MSI Titan GT77 en Raider GE67: ontmoet de ‘neusjes van de gaming-zalm’

MSI Titan GT77 header
Moet je vaak van huis maar wil je niet inleveren op gamingprestaties? Of heb je een laptop nodig die zowel op kantoor als in je gamingsetup zijn thuis vindt? MSI presenteert daarvoor zijn Titan GT77 en Raider GE67 gaminglaptops in de HX-serie.

MSI staat synoniem aan gaming en trekt dit verder dan zijn grafische kaarten, moederborden en de Optix-gamingmonitoren. MSI presenteert al jaren krachtige gaminglaptops die gaming onderweg en thuis voor iedereen bereikbaar maken, zonder in te boeten op prestaties. Met de snelste schermen, zoals het 240 Hz OLED-paneel op de Raider GE67, helpt MSI je daarnaast je vijanden te verslaan en jouw gaming-ervaring en -prestaties een flinke boost te geven.

Prestaties ten overvloede

Ongeacht of de Titan GT77 of Raider GE67 in je winkelmandje beland, biedt MSI je het genot van 12e generatie Intel Core-processoren, waardoor je tijdens gaming- of contentcreatiesessies ongehinderd zal kunnen genieten van vlotte prestaties. De laptops worden geleverd met maximaal Intel’s Core i9-12900HX processor, die dankzij de koelingtechnologie van MSI geboost kan worden tot 150 watt. Je krijgt daarmee altijd, waar toegelaten binnen thermische limieten, de best mogelijke prestaties: of het nu gaat om zware 4K-gamingsessies of het renderen van video’s in je favoriete videobewerking-app.

MSI Raider GE67
MSI’s Raider GE67

Op het gebied van grafische rekenkracht kan maximaal een Nvidia Geforce RTX 3080 Ti verkregen worden, die ervoor moet zorgen dat vrijwel iedere game vloeiend en zonder onderbrekingen kan draaien, zelfs met de resolutie van de beeldschermen op de Titan GT77 en Raider GE67. Vlot is in MSI’s boekje nog niet vlot genoeg, dus biedt het op de HX-series laptops de OverBoost-optie aan. Met deze optie wordt het totale beschikbare vermogen tijdelijk opgehoogd, en lost MSI daarmee één van de meest prangende problemen op voor gaminglaptops – het maximale stroomverbruik. Door dit (tijdelijk) op te hogen, kunnen de grafische kaart en de processor langer een zware last volhouden. Dit resulteert in langdurig betere prestaties in gaming, contentcreatie en nog vele andere (zware) werklasten.

Desktopvervanger of allrounder

Zoals hierboven te lezen, hebben de MSI-laptops op het gebied van de Intel-processoren en Nvidia grafische kaart veel van elkaar weg. Toch zijn er onderhuids enkele evidente verschillen wat de GT77 doet uitblinken als desktopvervanger, terwijl de Raider GE67 meer als allrounder gezien kan worden.

Intern vind je daarvoor een aantal duidelijke verschillen. Zo bevat de Titan GT77 van MSI vier DIMM-sloten om het werkgeheugen uit te breiden en nog eens vier NVMe M.2-sloten voor SSD’s. Hiermee kan het werkgeheugen tot 128 GB worden uitgebreid en het opslaggeheugen tot maximaal 32 TB. In de praktijk betekent dit dat de laptop dusdanig ver uit te breiden is dat er voldoende ruimte is om de zwaarste applicaties vlot te draaien, op te kunnen slaan en ook makkelijk tussen de apps te kunnen wisselen. Het maakt de laptop ook zeer toekomstbestendig: als apps in de toekomst meer RAM- of opslaggeheugen vragen, kan dit simpelweg worden toegevoegd en kun je voorlopig weer vooruit.

MSI

Op dat vlak is de Raider GE67 meer een traditionele laptop, maar nog altijd met de mogelijkheid om het opslag- en werkgeheugen naar wens uit te breiden. Hiervoor krijg je twee DIMM-sloten en nog 2 NVMe-sloten. Met die uitbreidingsmogelijkheden kan ook deze laptop voorlopig vooruit en kunnen voorlopig voldoende games of andere software worden opgeslagen. Met de vooruitgang van SSD’s, met name qua capaciteit, wordt dit in de toekomst enkel nog toegankelijker en ben je de komende jaren verzekerd van voldoende opslag- en werkgeheugen, in een meer handzame behuizing.

Snelste OLED-scherm ooit

Net als bij de upgrademogelijkheden, bieden beide laptops enige verschillen als het aankomt op het scherm. MSI’s Titan GT77 bevat net als de GT76 die hij opvolgt een 17,3 inch scherm. Hierdoor is de laptop niet alleen op het gebied van prestaties de draagbare desktopvervanger, maar bevat het ook een scherm dat onafhankelijk van waar je bent de meeste informatie in games kan laten zien, wat mede wordt ondersteund door de QHD+-resolutie waarmee zelfs de kleinste details van een game haarscherp getoond worden. MSI beseft zelf echter ook dat 17,3 inch laptops niet altijd makkelijk mee te nemen zijn. Op MSI’s Raider GE67 vind je daarom een kleiner 15,6 inch scherm, maar dat maakt het zeker niet de mindere laptop voor hardcore gamers.

MSI gebruikt op zijn Raider GE67 namelijk ‘s werelds eerste 240 Hz OLED-paneel, wat in games en andere applicaties rijke en verzadigde kleuren met zwart dat écht zwart is oplevert. Daarnaast zal het scherm met zijn hoge verversingsfrequentie ervoor zorgen dat geen beeld uit de game wordt gemist en je dus niet anders kan dan de concurrentie overrompelen.

Voor de Titan GT77 wordt de IPS-technologie gebruikt; de laptop bevat een 120 Hz-scherm, wat nog razendsnel is en beelden van games en andere applicaties vloeiend laat bewegen zonder artefacten of haperingen. Qua snelheid ligt hij gelijk met veel gamingschermen voor de desktop, wat wederom wijst op de koppeling die MSI heeft willen maken tussen de GT77 en zijn grotere ‘desktopbroers’.

MSI Titan GT77
MSI’s Titan GT77

Onafhankelijk van welk model uit de HX-serie je voorkeur heeft, biedt MSI één zekerheid: je krijgt een scherm met accurate – fabrieksgekalibreerde – kleuren. Games en andere content die op het scherm tevoorschijn worden getoond, zie je daardoor zoals ze bedoeld zijn door de ontwerper of ontwikkelaar. Werk je zelf regelmatig met content, dan kan je het eindresultaat precies ‘afstellen’ zodat het bij hen op beeld verschijnt zoals je zelf in gedachte hebt. Onder de streep ben je er dus zeker van dat je bij beide laptops schermen krijgt die klaar zijn voor gaming, contentcreatie of de talloze andere taken die de laptops aankunnen.

Gaming kan ook in stijl

Wie terugdenkt aan gaminglaptops van pak twee jaar terug, ziet enorme bakbeesten voor zich. MSI laat met zijn Raider GE67 zien dat gaminglaptops overal gebruikt moet kunnen worden. De titanium behuizing heeft een stilistische donkergrijze afwerking met een subtiele MSI-logo. Hiermee oogt hij, grotendeels in elk geval, als reguliere laptop, tot je ervoor zit en zijn gamingprestaties mag ervaren. Hierdoor kan de laptop overdag prima mee op werk, terwijl hij in de avonduren bij uitstek geschikt is voor gamingsessies. Mocht je vergeten dat je een gaminglaptop meedraagt, dan vind je onder op de laptop de Mystic Light-LED’s om je volledig in de gamingvibe te brengen.

Op de Titan GT77 zien we een futuristisch design waarin MSI de focus heeft gelegd op koeling en de prestaties van de laptop. Over de gehele koeling aan de achterzijde heeft MSI LED’s aangebracht die de immense koeling van de laptop benadrukken. Niet onbelangrijk is dat MSI deze laptop ook van de toonaangevende Cherry MX Ultra Low Switch heeft voorzien, die elk voorzien zijn van een LED die in SteelSeries’ GG-software te bedienen zijn. Deze GG-software wordt ook gebruikt om de LED’s op de achterzijde – bij de koeling – te bedienen. Wat de Titan GT77 als ‘desktopvervanger’ uniek maakt is zijn dunne chassis – met een dikte van slechts 23mm. Daarmee blijft het onmiskenbaar een gaminglaptop, met het bijkomende design, zonder dat hij onmogelijk mee te nemen is.

Is het Titan versus Raider?

MSI laat met de Titan en Raider zien gaminglaptops te maken voor verschillende doelgroepen die elk hun eigen doel hebben met de laptops. Hardcore gamers zullen zich volledig thuis voelen op de Titan GT77 met zijn onverslaanbare koeling, krachtige prestaties, grotere scherm en toetsenbord waar de meeste gamers van liggen te dromen. Anderzijds biedt de Raider GE67 precies wat gamers on-the-go nodig hebben voor hun gamingervaring, zonder de laptop te veel te laten opvallen op kantoor of in andere (werk)omgevingen. Tegelijkertijd blijft het een zeer krachtige laptop met voldoende opties voor het uitbreiden van het geheugen en een niet-te-verslaan 240 Hz OLED-scherm.

Zo is het dus niet eens een Titan versus Raider, maar een strijd tussen de vereisten die jij stelt aan je gaminglaptop.

Meer weten over de MSI Titan GT77 of Raider GE67? Ontdek het op MSI.com.

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business