Reviews

Nokia 5 review: haat-liefderelatie

Voordelen
Software
Degelijk camera
Nadelen
Trage vingerafdrukscanner
Beperkte opslag
Lage helderheid
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Nokia 5 geeft je waar voor je geld, maar je moet er wel enkele kleine frustraties voor bijnemen.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 45 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle budgetsmartphones in de test.


Van de drie smartphones die HMD Global in het voorjaar lanceerde onder de merknaam Nokia, is de Nokia 5 waarschijnlijk de meest interessante. Het toestel is gepositioneerd op het strategische prijspunt van 199 euro: net iets meer dan de bodemcategorie, maar nog niet zo veel dat de meeste kopers het als duur aanschouwen.

Ik heb eerder al de Nokia 3 aan een kritisch oog onderworpen. De Nokia 5 is duidelijk sneller in gebruik dan zijn goedkopere broer, maar ik merkte tijdens mijn testperiode dat ik mij veel meer ergerde aan het toestel. Daar is één grote schuldige voor aan te wijzen: de vingerafdrukscanner die zich onderaan het scherm bevindt. De scanner werkt frustrerend traag in het wekken van het scherm en registreerde de helft van de tijd mijn vingerafdruk niet goed, waardoor ik een tweede keer moest drukken. Dit is de eerste keer dat ik vaststel dat een smartphone beter zou zijn zonder extra functionaliteit. Spijtig, want de Nokia 5 is een erg degelijk budgettoestel met de beste prestaties in zijn prijsklasse op dit moment.

Design

HMD Global borduurt duidelijk voort op het ontwerp dat de Lumia’s van Microsoft typeerde. De Nokia 5 is duurzamer gebouwd dan de Nokia 3: de plastic achterkant is ingeruild voor een aluminium omhulsel. Het voelt steviger aan, maar ook kouder en minder aangenaam. Met zijn 5,2 inchscherm onderscheidt de smartphone zich niet speciaal in afmetingen. Het is niet te groot, en niet te klein. De HD-resolutie van het display is vrij ongewoon in deze prijsklasse, waar je meestal 720p-toestellen terugvindt. Je zal meer details zien, maar enkel wanneer het niet te donker is. De helderheid van de Nokia 5 ligt merkbaar lager dan die van toestellen zoals de Wiko Wim Lite.

Prestaties

Waar de Nokia 5 (relatief gesproken) in uitblinkt, is prestaties. De smartphone ligt nek aan nek met de Lenovo Moto G5 en laat andere toestellen uit zijn prijsklasse zoals de Wiko Wim Lite, de Wileyfox Swift 2 of de Samsung J5 (2017) duidelijk achter zich als het op rekenkracht aankomt. Op het vlak van grafische kracht heeft de Wiko Wim Lite een lichte voorsprong, maar het verschil is marginaal.

De goede benchmarkcijfers vertalen zich naar een degelijke gebruikssnelheid in de praktijk, al moet je geen snelheidsduivel verwachten. Tijdens het testen van de smartphone merkte ik wel op dat wanneer ik het toestel activeerde, de tijdsaanduiding op sommige momenten zichtbaar versprong naar het huidige tijdstip. Niet meteen een minpunt dat je zal tegenhouden om het toestel te kopen, maar het is wel opnieuw iets dat mij na een tijd op de zenuwen werkte.

 

Opvallend is ook dat Nokia niet meedoet in het opbod aan RAM bij smartphones. Op verschillende budgettoestellen zoals de Lenovo Moto E4 Plus en de Wiko Wim Lite krijg je tegenwoordig 3 GB werkgeheugen ter beschikking. De Nokia 5 houdt het op 2 GB, wat voldoende is om Android Nougat zonder problemen te draaien.

Software

Net als bij de Nokia 3 is de software een van de grote troeven van Nokia 5. Je vindt er Android 7.1.1 op terug in quasi onverdunde vorm. Er is geen merkbare schil over het systeem gelegd, en er is ook geen enkele bloatware op het toestel te bekennen. Bovendien lijkt HMD Global het te menen met zijn belofte om het systeem up-to-date te houden: tijdens mijn testperiode kreeg de Nokia 5 een veiligheidsupdate die de patches tot 1 juli 2017 incorporeerde. Dat was niet het geval voor de Moto E4 Plus en de Wiko Wim Lite die mij collega’s in dezelfde periode onder handen namen.

Camera, batterij & opslag

Gelukkig is er ook de camera om de frustraties weg te masseren. De Nokia 5 maakt een duidelijke opstap in camerakwaliteit tegenover zijn goedkopere broer. Vooral het kleurenspel op je foto’s komt mooi uit de verf dankzij de camera-app. De kans op bewegende foto’s wordt wel vergroot omdat de sluitertijd in slecht belichte situaties merkbaar langer is. Bijna alle budgetcamera’s hebben echter problemen met het trekken van heldere beelden in slecht licht, hierin is Nokia geen uitzondering. Je hoeft geen speciale fotomodi in de app te zoeken, want die zijn er niet.

De Nokia 5 springt er niet uit qua autonomie. Net als de meeste smartphones kan je er een dag mee uitzitten als je niet al te veel zware taken laat draaien. In het beste geval raak je zelfs aan anderhalve dag, maar daarna zal je onverbiddelijk je microUSB-kabel moeten bovenhalen om je toestel bij te tanken. Zoek je naar een smartphone met een flinke batterij, dan kijk je beter naar één van de negen toestellen in onze recente autonomievergelijking.

Tot slot: de opslagruimte. De Nokia 5 bevat een krappe 16 GB aan opslag, waarvan je 8,78 GB effectief kan gebruiken. Je bent dus meteen al de helft van je geheugenruimte kwijt. Ben je van plan om veel apps te downloaden, dan schaf je beter een extra microSD-kaartje aan.

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld is de Nokia 5 een prima budgettoestel en een van de beste toestellen die je op dit moment op de kop kan tikken in zijn prijsklasse. Er zijn duidelijke minpunten, maar die zijn deels te omzeilen. De goede prestaties en camera compenseren de overige frustraties met een ruime marge. De Nokia 5 is een aanrader voor wie op zoek is naar een capabele budgetsmartphone.


Benieuwd hoe de Nokia 5 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business