Reviews

Test Microsoft Lumia 640: Grote instapper

Voordelen
Groot HD-scherm
Uitstekende camera
Prijs/kwaliteitverhouding
Nadelen
Slechte frontcamera
Beperkt app-aanbod
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?
Totaalscore 9
Microsoft houdt zijn topmodellen voorlopig nog op stal, maar blijft de budgetreeks stevig uitbreiden. Deze keer is de Lumia 640 aan de beurt.

Microsoft blijft dit jaar de nieuwe Lumia topmodellen maar uitstellen. Dat geeft ruimte aan de budgetsmartphones, niet toevallig het segment waar Microsoft uitstekend in scoort de laatste maanden. De Lumia 535 en 435 zijn allebei straffe toestellen voor hun prijskaartje, en de Lumia 640 trekt die lijn grotendeels door. Deze keer bedraagt het prijskaartje 179 euro. Hiermee is hij niet de duurste Microsoft Lumia op de markt; de Lumia 640 XL gaat voor 249 euro over de toonbank en is in feite de grote broer van de Microsoft Lumia 640.

lumia 640

Ingewanden

Tegenwoordig is een HD-scherm niet meer zo exotisch in deze prijsklasse, en daarin volgt Microsoft de markt. De Lumia 640 heeft een 5 inchscherm met een beeldresolutie van 720 x 1.280 pixels. Belangrijker nog is dat de beeldkwaliteit bijzonder goed is. De kijkhoek is uitstekend en degelijk. Gorilla Glass 3 biedt genoeg bescherming.

Een snelheidsmonster is de Lumia 640 niet, maar dat is ook niet nodig voor Windows Phone 8.1. Dit besturingssysteem weegt opvallend lichter dan iOS en Android, waardoor een Qualcomm Snapdragon 400 meer dan genoeg is voor vlotte animaties. Heel soms moest ik wachten op bepaalde webpagina’s om te laden, ondanks de snelle wifi-verbinding, maar verder weinig klagen. De autonomie is behoorlijk goed: een drukke dag met wifi, 4G en bluetooth ingeschakeld is geen enkel probleem. Twee dagen lukt bij zuinig gebruik.

Prachtcamera

De Lumia 640 komt iets te vroeg om standaard het nieuwe Windows 10 te draaien, daarvoor moeten we nog even wachten tot dit najaar. Windows Phone 8.1 draait er nu op, samen met Here Maps, Office, Lumia camera en andere standaardtoepassingen. Veel minder druk dan bijvoorbeeld iOS of Android, en je kan een aantal geïnstalleerde apps ook gewoon wissen mocht je daar geen zin in hebben.

Lumia-640-backs-color-versions

De 8 megapixelcamera achteraan doet prima zijn werk met verrassend gedetailleerde foto’s. Soms zit de witbalans er wel naast, maar beeldruis blijft mooi onder controle. Een heel mooi resultaat voor een smartphone in deze categorie. Samen met extra camerafunctionaliteiten zoals Lenses, Cinemagraph, Panorama, Refocus en Selfie kan je foto’s behoorlijk goed tweaken tot een straf resultaat.

Zwakke selfies

De Lumia 640 kan 1080p-video’s opnemen aan 30fps, met prima resultaten. Verrassend goed zelfs, alleen spijtig dat de geluidopnames bijzonder slecht zijn. Ze klinken hol en dof, wat filmen iets minder aantrekkelijk maakt.

Selfies blijven belangrijk voor vele mensen, maar daar trekt Microsoft zich verrassend genoeg weinig van aan met de Lumia 640. De 1 megapixelvariant is ideaal om mee te Skypen, maar foto’s trekken zorgt voor een belabberd resultaat. Handig in noodsituaties en om foto’s op het scherm te tonen, maar achteraf bekijken op je computer doe je beter niet.

Prijskraker

De Microsoft Lumia 640 doet zowat alles juist wat je in deze prijscategorie mag verwachten. Je krijgt 4G-functionaliteit met een aantrekkelijk prijskaartje, een knap 5 inch HD-scherm en een prima 8 megapixelcamera. Zeker met Windows 10 in het vooruitzicht en een gegarandeerde update, is de Lumia 640 een ideaal alternatief voor de uitstekende Lumia 535 met een veel beter scherm en camera.

Ik blijf erbij dat Windows Phone nog steeds een grondig app-probleem heeft (oude apps, gebrek aan apps), maar wie daar minder baat bij heeft en al blij is met belangrijke apps zoals Facebook, Whatsapp, Shazam of Twitter, heeft daarmee geen probleem. Microsoft blijft aan de concurrentie tonen dat goedkope smartphones ook snelle en degelijke toestellen kunnen zijn. De Lumia 640 past perfect in het rijtje van de Lumia 535 en 435: bijzonder straf voor hun prijs en absoluut de moeite waard.

lumia 640microsoftmobielreviewtestwindows phone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals