Reviews

Nokia Lumia 820: alleen letterlijk een zwaargewicht

Voordelen
Erg mooi
Geheugenkaartsleuf
Nadelen
Lage schermresolutie
Zwaar
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 6
De Lumia 820 is erg mooi, maar een gemiste kans. Voor € 50 meer biedt de HTC 8X een betere schermresolutie en een breedhoeklens aan de voorkant.

Ik ben een fan van Windows Phone en van de eerste lading Lumia’s, waarvan de Lumia 800 tot nu toe mijn dagelijks toestel is. Het is dan ook geen verrassing dat ik reikhalzend uitkeek naar de lancering van de nieuwe versie van Windows Phone en van de nieuwe Lumia-lijn. Begin september 2012 was het zover en een PR-blunder niet te na gesproken (een filmpje dat de capaciteiten van de nieuwe camera moest aantonen bleek met een professionele videocamera gemaakt te zijn), zat de presentatie vol lekkers, waaronder de mogelijkheid om je gsm draadloos op te laden.

Enig minpuntje: een lanceerdatum kon men in september nog niet geven, waardoor de aandacht voor de Lumia’s enkele weken later verdween met de lancering van de nieuwe iPhone. Toen Windows Phone 8 officieel uitkwam, gebeurde dat in eerste instantie enkel met de HTC 8X als telefoon. Pas toen ook ik de nieuwe Lumia’s vergeten was, kreeg ik een testtoestel in handen.

Erg mooi

Bij de eerste blik werd mijn liefde hernieuwd: de Lumia 820 is erg strak vormgegeven en ik was meteen verkocht aan de felgele kleur van mijn testtoestel. Het gekleurde gedeelte kan je trouwens vervangen, net als de batterij. En er is ook plaats voor een microSD-kaart. De achterkant open krijgen is echter niet eenvoudig. Hoewel de 820 niet meer op zijn voorganger lijkt, is één ding hetzelfde gebleven: het gewicht. Ik hou wel van een stevige feel, maar pas wanneer je een andere telefoon vastneemt merk je hoe zwaar de Lumia 820 wel is.

Het scherm werd een flink pak groter: van 3,7 inch op de Lumia 800 naar 4,3 inch op deze Lumia 820. Toch bleef de schermresolutie met 480 x 800 pixels hetzelfde. Onbegrijpelijk, als je weet dat de HTC 8X op een identieke schermgrootte 720 x 1280 pixels tovert voor bijna dezelfde prijs. In de tegelinterface van Windows Phone valt dat niet meteen op, maar bij letters in mails of tekstberichten en beelden op internet merk je het verschil.

De camera schiet nog altijd beelden aan 8 megapixel en filmen kan voortaan in Full HD. Aan de voorkant zit nu ook een vga-camera. Een goede vooruitgang; alleen jammer dat er niet meer mee gedaan wordt. Om opnieuw de vergelijking met de HTC 8X te maken: die heeft aan de voorkant een breedhoeklens, zodat je jezelf (en je vrienden) ook zonder gestrekte arm in beeld kan nemen. De beeldkwaliteit van de hoofdcamera in de Lumia 820 is niet schitterend. Als smartphonecamera kan hij er mee door, maar het verschil met de camera in de Samsung Galaxy SIII bijvoorbeeld is groot.

Tot slot blijkt Windows Phone 8 toch nog niet helemaal stabiel te zijn. Net als de HTC 8X vertoont de Lumia 820 af en toe vreemde kuren, zoals een leeg lockscreen dat bij het omhoogvegen halverwege blijft hangen en daarna opnieuw een lockscreen toont, maar dan met de juiste icoontjes.

820htc 8xlumialumia 820nokianokia lumiaReviewswindows phonewindows phone 8wp8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen