Reviews

ZDNet-lezers testen Dragon Naturally Speaking 12 Premium (deel 2)

Een aantal ZDNet-lezers kreeg een pakket van Dragon Naturally Speaking 12 Premium toegestuurd om te testen. We vroegen hem om hun bevindingen op te schrijven.

Een aantal ZDNet-lezers kreeg een pakket van Dragon Naturally Speaking 12 Premium toegestuurd om te testen. We vroegen hem om hun bevindingen op te schrijven.

Jurgen Sustronck

Ik wou Dragon NaturallySpeaking 12 Premium een proberen omdat ik niet goed kan typen. Ik heb dyslexie waardoor ik veel fouten type en ik hoop dan ook dat ik met deze software minder fouten zal maken.

Ik dacht dat Dragon NaturallySpeaking 12 Premium enkel diende om gesproken taal om te zetten naar geschreven tekst. Niets is minder waar je kan zoveel meer met Dragon NaturallySpeaking 12 Premium, waardoor je productiviteit aanzienlijk verbeterd.

Het installeren van de software verliep heel gemakkelijk en de eerste keer dat ik Dragon NaturallySpeaking 12 Premium gebruikte om tekst te dicteren verliep alles wonderbaarlijk goed. Ik dacht dat er een langere leercurve nodig was om dit programma te kunnen gebruiken maar dit viel heel goed mee. Wat mij ook verraste is de snelheid waarmee Dragon NaturallySpeaking 12 Premium de gesproken woorden omzet in geschreven tekst.

Het bedienen van de PC met Dragon NaturallySpeaking 12 Premium verliep in het begin nog wat moeilijk. Dit komt vooral omdat je de commando’s moet leren kennen. Eens je deze commando’s kent verloopt alles vlotter en heb je de neiging om deze software meer en meer te gebruiken.

 Deze tekst heb ik ook met Dragon NaturallySpeaking 12 Premium ingesproken. Wat mij wel opviel is dat het programma vooral moeite heeft met eigennamen of woorden die niet zoveel gebruikt worden maar daarvoor heeft het programma ook oplossingen. Ik zal in de toekomst vooral Dragon NaturallySpeaking 12 Premium gebruiken om teksten te dicteren en verslagen te maken wat me een aanzienlijke tijdswinst zal opleveren. Ik heb ook gemerkt dat deze software geen fouten schrijft wat voor mij als dyslectisch persoon ook een grote hulp is. De software heeft mij verbaasd zowel op functionaliteit als snelheid, ik heb dan ook al aan vrienden aangeraden om deze software aan te kopen en ik zal dit in de toekomst blijven doen.

Koen Claessens

Ik beschik over enkele Android-toestellen. Maar de spraaksturing gebruik ik zelden tot nooit. Eigenlijk was de sturing dan ook niet mijn eerste behoefte. Dicteren van teksten leek me anderzijds een interessante mogelijkheid.

De installatie verliep niet vlekkeloos. Maar ik durf dit ook wijten aan de oudere pc met redelijk volle schijf en Vista als besturingssysteem. Je moet je tijd nemen en er gebeurt blijkbaar nogal wat rekenwerk. Ik was in de late namiddag begonnen. Tegen etenstijd had zat ik nog steeds in het installatieproces . Je wordt immers onmiddellijk gevraagd om te beginnen lezen. Zo moet het programma je stem leren kennen. Voor iemand die bij de aankoop van een nieuw toestel zelfs de korte handleiding niet leest, is dit frustrerend.

Bij dat voorlezen van teksten voel je je onzeker. Je hebt geen idee of je al genoeg gelezen hebt. je weet niet of het de bedoeling is dat je ook de leestekens voorleest. Na een tijdje wil je toch wat experimenteren.

En dat experimenteren gaat echt met vallen en opstaan. In de verpakking zit een lijstje met standaardcommando’s. Je hebt echter de neiging om telkens weer je eigen termen te gebruiken. Het programma zelf biedt de mogelijkheid om deze aan te passen, maar dat lijkt me eerde iets voor gevorderden. Het bleef wat zoeken. Na twee dagen ging het vlotter. Waarschijnlijk ontbreekt het me ook wat aan geduld.

Nu staat de pc in de woonkamer. Dat maakt luidop commando’s geven, zeker wanneer er nog iemand aanwezig is, een beetje vreemd.

Goed in dictee

Teksten dicteren lukt na wat voorlezen eigenlijk heel goed. Enkel plaatsnamen blijft hij fout nemen: ondanks herhaaldelijk corrigeren geeft hij voor Reusel telkens weer Brussel. Misschien verwacht het programma een stevig Hollands accent? Je kan het programma nieuwe woorden leren. Dit zou moeten gaan met spellen, maar dat is toch wat omslachtig.

Na enkele dagen kreeg ik de melding dat het programma niet kon werken aan het leerproces omdat de pc niet op stond. Blijkbaar doet het programma nachtwerk: om 2 u ’s nachts wil het dat leerproces vervolledigen. Ik vroeg me af of Dragon niet kan aanbieden dit proces te doorlopen voor je de computer afsluit.

In de verpakking zit een headset. Maar dat bindt je aan de pc en staat dat klavier wat dwaas niets te doen.  Ik typ met 10 vingers en gebruik ook veel toetscombinaties als commando’s… met dat klavier schiet het tot nu toe dus nog altijd goed op. Daarom heb ik de app binnengehaald dat met toelaat teksten in te spreken in mijn smartphone. Dat laat me toe rond te lopen… maar ook dit heb ik maar een keer gedaan toen er niemand thuis was.

Ik durfde niet te veel te verwachten van een spraakprogramma. Ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast was. Maar ik vermoed dat ik nog wat tijd nodig heb om het programma tot z’n volle recht te laten komen. Dit is toch eerder een toepassing die je beter in afzonderlijke ruimte gebruikt. Ik ben benieuwd of ik dit echt structureel ga gebruiken. Op dit moment blijft spraakgestuurd werken voor mij toch nog beetje een gimmick .

Aanvulling van Nuance, producent van Dragon NaturallySpeaking Premium: Er bestaat ook een Wireless versie van Dragon met een draadloze headset. Ook kan je met een dictafoon tekst opnemen van op afstand en dan laten uitschrijven met Dragon. Teksten inspreken via Dragon is een aanpassing in het begin maar veel mensen gebruiken het nu dagelijks om sneller te werken of omdat ze niet kunnen typen.

Lucas De Pauw

Het is mij gelukt en eigenlijk ben ik trots… want voor 70-jarige die pas heeft leren omgaan met pc’s is dat niet evident. Deze tekst wordt dus nu, op dit ogenblik, rechtstreeks gedicteerd op mijn PC.

Ik wou Dragon Naturally Speaking 12 Premium testen omdat ik niet vlug kan tikken, zodat dicteren, wat ik gewoon ben te doen, wellicht via dit programma een oplossing kon bieden.

Ik ben in pensioen, doch in bijberoep nog steeds advocaat, voornamelijk nog bezig met jeugdrecht. Ik werk nu alleen. Vroeger had ik een secretariaat ter beschikking. Nu niet meer. Mijn logistiek is dus weggevallen zodat ik nu zelf moet tikken en dat gaat niet snel.

De installatie is met wat sukkelen toch vrij vlot verlopen. Mijn pc bedienen met mijn stem is nog wat problematisch. Ik heb mij vooral geconcentreerd op dicteren zoals ik dat doe in mijn dicteerapparaat.

Zoals je ziet is de nauwkeurigheid van mijn dictaat met spraakherkenning vrij goed. In het dagelijkse leven levert het weinig of geen problemen op. Voor mijn werk, waar veel vakjargon wordt gebruikt, ook bepaalde afkortingen in zegswijzen is het minder evident.

Maar ik wil verder gaan met spraakherkenning en het naar mijn hand, of moet ik zeggen mond, verfijnen. Voor mijn dagelijkse behoeften beantwoordt het programma zeer zeker aan de verwachtingen (b.v. voor mails). Zoals u kunt zien heb ik in dit dictaat geen enkele wijzigingen aangebracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business