Reviews

ZDNet-lezers testen Dragon Naturally Speaking 12 Premium (deel 1)

Een aantal ZDNet-lezers kreeg een pakket van Dragon Naturally Speaking 12 Premium toegestuurd om te testen. We vroegen hem om hun bevindingen op te schrijven.

Een aantal ZDNet-lezers kreeg een pakket van Dragon Naturally Speaking 12 Premium toegestuurd om te testen. We vroegen hem om hun bevindingen op te schrijven.

Bastiaan Van den Bussche

Als student ICT zit ik vrij vaak, tot meer dan 8u per dag, achter het computerscherm gekluisterd. Als ik dan nog eens thuiskom van school, is de zin om nog te typen heel erg ver te zoeken. Ik kende Dragon Naturally Speaking 12 Premium, maar dankzij ZDnet kon ik het ook effectief in huis krijgen.

De installatie was grotendeels zoals we de installatiewizards gewend zijn, op de wizzard kennismaken en één wel erg vreemde error na. Eerst even over de kadertjes om kennis te maken. Tijdens dit moment worden de gebruiker en de software op elkaar ingesteld, voor een zo feilloos mogelijke samenwerken. Microfoonsterkte en geluidsniveau worden getest en zo nodig aangepast. De bijgeleverde microfoon is een standaard hoofdtelefoon met microfoon in een setje. Niet het duurste apparaat, maar het voelt wel vrij stevig aan. De eerder vernoemde error was er één die opgeroepen werd door mijn draaide virtuele Linux en Windows-server in Oracle VirtualBox.

Het eerste gebruik verliep een beetje stroef, omdat ik de gebruikersinterface niet echt makkelijk vond. De pc start standaard op, maar laadt toch pas na behoorlijk lange tijd, op mijn nochtans vrij recente laptop (HP EliteBook). Eens de interface bovenaan verschenen is, kan de pret beginnen. Althans, toch dat eerste. Ik betrapte mezelf er vaak op dat ik voor simpele handelingen, als een extra enter, een woordje selecteren, nog altijd teruggreep naar mijn standaard muis en toetsenbord.

Het lukte zeer goed, bijna perfect, om mijn pc te besturen met mijn stem. Hier en daar zijn er wat miscommunicaties, maar de basistaken (Internet (Chrome), Mail (Outlook), MS Word, MS Excel, …) verlopen feilloos met DNS 12. De computer verstaat 95% van de basiscommando’s, waardoor de gebruiker weinig tot nooit voor verrassingen komt te staan. Wel, en dat gebeurde best vaak, gebruikte ik mijn muis om programma’s te openen.

Ik heb verschillende teksten gedicteerd met Dragon Naturally Speaking 12 Premium. Het is veel makkelijker dan typen. Mijn blindelings typen is goed, maar met Dragon had ik zeker het gevoel dat ik minder fouten, en dus ook minder correcties moest uitvoeren. Ook het grootste deel van deze tekst is getypt met DNS.

Verder vond ik het programma zeer nauwkeurig. Veel meer dan mijn verwachtingen. Ikzelf heb geen ervaringen met andere spraakherkenningssoftware, maar ik ben er toch wel vrij zeker van dat het programma bovengemiddeld is.

DNS heeft meer dan voldoende voldaan aan mijn verwachtingen. Ik heb gekregen wat ik ervan verwacht. Ik kan mijn pc besturen met mijn stem. Als ik een verdeling moest maken voor spraakbesturing – typen, zou het er zo uitzien: 90% spraak – 10% typen. Sommige handelingen, zoals speciale tekens, toestencombinaties of functietoesten zijn nu eenmaal handiger te benaderen met je toetsenbord.

Kortom, Dragon Naturally Speaking was een waar genot, en bracht mij als student, zowel tijdens de les als na de les, los van het toetsenbord. De nauwkeurigheid was zeer goed, het programma is perfect.

Wesley Rouwoos

Lang geleden had ik al eens een spraakherkenningssoftwarepakket gebruikt, maar dat was op een oude desktop van vroeger. Het ging om het spraakherkenningspakket van Philips. Hieronder kan u mijn review lezen van deze nieuwe Dragon Naturally Speaking 12 Premium.

De software op de bijgeleverde dvd-rom was snel geïnstalleerd. Echter, het was zoekwerk om de bijgeleverde headset aan te sluiten.  Eens aangesloten, kwam ik tot de vaststelling dat de bijgeleverde hoofdtelefoon met micro niet werkte. Vandaar dat ik mijn gaming-headset Logitech G930 heb gebruikt.

Zoals hierboven beschreven verliep de software installatie vlekkeloos. De software checkt ook welke programma’s je op je computer hebt staan om de commando’s te kunnen bepalen.

Allereerst wordt door de software gevraagd om de microfoon te testen. Bij de start van het programma word je gevraagd om een tekst voor te lezen, zodat de software je stem kan herkennen.

Dicteren

Een tekst dicteren in Word 2013 heb ik maar kort  uitgetest.  Soms begreep de software mijn woorden verkeerd. Dus op dit vlak zou de software nog kunnen evolueren.

Wanneer ik programma’s wil starten lukte dat evenwel redelijk goed. Alleen moest ik even zoeken naar de juiste commando’s. Gelukkig kan je altijd in het “Opdrachtencentrum” kijken welke commando’s je kan gebruiken.

Wanneer ik wou surfen op het internet met mijn stem ging dat niet echt vlot. Misschien door het feit dat ik niet de correcte commando’s zei om Mozilla Firefox te laten doen wat ik wou doen. Ook in andere programma’s was dit het geval. Ook als ik wou dat de Dragon klikte op een bepaalde knop in een programma, lukte dat meestal niet.

Het softwarepakket vereist wel een redelijke leercurve die je, als je de software dagelijks wil gebruiken, onder de knie moet zien te krijgen. Maar ik vermoed dat als je de software aan je stem meer laat gewoon worden dat de software wel de moeite waard is om te gebruiken en te kopen.

Het lukt me na een korte testperiode al om mijn pc met mijn stem te bedienen. Echter bij sommige commando’s deed de pc en ook Dragon NaturallySpeaking 12 Premium niet wat ik had gevraagd.

De software is wel een goed pakket. Als ik de software meer zou kunnen gebruiken, ook als de bijgeleverde headset zou werken ben ik ervan overtuigd dat deze software meer aan mijn verwachtingen zou kunnen voldoen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business