Reviews

Lenovo Moto Z2 Force review: dunne bulldozer

Voordelen
Modulair
Steengoede prestaties
Prima batterij
Scherp AMOLED-scherm
Goede dual-camera
Nadelen
Snel krassen op scherm
Zwakke speakers
Niet waterproof
Geen headphone jack
Aanbevolen prijs: €799,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Lenovo Moto Z2 Force ziet er breekbaar uit met zijn dunne profiel, maar schijn bedriegt.

Modulaire smartphones waren ongetwijfeld dé technologieflop van vorig jaar, met LG G5 als absoluut dieptepunt. Ook Google gooide zijn Project Ara in de vuilnisbak. Enkel Lenovo kon overtuigen: de Moto Z was een steengoede smartphone met een eigenwijs design, maar weergaloze verkoopcijfers haalde hij nu ook niet. Als gevolg deed elke fabrikant afstand van het modulaire concept, behalve Lenovo. Zij houden halsstarrig vast aan de legoblokjes-telefoons en proberen het nog eens overnieuw met de midranger Moto Z2 Play en een nieuw vlaggenschip, de Moto Z2 Force. Deze laatste robuuste gsm testten we uit voor deze recensie, en zoals gewoonlijk in de Moto-reeks stelt hij niet teleur.

De smartphone heeft een 5,5 inch amoledscherm met een WQHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het scherm is met 534 PPI bijna even scherp als de Galaxy S8 (570 PPI) en steekt zelfs 1080p-displays zoals dat van de OnePlus 5 (401 PPI) de loef af. Het paneel ziet er strak uit, met een mooi contrast, rijke kleuren en prima kijkhoeken door de AMOLED-technologie, maar het reflecteert wel in direct zonlicht. Je kan het toestel verkrijgen in drie kleuren: zwart, goud en grijs.

Dunne bulldozer

In het metalen pantser steekt 4 GB aan werkgeheugen en de Snapdragon 835-chipset, die eveneens de voorkeur geniet van de Samsung Galaxy S8 en OnePlus 5. Die presteert erg goed en zelfs beter dan de Galaxy S8 omwille van het dunnere softwaresausje. Daarnaast is er 64 GB aan opslagruimte voorzien met een microSD-gleuf die kaartjes tot 256 GB ondersteunt. Het toestel draait op Nougat 7.1 en Motorola belooft later dit jaar een snelle update naar Android 8.0. De batterij deed het degelijk in onze tests: hij klokte af op 7 uur en 57 minuten en laat zo zijn voornaamste concurrenten zoals de Galaxy S8 achter zich.

[related_article id=”217806″]

Met zijn dunne behuizing van 6 mm dik lijkt de Z2 Force erg kwetsbaar, maar Motorola heeft zijn toestel uitgerust met de zogenaamde ShatterShield-techniek. Daardoor zou de telefoon haast onbreekbaar zijn volgens het Chinese concern, maar in onze tests waren krassen wel snel zichtbaar op het scherm. Net zoals bij zijn voorganger ontbreekt een headphone jack, maar de dongle in de doos lost dat probleem op. Verder vind je onderaan een usb-c-poort terug en een vingerafdrukscanner met enkele leuke speeltjes. Swipe bijvoorbeeld om door de tabbladen te navigeren, of dubbelklik om de zaklamp aan te zetten. We hadden gehoopt dat deze robuuste telefoon waterdicht of ten minste stofbestendig was, maar eigenaars moeten het stellen met ‘slechts’ een waterafstotende coating.

Beeld top, geluid flop

Achteraan steekt een dubbele 12 megapixelcamera uit de behuizing door het dunne frame, maar die doet het wel uitstekend. De een legt monochrome beelden vast zodat je ‘pure’ zwart-witfoto’s kan nemen. Met de andere camera is het mogelijk om te focussen op objecten waarbij de achtergrond wordt vervaagd. Vooraan bevat de Moto Z2 Force een selfiecamera die 5 megapixel-foto’s neemt. In tegenstelling tot de camera deed de speaker het erg matig. Voor telefoongesprekken klinkt hij helder genoeg, maar voor muziek of film schiet hij te kort.

Moto Mods

De Moto Z2 Force is een degelijk toestel, maar zijn echte potentieel komt pas naar boven als je een Moto Mod vastklikt aan de achterkant. Zoals in vorige reeksen ‘plak’ je de extra modules eenvoudig aan de achterkant door middel van magneetjes, zoals een batterij of extra speakers. Geen enkele andere telefoon pakt het modulaire concept zo knap aan als Lenovo. Oude mods zijn nog compatibel, maar Lenovo introduceert ook een nieuwe 360-gradencamera.

Als keerzijde van het medaillon: de prijs. Moto Mods zijn erg duur, zo kost de cameramodule maar liefst 300 dollar. Zonder mods blinkt de Z2 Force niet uit, noch kan zijn design overtuigen. Zoek je een prachtige premiumtelefoon out-of-the-box, dan gaat je voorkeur beter naar de Samsung Galaxy S8.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business