Reviews

Review iPhone 6 Plus: Apples beste smartphone ooit

Voordelen
Uitstekende batterij
Groot en helder scherm
Optische beeldstabilisatie
Nadelen
Grote voetafdruk
Minder uitgesproken design
Apps nog niet geoptimaliseerd
Aanbevolen prijs: €799
Waar te koop?
Totaalscore 9
Het formaat van de iPhone 6 Plus zal niet iedereen kunnen bekoren, maar het is wel de beste smartphone die we van Apple hebben gezien.

De iPhone 6 is in heel wat opzichten een stijlbreuk met de iPhone 5s, maar als je echt naar iets helemaal anders op zoek bent, dan kijk je beter in de richting van de iPhone 6 Plus. De 6 Plus is opmerkelijk groter en dunner, maar biedt vooral ook meer uithoudingsvermogen op één batterijlading dan eender welke vorige iPhone.

De iPhone 6 Plus is een goede telefoon, maar hij is niet voor iedereen. Ik haat het woord ‘phablet’, maar kan niet ontkennen dat die naam hier van toepassing is. Met zijn 5,5 inch Full HD-scherm vult hij de leemte tussen de iPhone 5s (4 inch) en de iPad mini (7,9 inch). De iPhone 6 (4,7 inch) past in datzelfde gat, maar de 6 Plus is de betere kandidaat voor wie een beetje tablet in zijn smartphone wilt.

Design

In de ranglijst van telefoonafmetingen, staat de 6 Plus mee bovenaan met een formaat van 158,1 mm hoog en 77,8 mm breed. Dat is 12 mm langer dan de Samsung Galaxy Note 3, maar wel iets smaller. Met 172 gram is hij ook een tikje lichter en hij is opmerkelijk dunner, slechts 7,1 mm in vergelijking met de Note 3’s 9,6 mm.

Wanneer je beide toestellen vergelijkt, dan ligt de iPhone 6 Plus net iets aangenamer in de hand. Zoals zijn voorgangers is hij gemaakt van een mat aluminium, maar terwijl harde rechte lijnen de iPhone 5 een industrieel uiterlijk bezorgden, voelen de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus meer organisch aan. Ze nestelen zich comfortabel in je hand in plaats van er in te snijden.

Dat gezegd zijnde, is dit nieuwe uiterlijk wel minder uitgesproken. Het afgebogen glas zal herkenbaar zijn voor eigenaars van een Nokia Lumia, terwijl de plastic lijnen aan de achterkant van het toestel doen denken aan de HTC One. De iPhone 6 Plus ziet er goed uit, maar hij biedt niet de unieke vormgeving van zijn voorganger.

Zelfs de plaatsing van de knoppen werd afgekeken van de competitie. De aan/uit-knop werd verhuisd van de bovenkant van het toestel naar de rechterzijde, wat op zich wel goed is aangezien de bovenkant door het grotere formaat veel moeilijker te bereiken is. De volumeknoppen zitten nog altijd aan de linkerzijde, maar zijn nu langwerpig en plat. De audiojack zit aan de onderkant, naast acht gaten die geluid laten ontsnappen uit de (verrassend krachtige) ingebouwde luidspreker.

Dan is er nog de thuisknop, vooraan centraal onder het scherm. Hij is voorzien van Touch ID, wat betekent dat je de iPhone 6 Plus snel kan ontgrendelen met je vingerafdruk. Ondertussen hebben enkele concurrenten ook reeds een vingerafdruksensor in een aantal van hun toestellen ingebouwd, maar Touch ID is toch nog altijd de meest betrouwbare variant die we al hebben gezien. Bovendien worden de mogelijkheden van Touch ID uitgebreid in iOS 8, zodat ook andere applicaties er toegang tot krijgen.

Extra functies

Om pijnlijke duimen te voorkomen, heeft Apple de functionaliteit ‘Reachability’ ingebouwd in de iPhone 6. Twee korte tikken op de thuisknop schuiven het hele scherm tot in de helft naar beneden, zodat je het toestel nog altijd met één hand kan bedienen. Het klinkt handig in theorie, maar blijkt in praktijk niet erg nuttig.

Als je bijvoorbeeld een map met applicaties wilt openen die helemaal boven op je scherm staat, dan tik je twee keer – tikken, niet drukken – op de thuisknop om de map naar beneden te schuiven. Als je de map vervolgens opent, glijdt die weer naar boven en moet je opnieuw dubbeltikken om het scherm een tweede keer naar beneden te halen en een app uit de map te openen. Het vergt simpelweg te veel tikken om de functie regelmatig te gebruiken, maar kan bij momenten wel van pas komen als je maar één hand vrij hebt.

Nog een functionaliteit exclusief voor de Plus, is een speciale layout voor sommige applicaties wanneer je het toestel in landschapsmodus georiënteerd houdt. Apps zoals Mail en Berichten geven je een iPad-achtige indeling, met een lijst berichten aan de linkerkant en hun inhoud rechts. Dat is best handig en ik vermoed dat verschillende ontwikkelaars dit snel in hun app zullen implementeren.

De broekzaktest

De grootte van je handen en hoever je je vingers kan strekken, spelen een belangrijke rol in de beslissing of de iPhone 6 Plus iets voor jou is. Voor nieuwkomers naar dit grote formaat vraagt het hoe dan ook wat gewenning.

Ook belangrijk is of hij al dan niet in je zakken past. Tenzij je de gewoonte hebt om wijde broeken te dragen, zal je de Plus eerder in een handtas of jaszak moeten opbergen. De recente heisa rond #bendgate, hoewel misschien wat overroepen, toont wel aan dat een toestel van dit formaat niet gemaakt is voor een te krappe broekzak.

Camera

Zowel de iPhone 6 als de iPhone 6 Plus zijn voorzien van verbeterde camera’s aan voor- en achterkant, maar de Plus heeft de meeste nieuwigheden aan boord. De camera aan de achterkant is, net als op de iPhone 6, een exemplaar met 8 megapixels, maar daar wordt nog optische beeldstabilisatie aan toegevoegd. In onze vergelijking maakte de Plus consistent foto’s met een langere sluitertijd, maar de resultaten waren wel even scherp als die van de iPhone 6. Die langere sluitertijd vertaalt zich in een lagere ISO, wat leidt tot minder ruis, en een betere kleurweergave.

Er zit ook nieuwe videostabilisatie in de 6 en 6 Plus, en hoewel het digitaal wordt gedaan, zijn de resultaten best indrukwekkend. Ik heb meerdere video’s met de losse hand geschoten, zelfs al wandelend, en de opnames zijn vloeiend, zonder enige vervorming die je soms ziet bij andere digitale stabilisatietechnieken. Dankzij de nieuwe realtime autofocus moet je bovendien niet voortdurend op het scherm tikken om de actie scherp te stellen.

Video wordt nog altijd opgenomen in 1080p, maar wordt nu vastgelegd aan 60 frames per seconde (30 fps is optioneel). Slowmotion is opgekrikt van 120 fps naar 240 fps.

De frontcamera heeft ook een update gekregen. Hij mist stabilisatie, maar beschikt nu wel over een diafragma van f/2.2, waardoor er meer licht op de sensor valt. Dat moet helpen bij het maken van selfies in slecht verlichte omgevingen.

Prestaties en batterij

Binnenin worden beide iPhone 6-modellen aangedreven door de nieuwe A8-processor en in benchmarktests presteren ze dan ook gelijkaardig. Ten opzichte van de vorige generatie wordt er een snelheidswinst gemeten van 10 tot 20 procent. In vergelijking met de concurrentie is de iPhone 6 Plus competitief, maar niet uitzonderlijk. In het dagelijks gebruik reageert de Plus over het algemeen erg vinnig en valt er weinig op de prestaties aan te merken.

Waar je wel zeker een verschil zal merken met de iPhone 5s, en ook met de iPhone 6, is op vlak van batterijleven. De iPhone 6 Plus klokte af op 13 uur en 16 minuten in onze batterijtest. Dat weerspiegelde zich ook in de realiteit, met een levensduur die bij bovengemiddeld gebruik zelfs tot ver in de tweede dag reikte, vooraleer het toestel om een een nieuwe lading energie vroeg. Helaas heb je nog altijd een Lightning-kabel nodig om de telefoon op te laden, draadloos laden is nog altijd geen mogelijkheid.

Scherm

Het batterijleven is des te meer indrukwekkend als je in rekening neemt hoe groot en hoe helder het 5,5 inch IPS lcd-scherm is. Het scherm is makkelijk af te lezen in fel zonlicht en is rijk aan contrast, zelfs wanneer je er vanuit een bizarre hoek naar kijkt. De 1.920 x 1.080 resolutie maakt het scherm ideaal voor de weergave van 1080p content, maar brengt ook enkele problemen met zich mee.

Ten eerste zijn nog maar een beperkt aantal apps geoptimaliseerd voor de nieuwe resolutie. Op dit moment zijn bijna alle applicaties afhankelijk van de ingebouwde schaler die de apps opblaast, zodat ze het hele scherm vullen. Het resultaat kan ermee door, maar tekst oogt soms wat wazig en in bepaalde gevallen wordt het toetsenbord mee geschaald, waardoor het groter en kleiner wordt terwijl je van app naar app springt.

Dat probleem zal zichzelf in de toekomst verhelpen wanneer ontwikkelaars hun apps hebben geoptimaliseerd voor de nieuwe iPhones, maar momenteel is het nog redelijk irritant. Het is ook vervelend dat de Plus geen iPad-apps kan draaien. Je zou denken dat het naar beneden schalen van apps voor een 7,9 inchscherm naar 5,5 inch niet veel ingewikkelder is dan het omhoog schalen van 3,5 inch, maar helaas. We kunnen alleen maar hopen dat ontwikkelaars de functionaliteit van hun iPad-apps naar de iPhone 6 Plus zullen migreren.

Conclusie

De iPhone 6 Plus is geen telefoon voor iedereen. Het grote formaat is de belangrijkste factor in de beslissing om dit toestel al dan niet in huis te halen. Als de omvang van het toestel voor jou geen probleem is, dan is de Plus zijn meerkost van 100 euro zeker en vast waard, al is het alleen al maar voor het betere batterijleven. Als je bovendien ook nog eens belang hecht aan betere cameraprestaties met extra functionaliteit, dan verdwijnt de iPhone 6 al helemaal uit het plaatje.

De iPhone 6 Plus is visueel misschien niet de meest opvallende ‘phablet’ en er zijn eveneens alternatieven te vinden met nog meer functionaliteit, maar voor Apple betekent deze telefoon wel een grote stap voorwaarts in de wereld van mobiele apparaten. Dit is de meest potente iPhone tot nog toe en een serieuze rivaal voor andere toestellen in dit competitieve segment van de smartphonemarkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business