Reviews

Getest: CCleaner voor Android (bèta)

De populaire optimalisatietool CCleaner maakt zijn debuut op Android. We hebben de bètaversie voor je bestudeerd.

CCleaner heeft zijn strepen verdiend als middel om Windows-pc’s en Macs proper te houden. De tool analyseert je systeem en verwijdert de rommel, zodat alles vlot blijft draaien. Klinkt dat als iets wat je ook op je Android-gsm kan gebruiken?

Piriform vermoedt van wel, en dus komt CCleaner naar de Googletelefoons. De definitieve versie is nog niet verkrijgbaar, maar wie wil kan de bèta al uitproberen.

[related_article id=”161563″]

Wie vertrouwd is met de desktopversie van CCleaner zal snel uit de voeten kunnen met de mobiele editie. Net zoals op de pc scant de app je hele telefoon op zoek naar overbodige bits en bytes. Concreet gaat het om cache, telefoonlogs en sms"en. De scan kan even duren, zeker bij wie de gewoonte heeft zijn sms-conversaties bij te houden.

Zodra je toestel geanalyseerd is, kan je kiezen welke zaken je wil verwijderen. Via CCleaner kan je zo in één keer de caches van al je apps schoonmaken, wat al snel enkele honderden vrijgemaakte megabytes oplevert.

Om een item te verwijderen moet je het aanvinken. Bij de lijst van telefoongesprekken heb je de mogelijkheid om alleen gegevens voor een bepaalde datum te wissen. Zo kan je instellen om alle uitgaande telefoontjes van meer dan een maand oud te verwijderen, net als alle gemiste oproepen van twee maanden oud en ontvangen gesprekken van meer dan drie maanden.

Voor sms"jes bestaat die functie spijtig genoeg nog niet, maar het gaat hier natuurlijk om een bètaversie.

App-manager

Naast een opkuistool bezit de CCleaner een manager voor je apps. Van daaruit kan je snel en eenvoudig meerdere overbodige applicaties tegelijk verwijderen.

Tot slot biedt de app een handig scherm waarop je het gebruik van je systeembronnen kan monitoren. Het gebruik van de CPU wordt grafisch weergegeven. Zo zie je in één oogopslag hoeveel het Androidsysteem van je CPU eist, voor hoeveel gebruik je zelf verantwoordelijk bent, en hoeveel ruimte de chip nog heeft voor andere toepassingen.

Je kunt verder monitoren hoeveel RAM er vrij is, hoeveel intern geheugen je over hebt, en hoe het met je batterij gesteld is. Niet alleen het batterijverbruik wordt getoond, ook de temperatuur van het ding staat vermeld.

Op het eerste zicht is CCleaner voor Android nu al een nuttige tool. Zeker gebruikers van minder krachtige en iets oudere smartphones zullen de app kunnen gebruiken om zo veel mogelijk uit hun toestel te persen. Hoewel de applicatie nog in bèta is, kan iedereen aan de test deelnemen. Om toegang te krijgen tot de bètaversie moet je aansluiting zoeken bij de CCleaner for Android Beta-groep op Google Plus en de link naar de Playstore volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business