[Opinie] Google lanceerde gisteren twee nieuwe Pixel-telefoons en nog wat extra interessante hardware. Heel interessante toestellen, maar wij hebben pech. Waarom? Wij spreken Nederlands…

Advertentie

Wie het Pixel-event gisteren heeft gezien of het verslag op deze website heeft gelezen, heeft heel wat nieuws kunnen bewonderen. Zo introduceert Google de slimme Clips-camera die automatisch begint te filmen wanneer er iets boeiend gebeurt, dankzij artificiële intelligentie. De twee Pixel 2-smartphones hebben volgens Google de strafste camera ooit aan boord, en er zijn nu twee extra Google Home slimme luidsprekers die dubbelen als assistent. Er is nog de Pixelbook, de draadloze Buds-oortjes: kortom, allemaal veel lekkers. Maar we zullen ze nooit zien in België. Dedju.

Lege webwinkel

Waarom pest Google ons? De Google Assistant is de grote boosdoener, de onzichtbare computer. De zoekgigant zet sterk in op artificiële intelligentie en de bijhorende machine learning, met de lancering van de AI-assistent op de Pixel vorig jaar. Toen kregen we al een voorsmaakje van de discriminatie die Belgen en Nederlanders krijgen te verduren. Wie vandaag naar de webwinkel van Google surft, krijgt enkel een Chromecast, Chromecast Audio en de twee jaar oude Pixel C-tablet te zien.

[related_article id=”219154″]

Scroll helemaal omlaag naar het Belgische of Nederlandse vlaggetje, en schakel eens over naar het Verenigd Koninkrijk. Ineens krijg je het hele gamma te zien dat Google aanbiedt, inclusief een pre-orderpagina voor de nieuwe apparaten. Ook Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië hebben geluk. Hun talen worden actief ondersteund door de Google-assistent.

Lernout & Hauspie

In Ethnologue, de talenverzameling van de wereld, staat Nederlands pas op plaats 56 met 22 miljoen mensen die de taal spreken. Zoveel mensen negeren lijkt een stomme zet van Google, maar het is een peulenschil vergeleken met Chinees (1.248 miljoen), Spaans (437 miljoen) en Engels (372 miljoen). Ondanks dat er al jaren aan spraakassistenten wordt gewerkt, staat de technologie nog steeds in zijn kinderschoenen. Vandaag kan de Google Assistant Engels, Frans, Japans, Braziliaans Portugees, Koreaans en dit jaar nog wordt Italiaans en Spaans toegevoegd.

Nochtans zijn wij met onze Nederlandse taal wel een uitzondering qua spraakherkenning, omwille van onze geschiedenis met het Belgische Lernout & Hauspie.

Nochtans zijn wij met onze Nederlandse taal wel een uitzondering qua spraakherkenning, omwille van onze geschiedenis met het Belgische Lernout & Hauspie. Spraaktechnologie kende zijn boom eind jaren 90 met de Nederlandse taal als enige vreemde eend in de bijt tussen wereldtalen zoals Engels, Spaans, Frans en Duits.

Wie vandaag naar het ondersteunde talenpakket van Dragon NaturallySpeaking 15 kijkt (de spirituele opvolger van L&H), ziet dat er maar zeven talen worden ondersteund: Engels (UK en US), Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Japans én Nederlands.

‘Maar’ 22 miljoen

Er is dus een onverwacht grote kennis van de Nederlandse taal op vlak van spraakherkenning, wat de stap moet verkleinen voor spraakassistenten om ons niet langer te negeren. Siri doet al flink zijn best om ons te verstaan, maar staat mijlenver achter op zijn Amerikaanse broer qua functies. Amazon Alexa negeert ons helemaal, omdat Amazon geen online winkel heeft in België of Nederland. Cortana spreekt dezelfde talen die Dragon ondersteunt, uitgezonderd Nederlands. We kunnen niet anders dan denken dat de Nederlandse taalondersteuning om de hoek loert.

Vermoedelijk heeft het geen haast voor de technologiegiganten, omdat we ‘maar’ met 22 miljoen zijn.

Maar het heeft vermoedelijk geen haast voor de technologiegiganten, omdat we ‘maar’ met 22 miljoen zijn. Het merendeel van ons kan ook perfect de Engelse of Franse taal spreken omdat onze moedertaal geen wereldtaal is. We staan pas 56ste op de wereldranglijst; een echte prioriteit zijn we niet. Gelukkig zien we de spraakassistenten wel doorsijpelen op onze markt via externe partijen zoals Bose of Sonos, maar schakelen de functie uit bij ons. Vermoedelijk directe orders van Google.

[related_article id=”219174″]

Middeleeuwen

Tot slot komen er ook heel wat nauwe samenwerkingen kijken bij de integratie van een spraakassistent. Heel wat lokale websites en diensten zouden moeten worden geïmplementeerd om de assistent ook slim te maken. Wie zou er nu niet aan zijn assistent een boodschappenlijstje doorgeven om dan direct te bestellen bij Colruyt zodat jij het kan afhalen? Zo’n lokale integratie maakt het nog moeilijker om de Google Assistant snel hier te verwachten. Hetzelfde geldt overigens voor Cortana, Siri en Alexa.

Resultaat: wij kunnen alweer op onze kin kloppen. Google wordt een volwaardige hardwareleverancier maar wij zien daar niets van. Amazon Alexa maakt furore over de hele wereld met een explosief groeiend ecosysteem, maar wij kunnen er maar amper van genieten. Siri doet moeite maar blijft redelijk dom in het Nederlands, en Cortana verschijnt nog niet in onze Windows 10-versies.

Wie zich Tony Stark wil wanen, zal voorlopig zijn beste Engels moeten bovenhalen. Al de rest mag roepen zoveel hij wil: typen of tikken op je touchscreen is de beste oplossing. Of hoe we gestraft vanuit de technologische middeleeuwen moeten toekijken naar het lekkers waarvan een deel van de wereld mag genieten.


11 REACTIES

 1. Kunnen ze dan Google Assistant niet beschikbaar maken in België en Nederland zonder het Nederlands toe te voegen? Ik denk dat er velen bereid zijn om deze in het Engels of Frans te gebruiken.

  • Belgen vrezen geen vreemde talen, voor films verafschuwen we ‘dubbing’ en dergelijke meer, quasi overal in België kan je terecht in het Engels. Probeer dat maar in Spanje bijvoorbeeld, het is bijgevolg ontzettend dom om de Pixel niet te lanceren in België – omdat de Google Assistant geen Nederlands kan…

   (hetzelfde gaat ook op voor onze fijne noorderburen uiteraard)

 2. Wat een dramaqueen die Cédric.
  Pakjes besteld inw China zijn hier in paar dagen dus dat zal met die Pretzel ook wel lukken

 3. Ik bestel al jaren bij Amazon US en Amazon UK. De service die ge daar krijgt is ongelooflijk . En daar gaat BPost mee concurreren ? Laat me niet lachen. En ik dacht niet dat taal een probleem is voor ons op internet

 4. Cédric … wat lees ik nu? “Amazon Alexa negeert ons helemaal, omdat Amazon geen online winkel heeft in België of Nederland.”.
  Van een expert zoals jij verwacht ik echt toch meer up-to-date kennis: inmiddels heeft Amazon immers reeds geruime tijd een winkel in Nederland, via http://www.amazon.nl.

  • Amazon.nl verkoopt alleen e-books.
   Als je iets wilt laten leveren moet je nog altijd via de Duitse/Franse/Britse Amazon bestellen

 5. Dat is wel een probleem voor de Nederlandstaligen maar niet voor de Franstalige Belgen. Eindelijk iets waar die zgn.” luie en vadsige” Walen en “Brusseleirs” ons voor zijn. 😉

 6. In een geglobaliseerde wereld speelt het Nederlands niet meer mee. We zullen als hoofdtaal voortaan naar het Engels moeten overschakelen en het Nederlands als een dialect beschouwen. Dat kan al als we nu in het onderwijs beginnen in het Engels en Nederlands samen. Het zal integratie van immigranten ook sterk bevorderen en onze economie sterk laten toenemen, als bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven naar hier afzakken en direct in het Engels met ons zaken kunnen doen (wat nu ook al gebeurt).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here