RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Lange autonomie
  • Domeinen tot 3.200 m²
  • Kan op commando specifiek stukje rijden
CON
  • Zware prijs
  • Maait niet breed
  • Geen app

Husqvarna is de onbetwiste marktleider op vlak van robotmaaiers, maar zijn hun toestellen daarom ook de beste? Tijd voor een grondige test.

Ondanks de richtprijs van maximaal 2.000 euro, heeft Husqvarna zijn topmodel opgestuurd voor de test. De Automower 330X heeft een pittige prijs, maar dan kan je wel een gazon tot 3.200 m² maaien. Je herkent ook in de programmering dat deze robotmaaier voorzien is voor grote oppervlaktes, met tal van instellingsmogelijkheden om je gras zo efficiënt mogelijk af te rijden.

Stukje maaien

Je kan werken met een zogenaamde leiddraad waarmee je de robot kenbaar maakt dat hij op sommige dagen direct naar een bepaald stuk gazon moet rijden en starten. Handig wanneer je domein een of verschillende kleinere vakken gras heeft waar de robotmaaier anders moeilijk komt. De Automower 330X werkt volgens het kriskras-principe. Dankzij een slim algoritme kan de robotmaaier zo zelf inschatten wanneer hij zowat alles van de tuin heeft gedaan. Daarna gaat hij opnieuw laden.

Heeft hij toch een stukje gemist? Zet de Automower neer waar het stuk is, en laat hem even cirkelvorming maaien. Een bijzonder handige functie dat andere robotmaaiers niet hebben. Het kan namelijk altijd gebeuren dat er een stukje wordt overgeslagen, en met deze functie is dat handig op te lossen. Ondanks dat de Automower 330X er heel groot uitziet, weegt hij niet zoveel. Oppakken en op een plaats naar keuze zetten is dus geen enkel probleem.

Tuinkaart

De GPS brengt de tuin in kaart, samen met de stroomdraad in de grond, voor een uitstekend resultaat. In onze testtuin van 350m² werkte hij perfect, maar op grotere grasvelden hebben we hem niet kunnen testen. Wat ons wel teleurstelt, is het gebrek aan een app of extra connectiviteit. Zeker voor een robotmaaier in deze prijsklasse heb je namelijk graag dat je hem bijvoorbeeld automatisch kan updaten, of dat je vanop afstand de maaier kan inschakelen.

De accu is voorzien voor grote grasvelden, want de Automower 330X kan blijven maaien. Hij verbaasde ons meermaals hoelang hij blijft doordoen, voordat hij pas gaat laden. Onze testtuin kon hij bijna op een laadbeurt afwerken, iets wat de rest van het testveld absoluut niet kan zeggen. Dat moet ook wel, want ondanks zijn groot formaat maait deze robotmaaier absoluut niet breed. Dan levert de Robomow RS612 beter werk met zijn dubbele messen onderaan.

De Husqvarna Automower 330X is de slimste robot samen met Robomow en Honda, maar vooral zijn pittig prijskaartje stoort me. Grasvelden boven de 2000 m² hebben weinig keuze en vallen in een hoger budget, maar daaronder is de Honda Miimo of Robomow RS612 een veel betere keuze die meer waar voor je geld bieden.