Sony presenteert WH-1000XM6: je favoriete Sony-hoofdtelefoon vouwt weer

Bij de introductie van de XM5 kreeg Sony kritiek omdat die hoofdtelefoon niet opgevouwen kon worden. Daardoor was het net iets lastiger om hem in een rugzak of handtas mee te nemen. Dat euvel is nu verholpen met de WH-1000XM6, die niet alleen opvouwbaar is, maar volgens Sony ook stevigere prestaties levert op het gebied van actieve ruisonderdrukking (ANC) en audio.
WH-1000XM6 opnieuw duurder
Aan de verbeteringen hangt een hoger prijskaartje. Waar de XM4 in 2020 nog 380 euro kostte en de XM5 (2022) 420 euro, komt de WH-1000XM6 bij lancering op 450 euro. De hoofdtelefoon ligt vanaf mei in de Belgische en Nederlandse winkels.
Er is keuze uit drie kleuren: Black, Midnight Blue en Platinum Silver. Het is goed mogelijk dat er later nog andere kleuren volgen, zoals bij de roze variant van de XM5.

Verbeterde ANC-prestaties
Naast het herontwerp zijn ook de ANC-prestaties flink verbeterd, mede dankzij de nieuwe QN3 HD-chipset, die tot zeven keer krachtiger zou zijn, en de toepassing van zes microfoons per oorschelp. Via de Sound Connect-app kun je diverse instellingen aanpassen en Adaptive Sound Control activeren. Deze functie past het geluidsprofiel in realtime aan op je omgeving.
Sony’s ‘Scene-based Listening’ gaat nog een stap verder en herkent automatisch de activiteit die je uitvoert. Op basis daarvan worden de luisterinstellingen aangepast, voor bijvoorbeeld een meer open profiel tijdens het wandelen of fietsen.
Ook Speak-to-Chat is volgens Sony flink verbeterd. De muziek zou nu sneller en vloeiender gepauzeerd worden zodra je begint te praten. Handig voor wie op kantoor even iets aan een collega wil vragen zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Wie liever zelf bepaalt wanneer de audio stopt, kan de functie uitschakelen.
Nu met Auracast en LE Audio
Zoals gebruikelijk belooft Sony opnieuw verbeterde audioprestaties dankzij nieuwe 30mm-drivers. Via een 10-bands equalizer kun je bovendien zelf invloed uitoefenen op het geluidsprofiel. LDAC-ondersteuning is opnieuw aanwezig voor hoogwaardige bluetoothstreaming, maar je kunt ook bedraad luisteren via de 3,5mm-aansluiting.
Met 360 Reality Audio for Cinema creëer je een ruimtelijk effect voor stereogeluid, bijvoorbeeld bij YouTube-video’s. Edge-AI en DSEE Extreme zorgen er dan weer voor dat gecomprimeerde streamingmuziek beter klinkt door deels verloren frequenties te herstellen.

Zoals het een high-end hoofdtelefoon in 2025 betaamt, zijn ook Auracast en LE Audio van de partij. Auracast laat je muzieksignalen ontvangen van andere Auracast-apparaten in de buurt, terwijl LE Audio in theorie het energieverbruik verlaagt. Wel moeten ook je smartphone en andere apparaten deze functies ondersteunen.
Batterijduur blijft gelijk
Wat betreft batterijduur maakt de WH-1000XM6 geen sprong voorwaarts: hij blijft steken op 30 uur met ANC ingeschakeld en 40 uur zonder. Snelladen is wel aanwezig: volgens Sony kun je na drie minuten laden alweer drie uur muziek streamen.
Tot slot: de WH-1000XM6 heeft geen officiële IP-classificatie en is dus niet stof- of waterbestendig. We zouden hem dus niet aanraden voor sportactiviteiten.