Reviews

Huawei Mate 10 Pro review: een smartphone van superlatieven

Voordelen
Uitstekende autonomie
Veelzijdige camera
Snelle prestaties
Android 8.0 Oreo
Nadelen
Geen draadloos laden
Geen audiojack
Aanbevolen prijs: €799 (128 GB)
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Huawei Mate 10 Pro is zonder twijfel één van onze favoriete smartphones van het moment, al is ook deze klepper niet perfect.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


Net op tijd voor de eindejaarsperiode legt Huawei de Mate 10 Pro bij ons in de rekken. De Mate is traditioneel een smartphone van superlatieven: het is de grootste, snelste, en voortaan ook slimste telefoon uit het portfolio van de Chinese telecomfabrikant. Na enkele weken met deze reus te hebben rondgelopen, is het tijd voor een verdict.

De grootste

Het is 2017 en dus krijgt de Mate 10 Pro een 18:9-scherm aangemeten. Daardoor past het forse 6 inchscherm in het chassis van een 5,5 inchsmartphone. Begrijp me niet verkeerd: het blijft nog altijd een grote telefoon. Je laat hem niet zomaar in je broekzak steken wanneer je neerzit en bedient hem al helemaal niet eenvoudig met één hand, maar hij is op z’n minst niet groter dan nodig is. Je kan het scherm verkleinen door over de functietoetsen onderaan naar links of rechts te vegen, maar in praktijk hou je het toestel liefst stevig in beide handen vast.

De Mate 10 Pro blijft vasthouden aan een full HD-scherm met 1.080 x 2.160 pixels, terwijl het 16:9-scherm van de reguliere Mate 10 – die bij ons niet op de markt komt – wel de overstap naar WQHD maakt. Vermoedelijk is de (on)beschikbaarheid van 18:9-amoledschermen met WQHD-resolutie een verklarende factor: producenten Samsung en LG lijken die voorlopig nog voor zichzelf te houden. In dat geval is de keuze voor full HD dan ook makkelijk te vergeven. Het scherm oogt haarscherp, de kleurweergave is uitstekend en ook het contrast zit goed, zoals je van een amoledscherm mag verwachten.

Huawei doet ook mee met die andere – minder populaire – trend van 2017 en laat de 3,5 mm -hoofdtelefoonaansluiting achterwege. De in-ears die worden bijgeleverd in de doos werken via USB-C. Om compatibiliteit met je oude koptelefoons te garanderen wordt ook een verloopstukje meegeleverd. Ik had de 3,5 mm-aansluiting graag zien blijven omwille van de flexibiliteit die ze biedt, maar omdat ik zelden een koptelefoon op mijn smartphone aansluit, heb ik er weinig hinder van ondervonden. Aan jou om uit te maken hoe belangrijk dit voor je is. Het verloopstuk lijkt overigens alleen compatibel te zijn met de Mate 10 Pro. We probeerden het op de redactie met enkele andere audiojackloze smartphones, zonder succes.

Je krijgt niets van de voordelen en alleen de nadelen van glas.

De Mate 10 Pro is voor het eerst waterdicht (IP67) en ook de glazen achterkant is nieuw. Dat biedt mogelijkheden voor draadloos laden, maar jammer genoeg legt Huawei die naast zich neer. Je krijg dus niets van de voordelen en alleen de nadelen van glas: van het moment dat je de smartphone uit de doos haalt, staat hij vol met vingerafdrukken en vegen, om nog te zwijgen over krassen. Naast het mokkabruin van mijn reviewexemplaar, dat ik persoonlijk best kan smaken, is de telefoon bij ons ook in een blauwe of grijze variant beschikbaar.

AI-processor

Onder de motorkap zit Huawei’s nieuwe Kirin 970, een krachtpatser die zich kan meten met de Snapdragon 835 van Qualcomm en Exynos 8895 van Samsung. Het is de snelste en zuinigste chip die je momenteel in een Huawei-telefoon kan vinden, maar met name de gpu blijft achterop hinken op de concurrentie. In dagelijks gebruik zal je daar weinig van merken, de Mate 10 Pro verwerkt alle taken die je erop afvuurt zonder zuchten, maar in onze benchmarktests is het verschil wel duidelijk.

Geekbench meet de verschillen in prestaties tussen de Kirin 970 (Huawei Mate 10 Pro), A11 Bionic (iPhone 8 Plus), Snapdragon 835 (LG V30) en Exynos 8895 (Samsung Galaxy Note 8). Hoe hoger het resultaat, hoe beter:

Met 3DMark vergelijken we de grafische prestaties van de chips. Opnieuw geldt hoe hoger de scores, hoe beter:

Waar Huawei het verschil wil maken, is met zijn Neural Processing Unit. Die staat in voor de verwerking van AI-algoritmes en doet dat tot 25 keer sneller en 50 keer zuiniger dan een combinatie van de cpu en gpu. Steeds meer applicaties steunen op de kracht van artificiële intelligentie en machine learning. Het rekenwerk daarvoor gebeurt echter veelal in de cloud. Dankzij de npu in de Kirin 970, kunnen die berekeningen lokaal worden uitgevoerd. Er wordt niets gecommuniceerd met de cloud, wat niet alleen het batterijleven van de smartphone maar ook je privacy ten goede komt.

Ook Apple heeft zo’n toegewijde AI-processor en net als zijn concurrent stelt Huawei de npu open voor externe ontwikkelaars, zodat ze hun toepassingen ervoor kunnen optimaliseren. Microsoft deed dat bijvoorbeeld al voor zijn Translator-app, waarmee je in realtime vertalingen kan uitvoeren. Door hiervoor de npu in te zetten, kan de app ook offline worden gebruikt. Het blijft nog afwachten in hoeverre andere ontwikkelaars de moeite zullen doen om hun apps voor de Mate 10 Pro te optimaliseren. Op dat vlak staat Apple net iets sterker in zijn schoenen.

Huawei gebruikt de npu zelf om een aantal processen in de smartphone te verbeteren. Vorig jaar met de lancering van de Mate 9 gaf het al een eerste aanzet. Die telefoon maakte gebruik van machine learning om je gebruik te analyseren en zich daarop aan te passen zodat na anderhalf jaar minder snelheidsverlies optrad. Met behulp van de npu in de Kirin 970 werd dat proces nog verder op punt gesteld. In hoeverre die snelheidswinst ook echt merkbaar is, is moeilijk in te schatten en al helemaal niet na slechts enkele weken.

De Huawei Mate 10 Pro weet of je een persoon, huisdier of gerecht probeert te fotograferen.

AI-camera

Een andere plaats waar de AI-processor in actie treedt, is in de camera. Die werd getraind op meer dan 100 miljoen foto’s om in realtime je onderwerp te detecteren en de beste instellingen te kiezen. De Huawei Mate 10 Pro weet of je een persoon, huisdier of gerecht probeert te fotograferen en past de instellingen automatisch aan. In principe krijg je zo de garantie dat je altijd de best mogelijk foto verkrijgt, maar dat is wel op voorwaarde dat je fan bent van de bewerkingen die Huawei in de verschillende modi uitvoert.

Huawei heeft opnieuw samengewerkt met Leica voor de dubbele camera in de Mate 10 Pro. Die combineert nog altijd een 12 MP RGB-sensor met een 20 MP monochrome sensor, maar beide lenzen hebben voortaan een diafragma van f/1.6 om nog meer licht binnen te laten. De frontcamera telt 8 megapixels en heeft een diafragma van f/2.0.

De cameraprestaties zijn bijzonder goed. De combinatie van vier verschillende focustypes (laser, diepte, contrast en fasedetectie) zorgt ervoor dat je in elke situatie snel kan scherpstellen op je onderwerp.

De kleurweergave is bij de meest accurate die je vandaag in een smartphonecamera kan vinden, maar de witbalans is standaard net iets te kil. Fotografeer je in de pro-modus dan kan je die wel aanpassen. Bij foto’s met een groot contrast tussen licht en schaduw worden veel details bewaard en ook in het donker zijn de resultaten meer dan verdienstelijk.

Dankzij de dubbele camera krijg je een mooi bokeh-effect bij portretfoto’s, al merkte ik dat de camera al eens durfde struikelen over een iets te weelderige haardos. Ook zwart-witfoto’s zijn bijzonder goed met dank aan de monochrome sensor en de expertise van Leica.

Volhouder

Al het voorgaande maakt van de Mate 10 Pro al een behoorlijk aantrekkelijk totaalplaatje. Als kers op de taart stopt Huawei ook nog een flinke 4.000 mAh-batterij onder de motorkap. In onze autonomietest waarbij we een video laten afspelen met wifi en bluetooth actief, en de helderheid op 200 cd/m, zingt hij het meer dan 14,5 uur uit. Dat is de beste score van alle topsmartphones van het najaar.

  • Huawei Mate 10 Pro: 14u 34m
  • iPhone 8 Plus: 8u 20m
  • LG V30: 10u 41m
  • Samsung Galaxy Note 8: 12u 52m

Dat goede resultaat laat zich ook in de werkelijkheid voelen. De Mate 10 Pro biedt het beste batterijleven dat ik recent van een smartphone heb kunnen ervaren. Ik gebruik mijn smartphone doorgaans bijzonder intensief en haalde zonder moeite anderhalve dag tot zelfs twee dagen voordat ik hem weer aan de lader moest hangen. Een hele verademing en wat mij betreft al reden genoeg om dit toestel aan te raden.

Android 8.0 + EMUI 8.0

De Mate 10 Pro draait standaard Android 8.0 Oreo met EMUI 8.0 daar overheen. Het is daarmee één van de eerste smartphones die draait op de nieuwste versie van Googles besturingssysteem. De LG V30 en OnePlus 5T, die eveneens dit najaar uitkwamen, draaien nog op Android 7 Nougat.

Het is één van de eerste smartphones die draait op de nieuwste versie van Googles besturingssysteem.

Los van de nieuwigheden die Android Oreo introduceert, voegt Huawei zelf nog een aantal extra’s toe die voornamelijk op professioneel gebruik gericht zijn. Zo werd Mobile Device Management van MobileIron ingebakken en kan je dankzij Smart Split Screen twee apps naast elkaar openen via een extra knop in de notificatiebalk.

De opvallendste toevoeging is evenwel Easy Projection, waarmee Huawei rechtstreeks de concurrentie aangaat met Samsung DeX. Beide functies laten toe om vanop je smartphone een desktopomgeving te starten op een externe monitor. Waar de oplossing van Samsung met een dock werkt, heb je voor Easy Projection alleen een USB-C-kabel en eventuele adapter nodig. Verwacht je binnenkort aan een uitgebreidere bespreking en rechtstreekse vergelijking met DeX.

EMUI blijft wel een opdringerige schil die nog altijd op tegenstand kan rekenen, maar met elke iteratie heeft Huawei zijn software verbeterd. Visueel oogt het allemaal een stuk strakker dan twee jaar geleden en ook de prestaties zijn er in die tijd op vooruit gegaan.

Conclusie

De Mate 10 Pro is onze favoriete smartphone van Huawei tot nu toe en één van onze favoriete telefoons van dit jaar tout court. Hij biedt een totaalplaatje van een goed scherm, straffe camera, snelle prestaties en uitstekende autonomie, en plaatst daar maar weinig minpunten tegenover. Het prijskaartje ligt bovendien gevoelig lager dan de rechtstreekse concurrentie, waardoor we hem zonder twijfel tot de beste smartphone van het moment kunnen kronen in het premium segment.


Benieuwd hoe de Huawei Mate 10 Pro presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]


Geïnteresseerd in de Huawei Mate 10 PRO? Koop hem via Coolblue.

huaweihuawei mate 10 promobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen