Nieuws

Boston Dynamics stuurt Atlas-robot met pensioen

Atlas
© Boston Dynamics
Atlas, de mensachtige robot van Boston Dynamics, gaat met pensioen. Het bedrijf focust op nieuwe projecten en Spot, die het commercieel goed doet.

11 jaar geleden sloeg Boston Dynamics de wereld met verstomming. Het was erin geslaagd een humanoïde robot te bouwen die niet alleen stabiel rechtop kon lopen, maar ook zware dozen kon verplaatsen en obstakels kon overbruggen. Atlas werd gefinancierd door DARPA en zou dus in het Amerikaanse leger ingezet worden. De robot zou onveilig gebied kunnen verkennen om er provisie naartoe te brengen, of om mensen in veiligheid te brengen.

Tot echte militaire missies kwam het niet en we kennen Atlas vooral van de virale YouTube-video’s waarmee hij wereldwijd de harten van techliefhebbers veroverde. Zo waagde hij zich aan danspasjes, maar ook parkour. Hoewel het vaak om spielerei leek te gaan, zagen techneuten vooral een straffe demonstratie van ongeziene mobiliteit. Met een laatste, ietwat melancholische video, neemt Boston Dynamics afscheid van Atlas.

Atlas: clown en acrobaat

Het is een bloopercompilatie geworden waarin de robot meer op zijn bek gaat of door zijn gewrichten zakt dan wat anders. Dat een bedrijf ook de mislukte proeven met een kwinkslag durft te tonen, laat zien dat het een gezonde mentaliteit heeft. Ook opmerkelijk is dat het bedrijf erin geslaagd is om de robot menselijke karakteristieken te geven, waardoor hij al die jaren op sympathie kon rekenen.

“Meer dan een decennium lang heeft Atlas onze verbeelding weten prikkelen en de volgende generatie robotici geïnspireerd om de technische barrières uit het veld te overwinnen”, zegt Boston Dynamics in de beschrijving van de video. “Nu is het tijd voor onze hydraulische robot Atlas om onderuit te zakken en te relaxen.”

Spot is commercieel succes

Boston Dynamics kijkt nu naar andere projecten en niet in het minst naar de gele robothond Spot. Door zijn compacte vorm en uitrustingsmogelijkheden met allerlei sensoren, wordt Spot breed ingezet in fabrieken om technische defecten op te sporen. Zo was hij eerder dit jaar actief in de brouwerij van Stella Artois in Leuven. Of Boston Dynamics in de nabije toekomst met een andere humanoïde robot komt, of het op compactere modellen houdt, is koffiedik kijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business