Opinie

Waarom iPhones zonder audiojack een slecht idee zijn

[Opinie] Smartphones die de audiojack achterwege laten, brengen onze telefoons tien jaar terug in de tijd. De weinige onderlinge compatibiliteit zal zomaar opnieuw verdwijnen.

[related_article id=”180070″]Zo’n tien jaar geleden kwam er eindelijk een vorm van eensgezindheid onder de fabrikanten van mobiele telefoons. Nog voor alle gsm’s gebruik begonnen te maken van mini-usb of zelfs micro-usb, kregen we eindelijk een 3,5 mm-aansluiting waar we onze gewone hoofdtelefoons konden op aansluiten. Daarvoor moesten we gebruik maken van ofwel kleinere aansluitingen of een adaptertje dat de oplaadpoort kon omzetten naar een 3,5 mm-poort.

Wie geregeld een nieuw toestel kocht, zat op de duur met een heuse verzameling aan opladers en adapters voor vanalles en nog wat. De audiojackpoort bracht daar verandering in – tot grote vreugde van velen. Wil je vandaag even iets in stilte beluisteren, dan grijp je de eerste de beste hoofd- of oortelefoon. Het is zowat het enige dat vandaag compatibel is met alles: computers, tablets, laptops, Android smartphones en Apple-toestellen.

Einde van een tijdperk

Deze grootschalige compatibiliteit staat nu op instorten. Zowel Apple als Intel hebben recent hun afkeer laten blijken voor de audiojack, met een Chinese fabrikant in de voorhoede. LeEco heeft namelijk al drie smartphones uitgebracht zonder de aansluiting, en zowat iedereen verwacht dat Apple die eveneens achterwege zal laten in de nieuwste iPhones. LeEco voorziet overigens geen adapter, maar wel oortjes die rechtstreeks aangesloten moeten worden op de usb-C-poort.

Op zich zouden we de aansluiting nog kunnen missen, al wordt het erg onhandig als iedereen opnieuw met de strategie begint die LeEco heruitvindt. Ook tien jaar geleden leverde elke fabrikant zijn eigen, vaak waardeloze, oortjes mee die enkel pasten op de opladeruitgang van het merk. Het is dan gedaan met het kiezen van je hoofdtelefoon; of je moet gaan investeren in eigen oortjes met usb-C-aansluiting of een adapter. Het zou opnieuw een onontwarbaar kluwen aan kabels worden.

Bovendien zou het dan ook gedaan zijn met de compatibiliteit tussen usb-C-toestellen en toestellen van Apple. Die laatste gaat immers nooit zijn lightning connector opgeven voor iets dat de grote massa ook gebruikt.

Betweters

[related_article id=”179707″]En waarom die plotse afkeer van iets dat ons al zolang zo goed uit de nood helpt? Apple is blijkbaar van mening dat zijn smartphones nog niet dun genoeg zijn. De audiojack neemt relatief veel plaats in, wat betekent dat dat plaats is die niet meer dunner kan worden, en waar niks anders kan geplaatst worden. Een digitale audio-ingang zou volgens de Amerikanen veel nuttiger zijn.

Bovendien denken Intel en apple dat wie toch geen adapter wilt gebruiken wel een bluetooth headset zal gebruiken. Ze vergeten echter dat de meeste mensen nog steeds een bekabelde oplossing verkiezen, zowel omdat ze dan geen rekening moeten houden met batterijen, als omdat een bluetoothverbinding redelijk wat van de geluidskwaliteit verliest.

Opnemen

Ten slotte zijn er ook heel wat mensen die hun iPhones gebruiken om video’s te maken – een nut dat Apple zelf enorm belichtte met een reeks reclamespots. De videokwaliteit is inderdaad voldoende om erg goede filmpjes te maken, maar zij die er echt serieus mee bezig zijn, gebruiken haast altijd een externe microfoon om een beter geluid te bekomen. Je mag drie keer raden waar ze die aansluiten. Het verdwijnen van de audiojack zal dus ook voor hen op middelkorte termijn een groot probleem betekenen.

Kort gezegd kunnen we stellen dat de reactie van de fabrikanten overdreven is. Ja, de audiojack neemt veel plaats in, maar is er werkelijk iemand die behoefte heeft aan nog dunnere smartphones? De iPhones zijn nu al zo dun en glibberig dat de meeste gebruikers er een stevig hoesje voor gebruiken dat de dikte sowieso vergroot. Bovendien komen we dan opnieuw terecht in een kluwen van kabels, waar niemand op zit te wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business