[Partner Info] 5 manieren waarop verlichting inbrekers afschrikt

Buitenverlichting zorgt er niet alleen voor dat je ’s nachts mooi zicht hebt op je zwemvijver, maar maakt het inbrekers ook een stuk lastiger. Inbrekers houden van woningen die slecht verlicht zijn en waar ze niet eenvoudig worden opgemerkt.

Verlichting heeft dan ook een afschrikwekkend effect. En daarvoor hoef je de lichten niet de hele nacht aan te laten.

Tv-simulator voor inbraakpreventie

Inbrekers komen vooral langs wanneer ze verwachten wanneer er niemand thuis is. Daarom zijn de feestdagen ook zo’n populaire inbraakperiode: iedereen is lekker ergens aan het dineren en als er in een woning geen licht brandt, is er ook gewoon niemand thuis. Net door met licht te spelen, denken inbrekers al sneller dat je wel thuis bent. Daarvoor zijn er speciale tv-simulators die het lichteffect van de tv nabootsen. Natuurlijk kan je ook gewoon echt je tv laten aanstaan, maar zo’n tv-simulator is wel een stuk energiezuiniger.

Sensorverlichting

Voldoende verlichting rond je huis voorzien heeft eveneens een afschrikwekkend effect. Net zoals bij de tv kijk je ook hier aan tegen onnodige energieverspilling. Sensorverlichting is dan het ideale alternatief. Sensorverlichting maakt gebruik van een bewegingssensor en zal bij het detecteren van warmte automatisch oplichten. Omdat het eigenlijk lichaamswarmte detecteert en geen echte bewegingen gaat je licht niet voortdurend aan wanneer de bomen op een stormachtige avond heen en weer bewegen.

Het is mogelijk om sensorverlichting online te kopen, maar er zijn wel een aantal zaken waarop je moet letten. Zo moet je altijd rekening houden met de reikwijdte en de detectiehoek van de sensor. Je wilt uiteraard dat de inbreker de lamp niet kan omzeilen of al uit beeld is wanneer het licht aangaat. Hang de verlichting bovendien altijd voldoende hoog zodat een inbreker het niet eenvoudig kan vernielen.

Buitenverlichting

Veel mensen denken dat het verlichten van de voor- en achterdeur het inbrekers alleen maar eenvoudiger maakt. Nu moet je weten dat inbrekers zelden lockpicks gebruiken, maar eerder kiezen voor bruut geweld. Je maakt het hen dus zeker niet eenvoudiger als je de zwakste punten van een woning in de schijnwerpers zet. Dan denken ze wel twee keer na en breken ze al gauw elders in, bij de buren bijvoorbeeld. Hadden zij ook maar zo slim moeten zijn.

Inbraakalarm met flitslicht

Akoestische alarmsystemen kennen we al langer, maar hebben een belangrijke beperking: het is niet altijd meteen duidelijk waar dat kabaal vandaan komt. Door ook een flitslicht toe te voegen trek je meteen alle aandacht naar je woning. Dat is niet onbelangrijk want bij de eerste onregelmatigheden maken inbrekers zich snel uit de voeten. Het zijn die eerste seconden van verwarring waarbij je ze misschien te klissen hebt. Niet per se letterlijk, maar een buurman die de nummerplaat noteert, is toch alvast een belangrijke hulp.

Meer nodig dan alleen verlichting

Dankzij verlichting alleen ben je uiteraard nog niet volledig veilig. Je mag nog zo veel lampen ophangen, als je gek genoeg bent om ramen en deuren open te laten of sleutels onder de deurmat te verstoppen, vraag je natuurlijk om problemen. Laat een expert zijn licht schijnen op alle risicopunten en bedenk hoe je je maximaal kan bewapenen tegen inbrekers. Onthoud dat dat geen overbodige luxe is. Zeker niet in een land met gemiddeld 141 woninginbraken per dag.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business