RECENSIEOVERZICHT
PRO
CON

We hebben twee weken na de lancering de Galaxy S4 tien dagen onder handen mogen nemen. Tijd genoeg voor een duidelijke eerste indruk.


Allereerst moet ik duidelijk zeggen dat het hier om een testtoestel betreft waarop nog niet de definitieve software staat geïnstalleerd. Mogelijk worden er nog last-minute optimalisaties doorgevoerd door Samsung.

Na de voorstelling van de Galaxy S4 in New York half maart, heb ik een korte eerste indruk kunnen krijgen van het nieuwste vlaggenschip van Samsung. Ik moet eerlijk toegeven dat ik toen niet overdonderd was van het toestel. Naast het mooie scherm en de snelle hardware zag ik weinig reden om te upgraden als je van bijvoorbeeld een Galaxy S III komt. Na 10 dagen met de Galaxy S4 moet ik mijn mening enigzins beperkt herzien.

 • 4,99 inch Full HD Super AMOLED (441 PPI)
 • Android 4.2.2
 • Qualcomm Snapdragon 600
 • 2GB LP DDR3 RAM
 • 13 MP rear / 2 MP front
 • 16 GB opslagcapaciteit
 • Micro SD-slot
 • WiFi a/b/g/n/ac
 • 3G 42 mbps / 4G LTE
 • Temperatuur- en vochtigheidsmeter
 • 130 gram
 • 2.600 mAh


Samsung Galaxy S4


Lelijk eendje

Het valt onmiddellijk op als je de Galaxy S4 bekijkt: alweer kiest Samsung voor een toestel dat grotendeels uit plastic bestaat. Je bent er fan van of niet, maar velen vinden het een heikel punt. Je moet de HTC One of de Sony Xperia Z eens in handen nemen – de Galaxy S4 lijkt haast een speelgoedtelefoon. Dat gezegd zijnde is het goedkope gevoel van de Galaxy S III wel grotendeels verdwenen. De behuizing voelt vaster aan zonder delen die je kan buigen.

[related_article id=”161563″]

Hij is bovendien ook heel dun, 7,9 millimeter, en weegt amper 130 gram. Dankzij zijn plastic afwerking kan Samsung het gewicht nog wat extra drukken. Dat neemt niet weg dat andere smartphones in deze prijsklasse een veel hoger premium-gehalte hebben.


Hardware muur

De grootste verbetering is zonder twijfel het bloedmooie 5 inch Full HD AMOLED-scherm. Nagenoeg iedereen waaraan ik het toestel laat zien, is onder de indruk. De kleuren spatten van het scherm, wat ik persoonlijk wel aangenaam vind. Daarnaast zien filmpjes op de Galaxy S4 er heel mooi uit dankzij de AMOLED-technologie en zijn perfecte zwartwaarden. Samen met de HTC One deelt de Galaxy S4 de kroon op gebied van schermkwaliteit.

De andere hardware specificaties zijn indrukwekkend, maar je merkt dat de fabrikanten stilaan tegen een muur oplopen. De HTC One X en de Samsung Galaxy S III hadden al een prima scherm en vloeiende menu’s, waardoor de verbeteringen relatief klein zijn. 2 GB RAM in de Galaxy S4 is een opsteker om vlot te multitasken, ideaal voor de power user waar deze smartphone zich vooral op richt. Belangrijk detail: in België en Nederland wordt hij voorzien van een Qualcomm Snapdragon 600-processor in plaats van de Samsung Exynos Octacore. Samsung mikt op deze twee landen, net als in bijna heel Europa, op de snelle 4G-internetverbinding. Qualcomm maakt de meest zuinige 4G-chips, waardoor de Snapdragon 600 de voorkeur geniet.


Software tweaks

Bij de lancering van de Galaxy S4 legde Samsung vooral de focus op software extra’s zoals S Health of S Translator, maar die functies zijn maar net zo nuttig als je ze voldoende gebruikt. Tijdens mijn testperiode moet ik eerlijk zeggen dat ik er bitter weinig heb gebruikt. De grootste blikvanger is het scrollen met je ogen. Ofwel ligt het aan de testsoftware, maar ik krijg er geen enkele beweging in ongeacht hoe sterk ik met mijn ogen rol. Van zodra ik de smartphone een tikje naar onder of boven kantel, begin ik pas te scrollen. Initieel vond ik het handig, maar na enkele dagen heb ik de functie uitgeschakeld omdat het soms frustraties oproept.

Een tweede belangrijke functie volgens Samsung is de 13 megapixelcamera en extra software tweaks. Van de camerakwaliteit ben ik heel tevreden met scherpe beelden en mooie kleuren. In donkere omstandigheden legt hij wel de duimen tegenover de HTC One of de Nokia Lumia 920. De camerasoftware scoort wel beter dan de rest. Samsung heeft goed gekeken naar zijn Galaxy Camera en heeft een groot deel van de interface op de Galaxy S4 toegepast. Het resultaat is een overzichtelijk menu met een duidelijke mode-knop waar je doorheen veel scènes duidelijk kan scrollen en handige opties. De functie om bij op de foto te staan dankzij picture-in-picture is leuk, maar ik heb nog niet echt het gevoel gehad om die veel te gebruiken. Bekijk het als een gimmick die sommigen wel leuk zullen vinden.


Gezonde jongen

Twee belangrijke nieuwe apps zijn S Health en S Translator. Die laatste vond ik bij de lancering al een vreemde keuze, want er is namelijk al langer Google Translate beschikbaar op Android. S Translator wortelt zich beter in apps als Mail of Berichten, maar omdat de Nederlandse taal nog niet wordt ondersteund, hecht ik er nog niet veel waarde aan. Ik blijf dus gewoon Google Translate gebruiken.

S Health was dan weer een verrassend leuke extra. Deze app heeft als motivatie om je fit te houden, en doet dat via een leuke interface. De veredelde stappenteller zit erin, maar je kan ook workouts invullen via een lange lijst van activiteiten. Een uurtje squashen of een half uur zwemmen, je krijgt direct te zien hoeveel calorieën je ongeveer hebt verbrand. Uiteraard zijn die waarden nooit 100% juist, maar het geeft toch een goeie indicatie. Met extra accessoires zoals een bluetooth hartslagband, weegschaal en armband zie ik veel potentieel in S Health en biedt het mogelijk concurrentie voor bijvoorbeeld de Fitbit en Nike Fuelband.

Lange autonomie

De Galaxy S4 is de allereerste smartphone met een temperatuursensor en barometer. Bijzonder grappig om te zien, maar het werkt wel! De temperatuur stabiliseert snel wanneer je hem uit je zak haalt. Aanzie het als een leuke extra die je af en toe zal gebruiken. Voor de rest zijn alle andere zogenaamde nieuwe functies aan mij voorbij gegaan. Story Album, daar zie ik nog potentieel in voor snel online fotoboeken te bestellen van je vakantiefoto’s die je met de Galaxy S4 hebt genomen. Group Play is een handige manier via NFC bestanden, foto’s en muziek te delen, en om spellen te spelen. Klinkt leuk, maar de kans dat je deze functie veel gaat gebruiken lijkt me nihil.


Een batterij met een capaciteit van 2.600 mAh schept verwachtingen, en die lost de Galaxy S4 goed in. Power users komen vlot de dag door en lichte gebruikers halen zelfs, hetzij nipt, twee dagen met Wi-Fi, bluetooth en 3G ingeschakeld. Helemaal niet slecht, zeker vergeleken met de HTC One en Sony Xperia Z waar de autonomie een stukje lager ligt.

Voorlopig conclusie

Waar ik me vooral de vraag bij stel is hoe snel de nieuwe functies van de Galaxy S4 in de nieuwe Android 4.2.2 firmware van de Galaxy S III gaan zitten? Stel dat het toch veel functies zijn, waarom zou je dan nog een Galaxy S4 in huis halen? Hoe langer ik er bij stil sta, hoe meer ik begin te twijfelen. Tegen de lancering gaat het prijsverschil tussen twee vermoedelijk 200 euro of zelfs meer zijn. De evolutie wordt elk jaar kleiner. Ooit komt het moment dat je zegt: dit is goed genoeg. Naar mijn mening zitten we er behoorlijk dichtbij.

De Galaxy S4 zit bomvol functies en is bijzonder compleet. Vooral zijn degelijke autonomie vind ik een aangename verrassing. Op looks steelt de HTC One zonder twijfel de show, maar de beste Android telefoon lijkt me, gebaseerd op dit testtoestel, toch de Galaxy S4 te worden. Vanaf eind april ligt hij in de winkel met een pittig prijskaartje van 699 euro.