Reviews

Review: Lantronix xPrintServer Cloud Print

Voordelen
Eenvoudige installatie
Verandert usb-printer in netwerkprinter
Nadelen
Geen AirPrint-ondersteuning
Redelijk duur
Aanbevolen prijs: €150
Waar te koop?
Totaalscore 7
We werken steeds meer mobiel, maar mobiel afdrukken kan niet zomaar met elke printer. De Lantronix xPrintServer Cloud Print lost dat op.

We doen steeds meer werk mobiel op onze smartphone of tablet, maar als er iets moet worden afgedrukt, vereist dat nog al te vaak de tussenkomst van een desktopcomputer om de documenten via de aangesloten USB-printer af te drukken. Lantronix verhelpt dat probleem met de xPrintServer Cloud Print.

Het kleine bakje doet daarvoor beroep op Google Cloud Print, een dienst van Google waarmee je elke printer over het internet toegankelijk maakt, zodat je ook vanaf een mobiel toestel documenten kan afdrukken. Google Cloud Print vereist echter dat je printer verbonden is met een computer die aan staat en waarop de service actief is. Daar komt de xPrintServer van Lantronix tussenbeide.

De xPrintServer Cloud Print kan via een ethernetaansluiting worden opgenomen in het netwerk, en neemt de rol over van de computer in bovenstaand scenario. Van zodra je het apparaat aansluit, scant hij het netwerk naar beschikbare netwerkprinters. Daarnaast heeft hij een USB-poort, waarop je tot acht USB-printers kan aansluiten. Het is verstandig om vooraf eerst even de lijst met ondersteunde printers te overlopen, om zeker te zijn dat het apparaat met jouw printer compatibel is.

Eenmaal opgenomen in het netwerk, log je in op de webinterface om de xPrintServer verder in te stellen. Dat doe je door naar findmyxps.com te surfen en het serienummer van jouw apparaat in te geven, of door de QR-code op de onderkant van het toestel in te scannen. Via de webinterface koppel je de xPrintServer met je Google-account, zodat de aangesloten printers als Google Cloud-printers worden herkend.

In de webinterface kan je eveneens je aangesloten printers beheren, diagnostische informatie weergeven en printtaken opvolgen. Eenmaal alles is opgezet, kan je printopdrachten uitvoeren vanaf een Chrome-browser, Chromebook, de applicaties van Google of een assortiment aan compatibele apps op Android, iOS, Windows en Mac.

De xPrintServer Cloud Print is snel opgezet en maakt het eenvoudig om vanaf een mobiel apparaat documenten af te printen op eender welke printer in het netwerk. Omdat het apparaat alleen Google Cloud Print ondersteund, zijn de mogelijkheden voor iOS-gebruikers wel beperkt. Voor hen zou de ondersteuning van Apples eigen AirPrint een interessante toevoeging zijn geweest. Zeker vanwege de relatief hoge prijs van de xPrintServer, is de afwezigheid van AirPrint een spijtige zaak.

Die prijs zorgt er eveneens voor dat de xPrintServer een moeilijk te verantwoorden investering is voor thuisgebruik. In die situatie, waarbij je maar af en toe mobiel moet kunnen printen, zal het naar alle waarschijnlijkheid voldoende zijn om een computer als “printserver” te gebruiken in combinatie met Google Cloud Print. In een zakelijke omgeving waarin veel mobiel moet worden afgedrukt, kan de xPrintServer wel zijn nut bewijzen. Zeker als je bedrijf helemaal ingebed zit in het ecosysteem van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business