Reviews

Review Samsung R6 & R7: Designerspeakers

Voordelen
design
bluetooth
multiroom
Nadelen
slechte app
moeilijk om verbinding te maken
duur
Aanbevolen prijs: €399 of 499
Waar te koop?
Totaalscore 8
Samsung brengt met deze twee eivormige speakers designerwaren uit. Ze klinken goed en ze zijn leuk om naar te kijken, al zal niet iedereen deze mening delen.

Bij het uitpakken van de speakers viel het design meteen op. De R6 lijkt verdacht veel op een wit ei. De R7 lijkt ook nogal op een ei, maar dan met een glanzende voet eronder. De meningen waren uitermate verdeeld. Mannelijke ondervraagden, op ééntje na, vonden het steeds een knap design – vaak werd er wel meteen bij gezegd ‘voor in een modern interieur”. Ondervraagden van de vrouwelijke overtuiging vonden het dan weer lelijk. Schrijver dezes vond ze best nog wel oké; het verdict luidt qua design dus positief.

Gedoe

Om een oordeel te kunnen vellen over de kwaliteit van speakers die zich allesbehalve in het goedkope segment bevinden, moeten we ze natuurlijk opzetten en beluisteren. En daar knelt het schoentje. Na veel vijven en zessen bleken beide speakers perfect overweg te kunnen met muziek afspelen via een bluetoothverbinding. Meer dan goed zelfs: alle geluid werd naadloos doorgestuurd van mijn smartphone en tablets (zowel een Windows-tablet als een iPad) naar één van beide speakers.

Je kan helaas niet met beiden tegelijkertijd verbinden via bluetooth, daarvoor heb je een wifi-verbinding nodig. En dan begint het gedoe. Op mijn Android smartphone kreeg ik de multiroomfuncties niet aan de praat. Met een iPad ging het wel, maar dat vereiste nog zoveel meer gedoe. De functie ‘automatisch verbinden’ lukte geen enkele keer van de ruim honderd pogingen die ik deed. Handmatig lukte het met mijn fruitplank dus wel. Om manueel te verbinden, wordt je meerdere keren tussen de app en je instellingen geslingerd. En dan maar hopen dat het werkt. Als het fout gaat, krijg je geen melding waaraan het ligt, en moet je het maar uitvissen.

Samen spelen

Eens verbonden komen de moeilijkheden van de app eens temeer boven: in principe kan je via de app een hele rist diensten streamen, maar met mijn telefoon lukte dat simpelweg niet. Ik kon enkel afspelen wat op mijn apparaat zelf stond. Collega’s op de redactie probeerden het ook met hun Androidtoestellen, maar kwamen elk hun eigen problemen tegen. Radio streamen klonk overigens niet al te best, met een vrij ijl geluid.

Met de iPad ging alles dan weer wel. Maar ook hier loop je tegen de limitering van de app aan: enkel wat lokaal op het apparaat staat, kan je afspelen over beide speakers. Toen ik dan besloot om enkele liedjes uit de cloud te downloaden, ging dit niet in afspeellijsten, met als gevolg dat ik de afspeellijsten zelf opnieuw moest indelen. Een proces van enkele uren, dankzij een app die geregeld blijft hangen.

Eens je verbonden bent, en alles werkt, heb je het ergste gelukkig gehad. Beide apparaten spelen goed samen, zolang je niet te veel met de app wilt spelen. Beide speakers bezitten een aangename sound, al valt het op dat de bassen bij de kleine R6 dieper klinken, terwijl de boventonen van de R7 dan weer helderder klinken. Geluid krijg je in 360° zodat je aan elke kant van de speakers een mooi, vol geluid krijgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business