Reviews

Review Dragon NaturallySpeaking 13 Premium: Spraakassistent

Voordelen
ondersteunt veel toepassingen
snel
leert van je mails
Nadelen
leercurve
Chrome werkt niet zo goed
Aanbevolen prijs: €169
Waar te koop?
Totaalscore 9
Dicteren op je computer vraagt enige gewenning voor je het onder de knie hebt, maar werkt wel bijzonder goed.

Op de redactie typen we behoorlijk veel per maand. Het spreekt voor zich dat het een behoorlijke aanpassingsperiode vraagt om opeens over te schakelen op dicteersoftware om anders te werken. Deze review typen we trouwens volledig via onze stem, iets wat verrassend goed gaat. Dragon NaturallySpeaking is alweer toe aan nummer 13, inclusief Nederlandse en Vlaamse taal. We testen de Premium-versie die extra integratie biedt aan Excel en Powerpoint en geavanceerde correctietools en aanpassingsmogelijkheden bevat.

Na installatie krijg je een korte tekst die je moet voorlezen voordat de software aan de slag kan. Dat duurt deze keer maar 3 tot 5 minuten en dient als eerste les voor het softwarepakket om je stem en spraak te leren. Dragon kan ook leren uit je mailverkeer zoals Gmail of Outlook, zodat het snel jou leert kennen. Je kan dicteren in Office 2013 en 2010, webmail (Gmail, Yahoo Mail, Outlook.com), kladblok, WordPad, DragonPad, OpenOffice en Wordperfect X6 en X7. Enkel Powerpoint heeft geen volledige tekstcontrole. Ook Internet Explorer, Firefox en Chrome zijn compatibel, ook al voelt die laatste het minst intuïtief en geoptimaliseerd aan.

De nieuwe DragonBar, het kleine menu waar je spraakherkenning kan starten en configureren, is nog minimalistischer geworden. De software leert voortaan ook sneller wat je wil zeggen, iets wat heel belangrijk is bij dicteersoftware. Zo konden we Dragon snel aanleren wat het verschil is tussen Apple Watch en appelarts. Hoe meer je de software gebruikt, hoe beter het de woorden zal kiezen die je dicteert. Je kan tegenwoordig ook de microfoon van je laptop gebruiken, maar voor het beste resultaat gebruik je best de headset in de doos of je eigen exemplaar.

Dicteren moet je leren, en daar zijn we opnieuw achter gekomen in onze testperiode. We staan versteld hoe snel versie 13 werkt, waardoor we anders moeten beginnen te denken. Tijdens het typen hebben we tijd zat om te denken wat we daarna willen zeggen, maar dat kan je niet al dicterend. Het vraagt een aanpassingsperiode van twee tot drie weken, maar daarna hadden we de smaak deftig te pakken en konden we sneller onze teksten afwerken. Enkel correcties deden we met het toetsenbord, omdat via stem die procedure iets te lang duurt naar onze zin.

Het is behoorlijk moeilijk om Dragon NaturallySpeaking 13 Premium te beoordelen, omdat het verschillende doelen heeft. Mensen met bijvoorbeeld het carpale tunnelsyndroom, kunnen elke handeling met hun stem overnemen, zodat ze nooit meer een toetsenbord hoeven te gebruiken. Ondanks het lessenpakket blijft dat een steile leercurve, maar Dragon kan deze mensen wel de perfecte oplossing bieden. Ook voor advocaten, schrijvers of andere beroepen waar veel wordt geschreven, kunnen we dit pakket blind aanraden. Hou er wel rekening mee dat je continu zal praten, wat storend kan werken voor de collega’s als je dezelfde ruimte moet delen. Voor sporadisch thuisgebruik is het pakket te duur, maar voor alle andere toepassingen is Dragon NaturallySpeaking 13 Premium een absolute aanrader.

Update 13/08: Er is ook Dragon NaturallySpeaking 13 Home beschikbaar met beperktere functies voor 99 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business