Reviews

Review HP Pavilion 11 x360: gezapige gymnast

Voordelen
Flexibel scherm
Robuust
Aangenaam toetsenbord
Nadelen
Zwaar
Grote schermrand
Hobbelig scherm
Aanbevolen prijs: €449
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Pavilion x360 ziet er uit als het liefdeskind van een netbook en een tablet, maar slaagt hij er ook in om het beste van twee werelden te combineren?

De Pavilion x360 ziet er uit als het liefdeskind van een netbook en een tablet, waar Lenovo’s Yoga-reeks ook ergens tussen lag. De x360 krijgt zijn naam van zijn flexibiliteit. Het scherm klap je open zoals een gewone laptop, maar kan je blijven draaien tot je aan de achterkant uitkomt en een soort dikke tablet in de hand hebt. De achterkant van die tablet is in dit geval wel het toetsenbord. Dat voelt eerst vreemd aan, maar de toetsen schakelen zich vanaf een bepaalde plooihoek uit waardoor je daar eigenlijk niet mee hoeft in te zitten.

Het volledig flexibele scherm zorgt er echter voor dat er meer modi zijn dan alleen tablet en laptop. Zo kan je het toestel als een tent neerzetten om het aanraakscherm in een hoek te gebruiken zonder dat het toetsenbord in de weg zit. Het draaisysteem is intussen niet nieuw, maar HP biedt het concept met de x360 wel aan voor een aantrekkelijke prijs.


De pc van de toekomst: doe mee met onze wedstrijd en win een HP Spectre 13 x2!


Ondanks zijn flexibiliteit voelt de laptop erg robuust. Het scharnier geeft voldoende weerstand zonder stroef te zijn. Die stevigheid gaat helaas wel ten koste van het gewicht: de Pavilion x360 is geen veertje. In laptopmodus is dat geen groot probleem, het toestel is niet zo zwaar dat het je zal storen, maar wanneer je de x360 omvouwt tot een tablet zal je de extra grammen snel gewaar worden. Het is niet erg comfortabel om het toestel lange tijd in de hand te houden zonder steun. Het comfortabelste is nog om de x360 als een groot en zwaar boek te behandelen, en het in portretmodus ergens op te laten rusten. Wanneer je het aanraakscherm gebruikt in gewone laptopmodus heeft het echt een vervelende eigenschap: het hobbelt bij elke aanraking, zodat je het moet vasthouden om het comfortabel te gebruiken.

Gamen zal je met de x360 niet doen. Grafisch is dit toestel niets waard, probeer zelfs niet om er een 3D-spel van enig niveau op te spelen. Groot probleem is dat natuurlijk niet, de laptop is niet gemaakt om mee te gamen. HP ziet het toestel meer als een echte tablet- en laptopvervanger, al naargelang van welke kant je het benadert. Voor apps heeft dit toestel dan ook genoeg kracht in z’n mars, en ook wie productief zal zijn heeft aan de capaciteiten van de x360 genoeg. Het toestel heeft zelfs een cashe-SSD aan boord, wat de reactiesnelheid en opstarttijden uitstekend maakt.

 We vergelijken de benchmarkresultaten van de HP Pavilion 11 x360 met die van de Lenovo Ideapad Flex 14

Ik spreek uit ervaring wanneer ik je vertel dat het een aangenaam ding is om mee te werken indien je geregeld onderweg bent en veel moet typen. Initieel typ je op het kleine maar responsieve toetsenbord, en eens je klaar belt kan je het resultaat in tabletmodus nalezen.

Het scherm is uiteraard niet al te groot (11,6 inch) maar heeft in verhouding toch een vrij grote rand. De resolutie is best in orde gezien het formaat: 1.366 x 768 pixels. De kwaliteit van het scherm is eveneens degelijk al is de kijkhoek ook hier niet berengroot. De batterijduur van HP’s flexibele laptop is aardig, maar komt absoluut niet in de buurt van tabletprestaties. Bij zakelijk gebruik kan je een levensduur van iets minder dan drie uur en half verwachten. Daar kom je al wel ergens mee, maar voor een langeafstandsvlucht over de oceaan zal je toch ergens een stroombron moeten bemachtigen.

Al bij al is de Pavilion 11 x360 een degelijke en robuuste laptop met voldoende rekenkracht, die het flexibele design dat Lenovo introduceerde naar de consument brengt voor een relatief zachte prijs. Dat je minder betaalt zie je wel aan het niet al te strakke, eerder dikke uiterlijk en je voelt het ook aan het gewicht, maar dat is een mooie afweging om te maken voor wie graag een hybride toestel wil binnen een schappelijk budget.

Specificaties:

  • Scherm: 11,6 inch; 1.366 x 768 pixels
  • CPU: Intel Pentium N3520
  • RAM: 4 GB
  • GPU: Intel HD Graphics
  • Opslag: 500 GB HDD + cache-SSD
  • OS: Windows 8.1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business