[Opinie] Vandaag wordt de Samsung Galaxy S8 aan de wereld getoond. Nu alle details toch al gelekt zijn: kan Samsung falen? Of maakt de concurrentie het hen extra gemakkelijk?


Vandaag spendeert Samsung miljoenen dollars om een zo spectaculair mogelijke show te presenteren aan de wereld en de aanwezige pers. Dat klinkt logisch wanneer een bedrijf een nieuw vlaggenschip wil aankondigen, maar in het geval van de Galaxy S8 niet heel nuttig. Sinds begin dit jaar regent het lekken en geruchten, met zelfs verschillende video’s de afgelopen twee weken. Alles is bekend, maar zal het genoeg zijn?

Vertrouwen

Allereerst wil ik Samsung met een forse hamer tegen hun hoofd slaan. Net voor de aankondiging van de Galaxy S8 komt het nieuws dat het de Galaxy Note 7 refurbished gaat verkopen in bepaalde delen van de wereld. Net wanneer het merendeel van de mensen ontploffende Samsungs in hun passieve hersendeel hebben gestopt, wordt het opnieuw aan het licht gebracht. Dit nieuws begin februari brengen had een veel betere strategie geweest.

Allereerst wil ik Samsung met een forse hamer tegen hun hoofd slaan.

Van smeulende Note 7-toestellen naar de Galaxy S8: zijn de problemen achter de rug? Ik vermoed dat Samsung deze keer geen risico heeft genomen wat betreft extreem compact design rond de batterij met bijzondere vormen, ook al zal de hardware van de Galaxy S8 al zo goed als klaar zijn geweest toen de Note 7-miserie begon. In Amerika waren al één miljoen Note 7’s verkocht toen de toestellen werden teruggeroepen. In Europa moest de verkoop nog starten en is de smartphone  nooit in de winkel geraakt. Er zullen mensen zijn die de problemen nog herinneren, maar uiteindelijk zal maar een fractie daarvan beslissen om Samsung niet meer te vertrouwen. Qua verkoopcijfers, in Europa althans, zie ik geen problemen voor de Galaxy S8.


Stoefdrang

Het volledig nieuwe design met dunne schermranden, de unieke edge op zowel de gewone als de Plus-versie, allemaal is het genoeg om de consument de behoefte te geven om een nieuw toestel te kopen. Een 5,8 inchscherm in een behuizing amper groter dan een 5,1 inchtoestel is een openbaring dankzij de slimme 18:9-schermverhouding, wat de upgradenood bij velen zal doen aanwakkeren. 2016 was maar een mager jaar met subtiele upgrades voor de Galaxy S7, wat de boost nog groter zal maken omdat er altijd mensen wachten op de ‘grote’ upgrade waarmee ze kunnen opvallen. Een smartphone blijft een belangrijk voorwerp in onze maatschappij. Als je dan een ‘speciaal’ model hebt met afgeronde, flinterdunne schermranden, iets wat iedereen kan zien, dan val je op. Heel wat mensen willen dat.

Alles krijgt een upgrade in de Galaxy S8, niets blijft onveranderd.

Daarnaast probeert Samsung met de Galaxy S8 ook iedereen te overklassen met extreme specificaties en functies. Zo is het de allereerste smartphone met de langverwachte Qualcomm Snapdragon 835 (of de haast identieke Exynos 8895), wat de nieuwe maatstaf moet worden in het mobiele landschap in 2017. Alles krijgt een upgrade in de Galaxy S8, niets blijft onveranderd. Daarnaast blijft het dezelfde troeven bovenhalen: waterdicht, draadloos laden, luxueus design en een amoledscherm.

En de concurrentie?

De concurrentie maakt het Samsung ook heel gemakkelijk dit jaar. HTC heeft geen vlaggenschip dat weerwoord kan bieden en Sony loopt hopeloos verloren in smartphoneland met de Xperia-reeks. De grootste bedreiging zou van Huawei moeten komen omdat het de grootste sprong voorwaarts maakte op vlak van marktaandeel. Helaas hebben ze net dit jaar gekozen om te doen wat Samsung en Apple vorig jaar hebben gedaan: consolideren, zelfde design nemen en verfijningen doorvoeren. Dat is op zich niet zo erg, behalve dat 2017 net het jaar wordt waar de schermranden tot het uiterste worden beperkt en de schermgrootte gevoelig kan groeien. Vergeleken met de Samsung Galaxy S8 heeft de Huawei P10 gigantische randen rondom het scherm. Consumenten gaan dat zien in de winkel wanneer ze vergelijken.

[related_article id=”212615″]

De grootste concurrentie voor de Samsung Galaxy S8 gaat van LG komen dit voorjaar, tot de nieuwe iPhone met gloednieuw design op de markt komt. De LG G6 is een miraculeuze wederopstanding vergeleken met de G5, die allesbehalve kon overtuigen en dé misser van 2016 werd. De LG G6 volgt Samsung met de slimme 18:9-schermverhouding, dunne schermranden en verfijnd design. Hij is voortaan ook waterdicht en heeft als uniek verkoopargument twee camera’s waarvan één met breedhoeklens. Samsung mag van geluk spreken dat LG zo ver achterstaat in de smartphonerace qua marktaandeel.

Pletwals

Gaat de Samsung Galaxy S8 de concurrentie gewoon platstampen? Ja en nee. Veel hangt af van waar ze de sterkste focus op willen leggen. Indien ze dat doen op spraakassistent Bixby of de smartphone dock DeX, kan het fout gaan. Die eerste verstaat vermoedelijk (nog) geen Nederlands en DeX is een niche-oplossing die in dezelfde vijver wil vissen als Windows 10 Continuum en vermoedelijk nooit een desktopcomputer zal kunnen vervangen.

Het is de enige telefoon die een voet naast de iPhone kan zetten op vlak van populariteit.

Tot slot is er de astronomische prijs. De Galaxy S8 zou 799 euro kosten en de grotere S8 Plus zelfs 899 euro. In mijn ogen belachelijk veel geld voor een smartphone, maar die prijs houdt de markt niet tegen om massaal een iPhone te kopen.  Het zal er ook niet voor zorgen dat de Samsung Galaxy S8 geen monstersucces kan worden. Het is de enige telefoon die een voet naast de iPhone kan zetten op vlak van populariteit, en met het vernieuwde design kunnen heel wat mensen overstag gaan.

Deze avond weten we alle details officieel, de review volgt later, maar het lijkt erop dat de Samsung Galaxy S8 de concurrentie gaat platwalsen qua verkoopcijfers. De groten worden groter, de kleintjes snakken naar adem.