Reviews

Review Samsung Galaxy Note 4: buitencategorie

Voordelen
Aluminium chassis
Prestaties
Schermkwaliteit
Autonomie
Nadelen
Prijs
Vingerafdruksensor
Aanbevolen prijs: €749
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de iPhone 6 Plus in het land heeft Samsung stevige concurrentie gekregen. Is de Galaxy Note 4 nog steeds de beste grote smartphone bij uitstek?

Je kunt Samsung verwijten dat ze hier en daar wat ideeën hebben gepikt de afgelopen jaren, maar de grote smartphonetrein hebben ze volledig zelf op gang geduwd. Ja, de Dell Streak was misschien wel de eerste, maar Samsung zorgde ervoor dat het geheel handbaar werd. Een jaar na de originele Note was de concurrentie ook mee, en dit jaar komt zelfs Apple een stuk van de koek halen. Hoog tijd voor Samsung om opnieuw alles uit de kast te halen om de concurrentie te tonen dat zij het concept phablet (verschrikkelijk woord, vanaf nu spreek ik enkel over ‘grote smartphone’) hebben uitgevonden.

Aluminium

Op het eerste gezicht lijkt de Galaxy Note 4 geen grote stap voorwaarts ten opzichte van de Note 3. Op zich niet zo erg, want die laatste was een behoorlijk goed toestel met weinig minpunten. De Note 4 schrapt alvast direct één minpunt: plastic. Waar iedereen bij de Note 3, mezelf inclusief, het plastic beu waren, heeft Samsung ingegrepen. Na de Galaxy Alpha is het nu aan de Note 4 om te genieten van een aluminium chassis.

De rand rondom is deze keer echt aluminium, mooi machinaal afgewerkt in het zwart of wit. Het geeft de telefoon ook een veel steviger en beter gevoel. Zelfs met enig gewicht en torsie krijg ik geen beweging in de Note 4. Ik moet wel toegeven dat de scherpere metalen rand in het begin wel wennen is. Extra overwinning: het foeilelijke stiksel rondom de achterkant van de Note 3 is verdwenen. De Note 4 heeft nog wel de neplederen structuurplastic. Plastic mag misschien niet flatteren, in deze vorm geeft het wel extra grip en is het krasbestendig.

Prestatiemonster

Op vlak van specificaties heeft Samsung zowat alles in de Note 4 gestopt wat technisch gezien mogelijk is. De Qualcomm Snapdragon 805 2,7 GHz quadcoreprocessor met 3 GB RAM aan boord. Is het de snelste CPU op dit ogenblik? De Nvidia Tegra K1 is sneller, maar om die in een smartphone te stoppen is vragen om problemen.  Meer dan genoeg rekenkracht om het hoge resolutiescherm aan te sturen, alsook om de nieuwe games te draaien die op Android beschikbaar zijn. Hij heeft een dualband 802.11ac wifi-ontvanger aan boord, LTE Cat6 en ondersteunt microSD-kaartjes tot 128 GB. Standaard heeft de Note 4 32 GB opslag.

Samsung benadrukt bij deze Note 4 dat het AMOLED-scherm een grondige upgrade heeft gekregen, maar dat merk je niet direct. De schermresolutie van 2.560 x 1.440 pixels klinkt sexy, maar wanneer je rechtstreeks vergelijkt met de Note 3 moet je echt muggenziften om een verschil te zien. Net als de LG G3 kan Samsung het niet laten om met de spierballen te rollen, maar beschouw de hogere schermresolutie niet als een motivatie voor een upgrade. Het is gelukkig wel een kwalitatief uitstekend scherm, met geïntegreerde Wacom digitiser voor de stylus.

Die stylus vind je nog steeds aan boord van de Note 4, met ongeveer dezelfde afmeting als bij de Note 3. Het gevoel is nog steeds hetzelfde, en ook de interactie met Android is nauwelijks veranderd. Geen slecht teken, want hiermee blijft de Note 4 de enige telefoon die enigszins nuttig het grotere scherm gebruikt voor extra functies.

Gezondheid eerst!

Bij Samsung moeten behoorlijk wat gezonde jongens rondlopen, want de app S Health kent elke keer weer een hoop extra toevoegingen en meters om je beter te voelen. Deze keer kan je, naast je hartslag, ook je stressniveau meten. Hetzelfde met de SpO2-meting die de zuurstofconcentratie in je bloed kan meten. Hieruit kan de Note 4 afleiden of je fit bent of niet. Nuttig? Niet bepaald, maar wel leuk om tussendoor eens af te toetsen. Wil je het niet gebruiken? Dan doe je er niets mee.

Nog een extra meter aan boord van de Note 4: UV. Handig wanneer je op het strand ligt en niet weet hoeveel keer je moet smeren. Zeker met sluierwolken kun je soms voor verrassingen komen te staan. Nogmaals: geen prioritaire functie, maar in sommige gevallen uiterst handig. Daarnaast telt S Health nog steeds je stappen en toont het je verbrande calorieën. Er zit zelfs voortaan een trainer in die je motiveert om je doel te bereiken met geluidsberichten tijdens je activiteiten. Leuk voor de liefhebbers of wie fitter wil leven.

Lichte schil

We schreven al dat Samsung met de Galaxy S5 gekozen heeft voor een veel frissere, lichtere Androidschil, en dat trekt het ook door naar de Note 4. Het aantal geïnstalleerde apps is fors verminderd; alles vind je voortaan in de Galaxy Apps-winkel. Een prima keuze, enkel hoeft de standaard installatie van Flipboard, Pen.up, Dropbox of Evernote voor mij ook niet. Als je wil minimaliseren in je UI, dan moeten die ook optioneel worden. De schil draait op Android 4.4.4, maar Samsung heeft al gezegd dat kort na de release van Android L de update ook naar de Note 4 (en S5) zal komen.

Verder oogt alles fris en snel. TouchWiz-haters moeten het echt een kans geven, want het lijkt absoluut niet meer op de trage, dikke, lastige schil die het tot vorig jaar was. Bovendien beloont Samsung elke Note 4 met een hoop premium deals rond apps, zoals een jaar gratis Wunderlist Pro, Runkeeper Elite voor 6 maanden gratis, Bloomberg een jaar gratis, etc. Het is een extra voor wie het interesseert.

Er is ook opnieuw een vingerafdruksensor aan boord van de Note 4, met opnieuw hetzelfde probleem als bij de Galaxy S5: plaatsing. Je kunt je vinger niet vlot over de home-knop schuiven, en bovendien maak je telkens het scherm opnieuw vettig. Verre van handig, en tijdens mijn lange testperiode ook absoluut geen gemis.

Camerakwaliteit

Nadat Samsung lange tijd koppig heeft vastgehouden dat optische beeldstabilisatie niet hoeft, heeft het met de Note 4 opnieuw eindelijk naar de massa geluisterd. De 16 megapixelcamera heeft deze keer optische beeldstabilisatie en trekt bijzonder knappe foto’s. De autofocus is razendsnel, en de kleuren zien er realistisch uit op je computer. Op het scherm van de Note 4 lijkt het meer gesatureerd, maar dat is eerder een standaard eigenschap van AMOLED. Bovendien kan je HDR inschakelen wanneer de lichtomstandigheden niet ideaal zijn, voor een beter resultaat.

Naast prima foto’s filmt de Note 4 in 4K aan 30 beelden per seconde. Ondanks die claim voelt het eindresultaat niet altijd even vloeiend. Los daarvan oogt de kwaliteit in 4K bijzonder goed, zeker wanneer je bedenkt dat dit allemaal uit een smartphone komt. Voor selfies doet de 3,7 megapixelcamera vooraan prima zijn werk voor foto’s in prima lichtomstandigheden. Wanneer het donkerder wordt, schakel je beter over naar de camera achteraan.

Autonomie

De Note 3 was een prestatiemonster met een prima autonomie, en de Note 4 kan dat bijna evenaren. Hij gaat een fractie minder lang mee dan zijn voorganger, maar nog steeds ruim voldoende om één dag intensief gebruik (inclusief wifi, bluetooth, nfc, 4G) te overleven. Zelfs lange dagen van 16 tot 20 uur vormen geen probleem voor de Note 4.

Vergeleken met zijn naaste concurrent, de LG G3, scoort Samsung dus een pak beter. De G3 heeft best wel moeite met zo’n intensieve dag van gebruik, en geeft meestal de pijp aan Maarten na 12 uur. Net te krap voor wie zijn smartphone intensief gebruikt. Wie de Note 4 zuinig gebruikt, met enkel 4G en wifi, haalt zelfs de kaap van 2 dagen. Een van de beste toestellen op vlak van autonomie naast de Xperia Z2 van Sony, een terechte pluim voor Samsung.

Conclusie

De Note 4 heeft weinig zwaktes aan boord, daar ben ik de afgelopen twee weken achter gekomen. Hij helpt enkele fouten van de Note 3 de wereld uit, en voegt niet teveel toe om nieuwe fouten te maken. Het aluminium chassis is een merkwaardige verbetering, de prima specificaties en het prachtige scherm maken van de Note 4 een krachtig, mooi toestel dat behoorlijk wat vakjes afvinkt van wat de perfecte smartphone moet kunnen. Toegegeven, hij is groot, maar daar kies je bewust voor. Er zijn ook prima toestellen beschikbaar in een kleiner formaat, zoals de uitstekende LG G2 of Sony Xperia 3 Compact.

De Samsung Galaxy Note 4 blijft zonder twijfel de beste grote smartphone die je op dit ogenblik kunt kopen. De concurrentie komt zelfs niet tot aan de schouders van Samsung op vlak van extra functionaliteit bij een groter scherm. Zelfs wanneer je het extra pennetje niet gebruikt, is dat nog steeds zo. Daar kan ook de Apple iPhone 6 Plus niet aan tippen, die aan de Galaxy Note 4 een voorbeeld mag nemen. Op elk vlak overklast. De Note 4 is het beste werk dat Samsung in een lange tijd heeft afgeleverd, en dit jaar zie ik niemand nog beter doen. Nu nog het flinke prijskaartje verteren…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business