Opinie

Apple graaft een put voor zichzelf met de iPhone X

[Opinie] Als Apple niet op z’n tellen let, zou de nieuwe iPhone X het bedrijf wel eens zuur kunnen opbreken.

Bij de lancering van Apples nieuwe iPhones eerder deze maand was onmiddellijk duidelijk welk toestel op het meeste aandacht kon rekenen. De tot de verbeelding sprekende iPhone X wierp een enorme schaduw over de iPhone 8 en iPhone 8 Plus, die in vergelijking maar een saaie upgrade zijn van de iPhone 7 en 7 Plus.

Datzelfde sentiment weerklonk ook bij collega Thomas en in de reviews die vorige week overal online verschenen. Hoewel de iPhone 8 een uitstekende telefoon is en over de hele lijn op goede beoordelingen kan rekenen, klinkt tegelijk het advies dat het eigenlijk de iPhone X is die je echt wilt. Dát is de smartphone van de toekomst.

Magere opkomst

De consument lijkt eveneens die mening toegedaan. De lanceringsdag van de iPhone gaat traditioneel gepaard met ellenlange rijen voor Apple Stores overal ter wereld, gevuld met enthousiastelingen die bij de eersten willen zijn om het nieuwste model in ontvangst te nemen. Dit jaar was de opkomst voor de iPhone 8, die sinds vorige week vrijdag in de rekken ligt, beduidend minder.

De opkomst bij de lancering van de iPhone 8 was ronduit teleurstellend en ook online pre-orders gingen minder hard.

Aan de Apple Store op Union Square in San Francisco stonden afgelopen vrijdag amper 80 mensen in de rij, zo meldt Reuters. Dat staat in schril contrast met vorige jaren, toen mensen straten ver stonden aan te schuiven voor de nieuwe iPhone. De helft van de wachtenden kwam volgens het nieuwsagentschap bovendien niet voor de iPhone 8, maar voor de nieuwe Apple Watch 3 met LTE-ondersteuning.

[related_article id=”218534″]

Ook in Sydney en Londen, en heel wat andere plaatsen in de wereld, stonden dit jaar minder mensen ongeduldig te wachten tot hun lokale Apple Stores vrijdag de deuren openden. Toegegeven, de lengte van de wachtrijen is de laatste jaren sowieso aan het afkalven omdat steeds meer mensen hun toestel gewoon online bestellen. De opkomst bij de lancering van de iPhone 8 was evenwel ronduit teleurstellend en ook online pre-orders gingen minder hard. Dat maakte de beurs nerveus: Apples aandeel zakte met 6,3 procent.

Productieproblemen

Heel wat consumenten lijken dus de boot af te houden tot de iPhone X op de markt komt, maar volgens de laatste berichten is die smartphone zelfs nog niet in productie gegaan. Christopher Caso, analist bij Raymond James, beweert tegenover Barron’s dat de productie is uitgesteld tot midden oktober, terwijl de telefoon vanaf 3 november in de rekken moet liggen. Eerder voorspelde ook gerenommeerd Apple-analist Ming-Chi Kuo van KGI Securities dat de productie de vraag pas in de loop van volgend jaar zou kunnen bijbenen.

Een nieuw rapport van de Wall Street Journal gooit extra olie op het vuur: de nieuwe Face ID-sensoren zouden voor productieproblemen zorgen die de beschikbare voorraad nog verder kunnen doen krimpen. Verwacht dus niet dat de iPhone X bij lancering in grote oplage beschikbaar zal zijn, of dat je zelfs dit jaar de smartphone al in handen zal krijgen.

Wedden dat Samsung zijn Galaxy S9 nu extra vroeg in de markt wil zetten?

Erop of eronder

Zolang Apple de productie van de iPhone X niet op gelijk niveau met de vraag krijgt, zijn potentiële kopers genoodzaakt om weken tot zelfs maanden op hun nieuwe toestel te wachten. Dat zou sommigen zelfs kunnen doen afhaken van te upgraden, zeker zij die ook niet warm lopen voor de beperktere vernieuwing in de iPhone 8. Wedden dat Samsung zijn Galaxy S9 nu extra vroeg in de markt wil zetten?

De eindejaarsperiode is traditioneel een sterk kwartaal voor Apple, waarin veel telefoons worden verkocht. De iPhone X is de duurste iPhone die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Als het erin slaagt om het toestel snel in grote hoeveelheden te verschepen, zou dit het beste kwartaal ooit kunnen worden voor Tim Cook en de zijnen. De kaarten die nu op tafel liggen, lijken evenwel in de andere richting te wijzen en zouden Apple wel eens een flinke kater kunnen opleveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business