier om dat te doen.
Het PARTNR-programma moet uiteindelijk als benchmark en dataset dienen om inzicht te krijgen in hoe robots en mensen samen kunnen werken. Een van de dingen die Meta momenteel doet, is het simuleren van 100.000 huishoudelijke taken. Op basis van die simulaties test het bedrijf al een eerste keer hoe de samenwerking tussen mens en robot zou kunnen verlopen. Meta heeft de technologie al getest met de Spot-robot van Boston Dynamics en ontwikkelde een mixed-reality interface om de besluitvorming van de robot visueel weer te geven.
Robots op twee benen
Een andere veelbelovende ontwikkeling is de opkomst van mensachtige robots. Fabrikanten van deze bipedale robots hopen dat ze uiteindelijk veelzijdige taken in zowel fabrieken als huishoudens kunnen uitvoeren. Bipedale robots, die op twee benen lopen, hebben bovendien als voordeel dat ze zich zoals mensen kunnen voortbewegen. Een trap hoeft daarom geen hindernis te zijn voor een huishoudelijke robot. Vandaag is dat nog wel het geval: wie meerdere verdiepingen wil stofzuigen met een robot, moet het toestel zelf de trap op dragen. Meta ziet PARTNR als een cruciale stap in het proces om huishoudelijke robots steeds beter te maken en wil met het programma de toekomst van de samenwerking tussen mens en robot herdefiniëren.