Partnerinfo

[Partner info] Tips om cybersecurity bij uw bedrijven te verbeteren

Waar de gewone consument tegenwoordig niet direct interessant meer is voor hackers, zijn bedrijven dat zeker wel. Door de hogere opbrengsten die er voor hackers te verdienen zijn bij bedrijven, zijn bedrijven gemakkelijke doelwitten.

Vooral als men kijkt naar kleine tot middelgrote bedrijven, is cybersecurity niet direct een investering. Er zijn simpelweg andere investeringen die deze startende bedrijven willen doen om het bedrijf te laten groeien. Dit maakt het risico voor hen om gehackt te worden des te groter. In dit artikel worden er handige tips gegeven om cybersecurity bij middelgrote en kleine bedrijven te verbeteren.

 

1. Verander regelmatig je wachtwoord

Dit is de simpelste manier om een bedrijf beter te beveiligen tegen hackers. Door regelmatig je wachtwoord te veranderen, is het voor hackers moeilijker om wachtwoorden te achterhalen. Een andere aanrader is om gebruik te maken van een zogenaamde ‘password-generator’, die wachtwoorden genereert. Doordat deze wachtwoorden bestaan uit vele verschillende tekens en geen persoonlijke kenmerken bevatten (zoals geboortedatum, huisnummer of namen), is het veel lastiger voor hackers om deze wachtwoorden te kraken.

2. Installeer tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie zorgt voor een extra laag in de beveiliging van het systeem. Bij het inloggen op een van de systemen wordt er namelijk gevraagd om een mobiel nummer. Naar dit mobiele nummer wordt vervolgens een code gestuurd, die nodig is om uiteindelijk in te loggen op het systeem. Hierdoor hebben hackers dus ook het mobiele telefoonnummer nodig om eventueel in te loggen op het systeem. Dit maakt het systeem een stuk veiliger.

3. Update de software

Het updaten van software is essentieel om hackers buiten de deur te houden. De updates die ontwikkelaars uitbrengen bevatten namelijk bug fixes. Dit kan gaan om verbeteringen omtrent beveiliging, uitstraling of setup van het programma. Als het gaat om verbeteringen omtrent beveiliging, ligt hier meestal een bevinding van een tekort aan ten grondslag. Deze tekortkoming wordt verholpen door de verbetering. Wordt de update niet uitgevoerd, dan is het systeem dus niet voorzien van deze verbetering op de tekortkoming. De tekortkoming is dan nog steeds aanwezig op het systeem, wat het voor hackers makkelijker maakt om hier misbruik van te maken.

4. Train de gebruikers

Het trainen van gebruikers is een andere belangrijke stap om het systeem veiliger te maken. Veel gebruikers zijn namelijk niet direct op de hoogte van hoe phishing mails er bijvoorbeeld uitzien. Wanneer zij op deze mails klikken en ingelogd zijn op het systeem, loopt het gehele systeem gevaar. Het is daarom belangrijk om de gebruikers te trainen in het herkennen van phishing mails, virussen en andere mogelijke gevaren. Dit zorgt ervoor dat hackers gemakkelijker buiten de deur worden gehouden.

5. Gebruik een VPN-verbinding

Een VPN-verbinding gaat ervoor zorgen dat het gemakkelijk is om het systeem tegen indringers te beveiligen. De VPN-verbinding zorgt er namelijk voor dat de computer waarop is ingelogd en waarmee een internetverbinding is opgezet, een ander IP-adres aanneemt. De computer neemt het IP-adres van de server aan waarmee verbinding wordt gemaakt. Door deze beveiligde verbinding is het vele malen moeilijker voor hackers om dataverkeer te onderscheppen en hier mogelijk ongewenste dingen mee te doen. Een goed opgezette VPN-verbinding beschermt je daarom tegen hackers en laat je anoniem over het internet surfen.

6. Maak gebruik van een peer-to-peer (P2P) netwerk

In combinatie met een VPN-verbinding is het opzetten van een peer-to-peer (p2p) netwerk een aanrader. De VPN-verbinding zorgt voor de beveiligde verbinding, terwijl het peer-to-peer netwerk ervoor gaat zorgen dat er gemakkelijk bestanden gedeeld kunnen worden. Door in te loggen op het VPN-netwerk van het systeem, is er ook op afstand de mogelijkheid om de mappen te raadplegen.

Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om een standaard map in te richten voor specifieke doeleinden. Deze map moet echter wel altijd toegankelijk zijn voor de medewerkers. Door in te stellen dat deze map van buiten het systeem, dus bijvoorbeeld van thuis uit , benaderd kan worden, is er een VPN-verbinding nodig.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om het systeem veiliger te maken voor middelgrote en kleine bedrijven. Tot slot kan het ook nog lonen om verouderde gebruikers op te ruimen. Dit om ex-werknemers niet alleen toegang te ontnemen, maar ook om het voor hackers onmogelijk te maken om op deze manier het systeem binnen te dringen. Het verminderen van het aantal potentiële toegangspunten voor hackers is een belangrijke stap in het veiliger maken van het systeem. Dit is in veel gevallen dan ook topprioriteit voor middelgrote en kleine bedrijven op het gebied van cybersecurity.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business