Nieuws

Boston Dynamics stelt volledig elektrische Atlas-robot voor

Atlas
© Boston Dynamics
Boston Dynamics heeft een volledig elektrische versie van Atlas voorgesteld. Nu weten we meteen waarom de roboticaspecialist zijn hydraulische voorganger met pensioen stuurde.

Dinsdag liet Boston Dynamics ons nog afscheid nemen van zijn mensachtige robot Atlas. Nu blijkt dat de ingenieurs van het bedrijf al een opvolger klaar hebben. Op hun website stellen ze de nieuwe Atlas uitgebreid voor. Terwijl het oude, hydraulische model ontwikkeld werd met militaire zoekoperaties in het achterhoofd, ziet de nieuwe Atlas er braver uit. Hij moet dan ook vlotter inzetbaar zijn in ons dagelijks leven. Boston Dynamics noemt hem alvast “‘s werelds meest dynamische humanoïde robot”.

Nieuwe Atlas staat op

Zoals zo vaak bij het debuut van een Boston Dynamics-robot, is de introductievideo een beetje creepy. De nieuwe Atlas ligt plat tegen de grond en plooit zijn benen op voor de mens onnatuurlijk wijze omhoog om zich op te duwen. De manier waarop de robot rechtstaat, is een knap staaltje van flexibiliteit en balans. Het verschil met de zwaar ogende, ietwat klungelige voorganger valt meteen op. Hij ziet er ook slanker uit en heeft veel meer weg van een mens in een exoskelet. De nieuwe Atlas heeft geen ‘gezicht’, maar een zwarte unit met sensoren en daarrond een lichtgevende ring. Hij lijkt zo weggelopen uit een Star Wars-set en doet ook denken aan Robot uit de Netflix-serie Lost in Space.

Boston Dynamics stelt dat de expertise van moederbedrijf Hyundai van pas komt. De nieuwste productiemethoden in autofabrieken zijn “de perfecte tests voor nieuwe toepassingen met Atlas”. De ingenieurs zijn alvast van plan om in de komende maanden en jaren te laten zien waartoe de nieuwe robot in staat is.

Atlas zou verder uitgerust worden met nieuwe gripsystemen om zware voorwerpen te manipuleren. Tegelijkertijd wil de fabrikant ook voortbouwen op de parkour-talenten van de oude Atlas. Bovendien zal de nieuwe robot sterker zijn dan zijn hydraulische voorganger en door zijn slankere vorm commercieel toegankelijker worden.

Bovenmenselijke mogelijkheden

“Atlas mag dan wel een menselijke vorm hebben, we rusten hem zo goed mogelijk uit om taken zo efficiënt mogelijk te laten uitvoeren. We laten ons dus niet beperken door de gebruikelijke mobiliteit van de mens”, geeft Boston Dynamics nog mee. We kijken alvast uit naar de volgende demonstratievideo’s en welke danspasjes de nieuwe Atlas zoal uit zijn voeten schudt.

Uitgelicht artikel Atlas Boston Dynamics stuurt Atlas-robot met pensioen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business