Reviews

Getest: Chinese smartphones van 200 to 350 euro

Een Chinese smartphone hoeft niet duur te zijn. Wat zou je denken als je voor 300 euro prestaties mag verwachten die gelijk staan aan de Samsung Galaxy S5?

iOcean X7S Elite

We hadden bijna de X7S Elite als een ‘klassieke’ X7 HD aanzien, de doos is exact hetzelfde en het toestel qua uiterlijk ook. Qua prestaties ligt deze versie wel in een heel ander kamp. Grafisch is hij driemaal zo sterk en strijdt hij met de THL 5000 voor de tweede plaats op vlak van prestaties. Verder blijft wel het probleem van het goedkoper uiterlijk en de fragiele batterijklep bestaan, zoals in de iOcean X7 HD. Het Full HD-scherm ziet er prima uit, maar we hebben het gevoel dat de X7S Elite een tikkeltje te duur is vergeleken met de concurrentie. 80 euro minder had deze smartphone een stuk interessanter gemaakt. Scoort prijs/kwaliteit een pak minder goed dan zijn goedkopere broer.

  • Prijs: 339 euro
  • Score: 6/10
  • Pro: schermkwaliteit, camerakwaliteit achteraan
  • Contra: prijs, goedkoop uiterlijk
  • www.iocean.be

Jiayu S2

Wie de Jiayu S2 van ver zou verwarren met de nieuwe iPhone 6, zouden we direct geloven. Het is een mix tussen de oude en nieuwe iPhone, met in plaats van een appeltje een takje. Geen punten op vlak van creativiteit, en ook in de benchmarks is het resultaat eerder mager. Pas op: hij presteert een stuk beter dan directe Westerse concurrenten, maar wanneer we vergelijken met de Xiaomi Mi3 is het verschil toch groot terwijl die laatste goedkoper is. Verder heeft hij wel alles aan boord om vlot te werken en iedereen te plezieren: 13 megapixelcamera, 2 GB RAM, 32 GB opslag en een bloedmooi scherm met Full HD-resolutie. Enkel de 2.000 mAh-batterij is eerder krap, en dat merk je ook goed. Wanneer je de Jiayu S2 intensief gebruikt op een dag, bestaat het risico dat je laat op de dag toch een lader moet zoeken. Verder een prima toestel, dat net niet goed genoeg is om eruit te springen.

  • Prijs: 350 euro
  • Score: 7/10
  • Pro: afwerking, schermkwaliteit, 32 GB opslag
  • Contra: iPhone-copycat, home-toets werkt niet altijd
  • www.jiayumobile.be

Lenovo Vibe Z

De Lenovo Vibe Z is een behoorlijk grote smartphone met zijn 5,5 inch Full HD-scherm. Helaas voegt Lenovo weinig meerwaarde toe aan zo’n groot scherm, zoals Samsung wel doet met zijn Note-reeks. Wat Lenovo wel doet, is prima prestaties neerzetten die enkel voor de Xiaomi Mi3 moeten onderdoen, hetzij nipt. Ondanks het heldere, grote scherm gaat de batterij gemakkelijk een volledige dag mee met intensief gebruik. Twee dagen is echter te ambitieus, dus moet je hem nog altijd wel dagelijks laden. De 13 megapixelcamera achteraan schiet wel niet altijd even goede foto’s, met dikwijls een flets of wazig resultaat. De schil van Lenovo doet wat denken aan de MIUI-skin, zonder app launcher. Hier en daar is er nog wat Chinese tekst in het toestel geslopen, maar verder kunnen we relatief weinig opmerken aan de Vibe Z. Ondanks zijn tekortkomingen maakt zijn prijs veel goed, net als de prima testresultaten.

  • Prijs: 299 euro
  • Score: 8/10
  • Pro: prestaties, standaard antivirus, autonomie
  • Contra: camerakwaliteit, groot scherm relatief onbenut
  • www.lenovo.com via www.chiphone.nl

THL 5000 Ultraphone

Alles aan deze smartphone schreeuwt brute kracht, met een flinke octacore 2 GHz-processor, 5.000 mAh-batterij en een 13 megapixelcamera van Sony. Er is zelfs aan selfies gedacht met de 5 megapixelcamera met breedhoeklens vooraan. Wanneer je de THL 5000 in je hand houdt, voel je onmiddellijk hoe zwaar hij is. Daar is de hoge batterijcapaciteit voor verantwoordelijk, maar dat betekent wel dat je met de THL 5000 zonder problemen twee dagen intensief kunt werken. Dat lukt met geen enkele andere smartphone in deze test, maar dan heb je ook wel een blok van een smartphone. Het 5 inch Full HD-scherm ziet er goed uit, mét Gorilla Glass 3 voor extra bescherming. Goochelen met specs doet THL goed, de prijs is ook heel scherp, maar net niet genoeg om krachtpatser Xiaomi met de Mi3 van de troon te stoten.

Xiaomi Mi3

Xiaomi is ondertussen al aan de Mi4 toe, daardoor dat de Mi3 onder de prijsgrens van 350 euro valt. Een oud toestel klinkt niet echt interessant, maar dan zou je een grote misstap begaan met de Mi3. Hij is vergeleken met de concurrentie veruit de snelste, dankzij de Qualcomm Snapdragon 800-chip en 2 GB RAM. Het verschil is echt wel groot, en dat merk je ook wanneer je met het toestel werkt. Dat allemaal stopt Xiaomi in een 8,1 mm dunne aluminium smartphone met elegante afgeronde hoeken aan de zijkant. De 13 megapixelcamera van Sony schiet prima foto’s, en het Full HD-scherm ziet er prachtig uit. Standaard levert Xiaomi de MIUI-skin, waardoor je zowat alles kunt aanpassen aan deze smartphone dat je zou wensen. Er is niet echt iets dat in de buurt komt van de Mi3, en net daarom staat Xiaomi aan de absolute top van China. Hoog tijd dat ze Europa ook aandoen, want deze mooie, goedkope smartphones willen we hier dolgraag hebben.

  • Prijs: 343 euro
  • Score: 10/10
  • Pro: aluminium behuizing, razendsnel, flexibele MIUI-skin
  • Contra: geen
  • www.mi.com via www.cloetens.be

Keuze van de redactie

Het spreekt voor zich dat de Xiaomi Mi3 de allerbeste smartphone uit deze test is, en het is niet iets waar we benchmarkresultaten voor nodig hadden. Alles wat je in een smartphone verwacht, vind je terug in de Mi3. De Lenovo Vibe Z komt wel heel dichtbij als tweede over de meet, wat meteen duidelijk maakt waarom ze alletwee de grootste spelers zijn in China. Ze hebben simpelweg de beste toestellen op de markt aan een scherpe prijs, iets wat we in Europa best wel kunnen gebruiken. Samsung en co mogen zich zorgen maken wanneer beide merken de overstap naar ons zouden maken. Wij hopen alvast van wel, en snel!

Benchmarkresultaten

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de resultaten van de benchmarks die we op de smartphones hebben uitgevoerd. Voor alle scores geldt hoe hoger, hoe beter. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business