Reviews

Review: Toshiba Canvio Aeromobile

Voordelen
ultra-draagbaar
snel
SD-slot
meerdere streams tegelijk
Nadelen
relatief weinig gigabytes
niet goedkoop
Aanbevolen prijs: €153
Waar te koop?
Totaalscore 9
Toshiba komt met een nieuwe draagbare SSD die dubbelt als mediastreamer. Heeft de Aeromobile genoeg troeven om de concurrentie met zijn soortgenoten aan te gaan?

Nu we steeds grotere delen van ons leven permanent met ons willen meenemen op onze smartphones, botsen veel gebruikers steeds vaker op de opslaglimieten van diezelfde slimme toestellen. Nuttige en leuke apps, muziek en films, je fotocollectie: op de meeste smartphones, die schommelen tussen de 8 en 32 GB, is alles bij de hand houden gewoon geen optie.

Het verklaart meteen de recente opkomst van draadloze, draagbare harde schijfjes met wifi-ondersteuning, zodat je meer bestanden kunt meenemen en rechtstreeks kan streamen naar je mobiele toestel. Merken als Seagate en Samsung hebben al een tijdje dit soort producten, en kort geleden kondigde ook Toshiba met de Canvio Aeromobile zijn eigen model aan. Het verschil met de concurrentie: de Aeromobile is een SSD in pocketformaat, waar de meeste van z"n tegenspelers een klassieke schijf aan boord hebben.

Het feit dat de Canvio Aeromobile een SSD is, houdt meteen ook een aanzienlijk nadeel in: z"n opslagruimte is beperkt. Het doosje heeft 128 GB aan boord; niet slecht, maar een gelijkaardige klassieke harde schijf biedt je makkelijk 500 GB of 1 TB, en ze zijn vaak ook goedkoper. Dat is meteen ook het enige nadeel van enige omvang dat we tijdens onze testperiode konden ontdekken: de Aeromobile heeft een heleboel troeven om z"n kleine capaciteit te compenseren.

Van binnen en van buiten

Allereerst is er de buitenkant: de Aeromobile is met zijn zilver-/champagnekleurige behuizing en kleine, slanke formaat een toestelletje waar je je nooit voor moet schamen. De SSD heeft grofweg de afmetingen van een smartphone – zoals Toshiba graag benadrukt, past hij probleemloos in een hemdzakje – en is dankzij z"n gewicht van 120 gram echt wel draagbaar te noemen. Omdat de Aeromobile een SSD is en dus geen bewegende onderdelen heeft, is het schijfje daarenboven uiterst schokbestendig.

De SSD heeft enkel een USB 3.0-poort en is dus niet te gebruiken als stroombron voor je mobiele toestellen. Verder vind je op het doosje een aan-uitknop, drie lampjes voor stroom, opladen, en wifiverbinding, en een reset-knop voor het geval de mediaserver gek gaat doen. Die laatste heb ik tijdens het testen niet nodig gehad.

Ten slotte heeft de Aeromobile nog een slot voor een SD-kaart: steek het kaartje van je camera daarin, en de inhoud ervan wordt automatisch geback-upt op de schijf. Handig als je al je foto"s op één plaats wil houden. Je kunt dat slot uiteraard ook gewoon gebruiken om de capaciteit van je Aeromobile te vergroten, hoewel je daarbij wel rekening moet houden met de bijkomende kosten.

Snelheid en performance

De Aeromobile is in eerste instantie een opslagtoestel en laat daarbij het grote voordeel van een SSD zien: hij is razendsnel. Zeker als je hem rechtstreeks in een computer plugt, maakt het schijfje snel korte metten met een bestandencollectie van ettelijke gigabytes groot. De exacte snelheid hangt uiteraard af van verschillende factoren, dus laat het volstaan te zeggen dat de Aeromobile je geduld waarschijnlijk niet erg op de proef zal stellen – hij laat in elk geval klassieke schijven ver achter zich.

Media streamen

Ook als je de Aeromobile gaat gebruiken als mediastreamer – wat uiteraard wel het doel is – blijft de snelheid aangenaam hoog. Snelheden tot 100 MBps in reële omstandigheden zorgen ervoor dat het streamen van content vlotjes verloopt, ook als je met meerdere toestellen aan dezelfde drive hangt (maximaal acht). Toshiba belooft je een maximale batterijduur van acht uur bij videostreaming; ons testtoestel maakt daar vlotjes tien uur van. Opnieuw: de exacte batterijduur die je uit één oplaadbeurt kan krijgen hangt uiteraard sterk af van de soort bestanden die je streamt.

De bestanden op je Aeromobile kan je zowel van op je computer (Mac en pc) als je mobiele toestel (iOS en Android) consumeren. In het eerste geval doe je dat via een webinterface, in het tweede geval download je de bijhorende app. Persoonlijk vind ik de app er behoorlijk gedateerd uitzien. Een beetje spijtig gezien de geslaagde vormgeving van de drive zelf. Maar alles is wel duidelijk en overzichtelijk. Een kwestie van smaak dus.

De set-up is in beide gevallen vrij rechtlijnig. De verbinding gebeurt uiteraard via het ingebouwde wifi-accesspoint van de SSD, en dankzij de internet pass-through-functie kan je toestel verbinding blijven maken met het internet terwijl het content streamt van de Aeromobile.

Kortom, de Toshiba Canvio Aeromobile is een ultradraagbare SSD die overtuigt met z’n slanke en elegante uiterlijk, hoge snelheden en gebruiksvriendelijke streaming.

De Toshiba Canvio Aeromobile zal vanaf oktober in de winkels liggen en krijgt een adviesprijs van 153 euro. Hij is compatibel met Windows 8.1, 8 en 7, Mac OS X 10.7 en 10.8, iOS-versie 5.1 tot 7 en Android-versie 2.3 tot 4.2.

aeromobilecanviodraadloosdraagbaarhands-onopslagReviewsschijfstoragetoshibawifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen