Reviews

Linksys Velop review: wifi-spinnenweb

Voordelen
Strak design
Eenvoudige installatie
MU-MIMO
Prima bandbreedte
Nadelen
Duur
Geen USB-poorten
Problemen met sommige wifi-apparaten
Aanbevolen prijs: €429
Waar te koop?
Totaalscore 8
We hebben nog maar enkele mesh-routers kunnen testen, maar deze set van Linksys is een van de meest indrukwekkende tot nu toe.

Mesh zou de heilige graal voor wifi moeten worden. Dankzij een opstelling van verschillende routers, zogenaamde ‘nodes’, kan je een waar spinnenweb aan wifi vormen. Elke node kan met de andere spreken, zonder dat er een centraal punt is waarvan het wifisignaal moet vertrekken. Sonos gebruikt die techniek al sinds 2005 om zijn luidsprekers overal in huis samen te laten werken. Nu is wifi daar stilaan ook klaar voor omdat er genoeg bandbreedte beschikbaar is. In Amerika pioniert Aero dit concept al enkele jaren; nu springt de rest van de fabrikanten op deze innovatie.

Schaamteloos design

Linksys Velop is met voorsprong de meest high-end oplossing van alle mesh-routers. Het combineert tri-band met MU-MIMO in een elegante, witte staafbehuizing die je gemakkelijk ergens zichtbaar kan zetten zonder je ervoor te schamen. Elke Velop-node is een AC2200-router die 400 Mb/s kan halen op de 2,4 GHz-band en 867 Mb/s op elk van de twee 5 GHz-banden. In elke node zitten zes antennes, een ARM Cortex X-7-processor en 512 MB RAM. De enige mesh-set die we al hebben getest, de Netgear Orbi, heeft vergelijkbare specificaties maar komt net te kort om qua cijfers het voortouw te nemen. Waar Orbi wel excelleert, is de hoeveelheid geavanceerde instellingen. Daar struikelt Velop omdat het enkel toegankelijk is via de app die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is opgesteld. Het ziet er sexy uit, maar sommige gebruikers gaan uiteindelijk teleurgesteld zijn. Wat Velop wel heeft en Orbi niet, is de optie om een gastnetwerk op te zetten.

Linksys heeft met Velop een bijzonder gebruiksvriendelijk product afgeleverd. Iedereen, maar echt iedereen, kan dit apparaat installeren, zolang je een Android- of iOS-toestel op zak hebt. De app leidt je stap voor stap door het proces en stelt automatisch voor om een node te verplaatsen wanneer het signaal niet sterk genoeg is. Omdat de set dynamisch schakelt tussen 2,4 GHz- en 5 GHz-frequenties om verbinding met elkaar te leggen, krijg je maar één SSID te zien die automatisch schakelt tussen de meest optimale frequentie. Wanneer je iets te ver uit de buurt van de éne node staat, schakelt hij direct over naar de tweede voor een beter bereik. Hiermee tackelt mesh ineens de problemen waar andere wifi-oplossingen mee kampen: die blijven zo lang mogelijk aan het oude vasthouden, terwijl er mogelijk een veel beter wifipunt in de buurt is.

Stroeve samenwerking

Velop verbreekt geen snelheidsrecords zoals andere high-end routers doen, maar het verschil in bereik is bijzonder groot. Waar we eerst in onze testruimte amper bereik hebben op 15 meter vogelvlucht over één verbinding, is dat nu geen enkel probleem. Het enige waar we ons wel aan storen, is de consistentie van het signaal. De ene keer halen we 150 Mb/s dichtbij, de andere keer 283 Mb/s. Je merkt tijdens de metingen dat het systeem continu zoekt naar de beste verbinding tussen de nodes en jouw toestel.

We zouden de Linksys Velop-set blind aanraden aan iedereen met wifiproblemen in huis, maar wel met één belangrijke kanttekening: compatibiliteit. Omdat de nodes continu naar het beste wifisignaal zoeken, kunnen sommige apparaten daar niet goed mee om. Onze Sonos-installatie stopte elke twee minuten om opnieuw te bufferen, alsof het wifisignaal wegviel. Ook de Netatmo Presence-beveiligingscamera had de nodige moeite. Andere toepassingen zoals een Logi Circle of Canary hadden er minder last van. Dat ligt niet aan Linksys, maar doe eerst best je huiswerk voordat je een gloednieuw, peperduur mesh-netwerk in huis haalt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business