Vier Volkswagen-kopstukken veroordeeld in Dieselgate-zaak

Volkswagen
© Pexels / Skylar Kang
De rechtbank in het Duitse Braunschweig heeft vier voormalige topmannen van Volkswagen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het ‘dieselgate’-schandaal.

Het emissieschandaal rond Volkswagen kwam in 2014 aan het licht na onderzoek van de non-profitorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT). Uit tests van het ICCT bleek dat de uitlaatgassen van bepaalde dieselvoertuigen onder reële rijomstandigheden veel meer schadelijke stoffen bevatten dan eerdere metingen in testomgevingen. In september 2015 gaf Volkswagen, na berichtgeving van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), toe dat het sjoemelsoftware gebruikte om emissietests te manipuleren.

Volgens Volkswagen werd deze software geïnstalleerd op ruim 11 miljoen dieselauto’s die het bedrijf in Europa en de Verenigde Staten verkocht. Onderzoek van de Radboud Universiteit in Nederland wees uit dat het gebruik van deze software in Europa tienduizenden gezonde levensjaren heeft gekost vanwege de verhoogde uitstoot van stikstofoxiden (NOx).

Tot 4,5 jaar celstraf voor Volkswagen-kopstukken

Bijna tien jaar nadat Volkswagen erkende dat het sjoemelsoftware had toegepast in zijn dieselwagens, is er nu een uitspraak in de slepende juridische zaak tegen enkele voormalige topfunctionarissen. Vier oud-bestuurders zijn veroordeeld tot celstraffen. Jens Hadler kreeg de zwaarste straf opgelegd: hij moet 4,5 jaar de gevangenis in. Hadler stond destijds aan het hoofd van de ontwikkeling van dieselmotoren bij Volkswagen.

Een voormalige manager die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de motorelektronica, Hanno Jelden, kreeg een gevangenisstraf van 2 jaar en 7 maanden opgelegd. Andere betrokkenen, Heinz-Jakob Neusser en Thorsten D., kregen voorwaardelijke straffen van respectievelijk 1 jaar en 3 maanden en 1 jaar en 10 maanden. Zij hoeven hun straf dus niet uit te zitten, tenzij zij opnieuw in de fout gaan.

De juridische nasleep van dieselgate is met deze veroordelingen nog niet afgerond. Ook Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, staat nog terecht voor zijn rol in het schandaal. Eerder werd voormalig Audi-topman Rupert Stadler al veroordeeld voor zijn betrokkenheid. Stadler speelde via de raad van bestuur van Volkswagen een rol in dieselgate. In 2023 erkende hij zijn aandeel en werd hij veroordeeld tot een boete van ruim 1 miljoen euro.

Diesel in de verdrukking

Sinds het bekend worden van het schandaal is de verkoop van dieselauto’s in Europa sterk teruggelopen. Waar diesels in 2015 nog goed waren voor meer dan de helft van de nieuwverkopen, bedraagt hun marktaandeel anno 2025 nog slechts 10 procent. Veel automobilisten zijn overgestapt op benzinewagens of elektrische auto’s.

Deze trend hangt mede samen met maatregelen van Europese overheden om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. Dieselauto’s zijn daardoor aanzienlijk duurder geworden in gebruik, ondanks het feit dat diesel aan de pomp nog steeds goedkoper is dan benzine.

Uitgelicht artikel BYD Chinese EV's Chinese BYD stoot Tesla van Europese EV-troon
businessConnected Carevvolkswagen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

Geniet van ultrasnel 5G met Proximus

👉 Profiteer nu van exclusieve webpromo’s