Review Toshiba Encore WT8: spectaculaire baksteen

Voordelen
Robuust
Snelle hardware
volledige Windows
Nadelen
Uiterlijk
Plaatsing speakers
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Toshiba Encore WT8 ziet er dan wel niet spannend uit, dat maakt de tablet ruimschoots goed met uitstekende prestaties over de hele lijn.

Soms zit het gewoon juist. Toshiba brengt met de Encore WT8 een Windowstablet van 8 inch op de markt die er misschien niet oogverblindend uitziet, maar stralend presteert als het erop aankomt. En dat ondanks de scherpe prijs.

Design

Het uiterlijke van Toshiba’s Encore is het sterkste minpunt, en als zelfs dat nog meevalt, dan weet je dat het goed zit. De tablet heeft een sobere zwarte voorkant met een metalen omlijning. De achterkant is van een stevig plastic met een metalen uiterlijk. Het geheel voelt stevig en robuust aan, en het reliëf op de achterkant doet je er op vertrouwen dat je de Toshiba niet op de grond zal laten schuiven.

De tablet is absoluut niet dun en ook niet licht, maar echt storend is dat niet. Het gewicht is niet van die aard dat de tablet niet snel te zwaar zal aanvoelen, maar volstaat wel om de stevigheid van het uiterlijk te complementeren. Toshiba staat al langer bekend de tanks en bakstenen van de elektronicawereld te bouwen, en met deze tablet lijkt het niet anders.

Het bedrijf vond het helaas nodig om zowel op de voorkant als op de achterkant het weinig inspirerende logo mee te geven. Kan op zich geen kwaad, maar in combinatie met de rest van het sobere uiterlijk ziet de tablet er vrij saai uit. Met wat goede wil kan je die saaiheid echter ook als een professionele look interpreteren en die kan de Encore zich, gezien de prestaties, min of meer permitteren.

De plaatsing van de speakers is wel een nadeel. Wanneer je de tablet in landschapmodus vasthoudt, scherm je het geluid gemakkelijk af met je hand. De kleine stereoluidsprekers klinken plots een stuk stiller met een hand ervoor, en de tablet anders vastnemen is niet zo handig.

Specificaties

De Toshiba Encore WT8 kost slechts 299 euro, en voor die prijs zijn de prestaties impressionnant. De Encore is voelbaar krachtiger dan concurrent Acer Iconia W8, die andere 8-inch tablet die voor dezelfde prijs over de toonbank gaat. Verrassend, aangezien beide toestellen dezelfde motor onder de kap huisvesten: een quadcore Intel Atom Baytrail processor, die op 1,33 GHz afklokt.

De processor krijgt ondersteuning van 2 GB RAM-geheugen en Intel HD graphics. Schermresolutie is 1280 x 800 en garandeert een haarscherp resultaat op het kleine scherm. De tablet is DirectX 11 compatibel, wat de weg opent voor grafisch intense games.

Voor opslag krijg je 32 GB aan flashgeheugen ter beschikking, wat via microSD uitbreidbaar is. Verbinden en opladen doe je met een vertrouwde microUSB-poort en films kan je op een groot scherm of de tv aansluiten langs een microHDMI-uitgang.

Camera

De tablet is voorzien van een achtmegapixelcamera met autofocus aan de achterkant, en een tweemegapixelexemplaar aan de voorkant. De kwaliteit van de achtmegapixelcamera ligt binnen de lijn van de verwachtingen, maar de autofocus is traag. Ook de filmkwaliteit is degelijk. De frontcamera doet ook dienst als lichtsensor en is natuurlijk niet bedoeld als echte fotocamera.

De 2 cell-lithium-ionbatterij van de tablet houdt het goed vol. Bij incidenteel gebruik hoef je het ding dagen niet op te laden, bij intens gebruik gaat de tablet nog steeds een volledige werkdag mee.

Windows

Ondanks het kleine 8-inchscherm draait er een volledige versie van Windows 8.1 op de tablet. Natuurlijk is het op toestellen als deze dat de metro-interface van Microsoft echt tot zijn recht komt, maar het is leuk om toegang te krijgen tot het bureaublad, om maar niet te spreken van de wereld aan applicaties die voor je opengaat in vergelijking met Windows RT. Met een extern toetsenbord tover je de tablet om tot een heuse minicomputer, die hetzelfde in zijn mars heeft als een eenvoudige laptop.

De Windowsinstallatie draait erg vlot en werken met de tablet is een plezier. Het aanraakscherm is erg precies, en zelfs via het bureaublad, waar je vingers vaak dikker zijn dan het aan te tikken menu, zal je zelden iets verkeerds aantikken.

Multitasken tussen verschillende standaard-applicaties gaat zoals te verwachten zonder problemen. Browsen blijft vlot, ook met meerdere tabs open, en video afspelen verloopt zoals het hoort, zowel via de browser als de mediaspeler. Een student of gewone gebruiker zal bij dagelijks gebruik niet snel tegen de limieten van de hardware aanlopen. Alleen als professionele tablet kan de Encore misschien af en toe te kort schieten.

Ondanks de specificaties en de volledige Windows blijft het hier immers om een tablet gaan, geen volwaardige laptopvervanger. Daar is het scherm trouwens te klein voor. Hoewel het aanraakscherm, zoals gezegd, precies genoeg is om op het bureaublad te werken, zal je dat in de praktijk waarschijnlijk niet dikwijls doen.

Conclusie

Al bij al ben ik onder de indruk van de Toshiba Encore WT8. De tablet ligt degelijk in de hand en toont uitstekende prestaties. Bij normaal gebruik loop ik nooit tegen de grenzen van zijn kunnen aan. Deze tablet doet wat je ervan verlangt, en dat in een vertrouwde Windows 8.1-omgeving. Een echte laptopvervanger is het ding volgens mij niet. Met de aanschaf van een extra toetsenbord zal de Toshiba uitstekend dienst doen als multimedianetbook, maar voor een professionele gebruiker die stevig wil multitasken zal de motor iets te hoge toeren moeten draaien.

De WT8 is misschien niet moeders mooiste, maar het is een uitstekende, krachtige, degelijke Windowstablet met een scherpe prijs, die ik zonder problemen aan iedereen kan aanraden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business