Reviews

Review Samsung Galaxy Tab S2: absolute blauwdruk

Voordelen
Briljant scherm
Zuivere Android-schil
Dun en licht
Nadelen
Geen Exynos 7420 aan boord
4:3-schermverhouding niet voor iedereen geschikt
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?
Totaalscore 9
De tabletmarkt is verzadigd, hoe val je dan nog op? Ofwel trek je de budgetkaart, ofwel lever je een uniek toptoestel. Samsung kiest voor het laatste met deze tablet.

Vorig jaar achtte Samsung eindelijk de tijd rijp om een tabletreeks te starten onder de noemer Galaxy Tab S. Het toestel kwam in twee schermformaten uit, 10,5 en 8,4 inch en blonk uit door één troef: amoled. Na de bizar dure Galaxy Tab 7.7 vier jaar geleden, was Samsung eindelijk opnieuw klaar om de amoled-technologie naar tablets te brengen. De Galaxy Tab S had een bijzonder knap scherm, maar de software zorgde ervoor dat de liefde snel uit was. Een jaar later doet Samsung een nieuwe poging.

Prachtig scherm

Eerder dit jaar dumpte Samsung de 16:9-schermverhouding al bij de Galaxy Tab A-reeks, en ook de Galaxy Tab S2 krijgt de bekende iPad 4:3-verhouding. Dat is slecht nieuws voor videoliefhebbers, maar goed nieuws voor de lezers onder ons. Aan jou om te kiezen in welk kamp je staat.

De Galaxy Tab S2 verschijnt in twee schermgroottes, 9,7 en 8,0 inch. In deze review gaan we dieper in op de 9,7 inchvariant. De schermresolutie is bij allebei 1.536 x 2.048 pixels, wat maakt dat de 8 inchvariant de scherpste is van de twee. Desondanks hebben we ons geen enkel moment gestoord aan de ‘minder scherpe’ 9,7 inchvariant, en daar is vooral de amoled-technologie voor verantwoordelijk.

Vorig jaar op de Galaxy Tab S vonden we de kleuren wel heel sterk overstuurd en onnatuurlijk, ondanks verschillende instellingen. Daar maakt de Galaxy Tab S2 grotendeels komaf mee. De kleuren spatten nog steeds van het scherm, maar ze komen niet meer onnatuurlijk helder en fel over. Dat maakt dat foto’s er ook een stuk realistischer uit zien.

Vooral de absolute zwartwaarden van amoled zijn het allerbeste verkoopargument. Of je nu naar een foto kijkt, een film ervaart of een webpagina leest, alles oogt zo mooi. De iPad Air 2 had tot nu toe het beste scherm van het moment, maar voor onze ogen mag die titel voortaan naar de Samsung Galaxy Tab S2 gaan.

Zuivere schil

Vorig jaar hadden we heel veel klachten over de zware Samsung-schil over Android. Het heeft de Koreaanse technologiegigant meerdere jaren gekost, maar eindelijk hebben ze door dat ‘less is more’ echt wel steek houdt. Het aantal standaard meegeleverde apps is tot het absolute minimum beperkt deze keer. Ik tel 24 icoontjes, waarvan er 5 specifiek van Samsung zelf zijn. Al de rest is voornamelijk van Google, of Samsung biedt een alternatieve app voor Google en installeert niet meer beide. Een bank vooruit en een kus van de juffrouw!

Ook de hele schil errond is veel lichter. Samsung blijft opvallend dicht bij stock Android, net zoals ze dat ook hebben gedaan met al hun nieuwe toestellen dit jaar. Het resultaat is een vlotte ervaring zonder enige hapering. We hebben de Galaxy Tab S2 al drie weken in handen, en zelfs na het installeren van talrijke apps merken we nauwelijks enige vertraging op. Goed werk van Samsung; hiermee verhelpen ze het grootste probleem van de Galaxy Tab S vorig jaar.

Lichtgewicht

Samsung heeft deze tablet opvallend licht gemaakt: amper 389 gram. De achterkant is van plastic, maar door een speciale teflon-coating oogt het niet te goedkoop. Gelukkig is er de aluminium rand die Samsung overneemt van hun topsmartphones. Het geeft de tablet een heel strak uiterlijk, en hij voelt ook een stuk solider aan dan zijn voorganger.

De Galaxy Tab S2 heeft onderaan twee stereoluidsprekers die bijzonder goed klinken. Het enige waar je op moet letten, is dat je ze niet (gedeeltelijk) bedekt wanneer je de tablet horizontaal vastneemt om video te kijken. Filmliefhebbers krijgen met deze schermverhouding opvallend minder beeld dan de Galaxy Tab S van vorig jaar, maar eigenlijk heeft ons dat geen enkele keer gestoord. Apple houdt met reden vast aan dit schermformaat, en we verwachten dat volgend jaar enkel nicheproducten nog aan de 16:9-schermverhouding vasthouden.

Benchmarks

Ondanks dat fotograferen met een tablet niet praktisch is en dikwijls ook geen zicht, zit er toch een degelijke camera in de Galaxy Tab S2. Hij trekt bliksemsnel foto’s met de 8 megapixelvariant achteraan, en ook vooraan krijg je zuivere selfies met de 2,1 megapixelsensor. Vooral videobellen ziet er bijzonder goed uit voor de tegenpartij.

Samsung gebruikt in deze tablet een afgeleide van de briljante Exynos 7420-chip die in de Galaxy S6 (Edge) zit. De Exynos 5433 is een fractie trager, 1,9 GHz tegenover 2,1 Ghz, en dat zie je in de benchmarks. Daar presteert hij 10 tot 15 procent trager dan de Exynos 7420. Dat is op zich geen probleem, want in de tabletmarkt is er behalve de iPad Air 2 en de Nvidia Shield Tablet absoluut geen concurrentie op vlak van specificaties.

Conclusie

Samsung heeft prima werk geleverd met de Galaxy Tab S2 en heeft goed naar de kritieken geluisterd vorig jaar. Het resultaat is een heel straffe tablet die zonder problemen naast de iPad Air 2 van Apple kan staan. Apple heeft het voordeel op vlak van tabletspecifieke apps, maar Samsung wint dankzij het briljante amoled-scherm. Wij kiezen op de redactie voorlopig die laatste, althans tot Apple in oktober (vermoedelijk) de nieuwe iPad gaat voorstellen.

De Samsung Galaxy Tab S2 is vanaf 4 september verkrijgbaar in twee verschillende versies: 32 GB wifi (499 euro) en 32 GB wifi+4G (589 euro). Iedere versie is beschikbaar in wit of zwart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business