Het is exact 10 jaar geleden dat wijlen Steve Jobs een nieuw gadget van Apple presenteerde: de iPad.

We nemen je even mee terug naar 27 januari 2010. Op die dag vindt het ‘Last Creation’ evenement van Apple plaats in San Francisco. Steve Jobs zal tijdens zijn keynote een nieuw product komen voorstellen. De geruchten doen op dat moment al geruime tijd de ronde dat Apple een nieuw concept van een tablet zal voorstellen. Wall Street Journal pakte de dag van de presentatie uit met de kop: “De laatste keer dat er zoveel te doen was om een tablet, stonden er 10 geboden op”.

Tijdens de presentatie legt Jobs duidelijk uit wat het idee achter de iPad was. Apple wilde een nieuw productcategorie creëren tussen de smartphone en de laptop, ofwel tussen hun iPhone en Mac. Maar omdat succesvol te kunnen doen, moest dat product volgens hen wel beter zijn in basistaken zoals surfen op het internet en mails lezen dan zowel een smartphone als een laptop.

Het resultaat is volgens Apple de iPad. Die valt op door zijn flinterdunne design, en vooral het multi-touchscreen. Vroegere tablets werden met een stylus bediend. Doordat het scherm kan gekanteld worden, kunnen volledige webpagina’s ineens weergeven worden zoals de gebruikers dat wenst. Dat zorgt volgens Jobs voor de ideale surfervaring, veel beter dan dat eender welke laptop of smartphone kan bieden. Het zou overigens Jobs’ laatste grote productvoorstelling worden. In 2011 overlijdt hij aan de gevolgen van kanker.

Verschillende modellen

De iPad was eigenlijk exact zoals hij was aangekondigd: een kruising tussen een iPhone en een Mac laptop. Meningen waren toch verdeeld. Critici noemden de iPad niet meer dan een ‘veel te grote iPhone’. Uit de koopcijfers bleek echter dat de iPad de consument toch wist te overtuigen. Al in zijn eerste kwartaal werd de iPad meer dan 3 miljoen keer verkocht.

Logischerwijs liet de opvolging dan ook niet lang op zich wachten. Al een goed jaar later verscheen de iPad 2. In 2012 kreeg de iPad dan weer een vernieuwd concept met de iPad mini, een verkleinde maar zeker geen minder krachtige versie van de iPad. Andere modellen die nog zouden volgen doorheen de jaren zijn de iPad Air die in 2013 werd gelanceerd en de iPad Pro die in 2015 het levenslicht zag.

In 2012 introduceerde Apple de iPad Mini.

Veel van deze modellen zijn inmiddels al een de zoveelste generatie toe. De originele iPad kreeg op 10 september 2019 zijn zesde afstammeling, ofwel de zevende generatie. Alle modellen te samen zijn volgens cijfers van Lifewire wereldwijd meer dan 360 miljoen keer verkocht. En die cijfers brengen de totale verkoopcijfers van het jaar 2019 nog niet mee in rekening. Gezien het feit dat de iPad gemiddeld een tien miljoen keer verkocht wordt per kwartaal, hebben de globale verkoopcijfers van iPad wellicht de kaap van 400 miljoen stuks vlotjes gepasseerd.

Revolutionair of niet?

De vraag is nu natuurlijk of de iPad echt zo revolutionair is gebleken zoals door Steve Jobs 10 jaar geleden werd verkondigd. Het antwoord is vermoedelijk niet echt een eenduidige ‘ja’ of ‘neen’. Op vlak van hardware heeft de iPad ontegensprekelijk iets nieuws gebracht. Door de touchscreen bediening werd het concept van de tablet volledig vernieuwd, en heeft het ook voor een commerciële doorbraak van de tablet gezorgd. Bovendien is de iPad qua prijs ook een stuk voordeliger dan een Macbook (en al zeker een Mac) en een iPhone. Wil je een betaalbare Apple-computer in huis halen, dan is de iPad ongetwijfeld een goede keuze. Er zijn maar weinig dingen die een iPad niet kan.

Op vlak van software heeft een iPad niet altijd kunnen overtuigen. De iPad steunde altijd op dezelfde software als de iPhones, het besturingssysteem iOS. Dat is een meer dan prima besturingssysteem voor smartphones, maar het zorgde toch ook voor bepaalde beperkingen die voor een computer ongewenst zijn. Een goed voorbeeld is de mogelijkheid tot multitasken; het openen van verschillende apps. Op iOS kan je maar één app tegelijk openen. Je opent een app door er op te duwen, en als je nadien een andere app wil openen moet je deze eerst afsluiten. Dat is voor Android-smartphones niet anders. Echter kan je op een laptop, en dus ook met een Macbook, zonder enig probleem met verschillende applicaties tegelijk werken. Aangezien de iPad in theorie het beste van beide werelden moest combineren, was het toch altijd jammer dat de iPad deze beperkingen toonden.

De oplossing moest komen in de vorm van iPadOS dat op 24 september 2019 werd uitgerold, kort na de lancering van iPad 7. Na 9 jaar ontwikkelde Apple eindelijk een eigen besturingssysteem voor de iPad, zoals het dat met macOS al van in het begin deed voor Macbooks. Het besturingssysteem is compatibel met de iPad vijfde tot zevende generatie, iPad mini vierde en vijfde generatie, iPad Air tweede en derde generatie en alle iPad Pro modellen.  

Maar het bovengenoemde probleem van multitasken, om binnen hetzelfde voorbeeld te blijven, werd nog niet helemaal opgelost. Het is mogelijk om met meerdere apps te werken, maar het systeem is een stuk complexer dan macOS. Nu moeten gebruikers om een tweede tab te openen van onderaan het scherm naar boven vegen om de ‘Dock’ te openen. Van hieruit haal je de apps uit de Dock te openen. Doe je echter exact dezelfde actie als je tablet op de homepagina staat, verwijder je de app uit Dock. Je kan ook enkel multitasken tussen apps die je daar hebt opgeslagen. Een moeilijker systeem dan noodzakelijk, maar met toekomstige updates zal iPadOS ongetwijfeld beter worden en het hoofd bieden aan dergelijke ongemakkelijkheden.

iPadOS maakt het mogelijk om met meerdere apps tegelijk te werken, maar eenvoudig is het systeem nog niet.

De iPad heeft uiteindelijk misschien niet dezelfde impact gehad zoals de iPhone op de smartphonemarkt en de Mac op de computermarkt. Ook kan je niet zeggen dat de iPad echt op alle vlakken een verbetering is van die twee toestellen. Toch was de iPad een revolutionair idee, dat een meer dan geslaagde uitvoering heeft gekregen. Het is daarom zeker één van de uitvindingen die het voorbije decennia gekleurd heeft.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.