RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Draadloos laden
 • Positionering vingerafdruksensor
 • Uitstekende breedhoeklens
 • Camerakwaliteit
 • Quad DAC hoofdtelefoonaansluiting
CON
 • Prijs
 • Kleurvervorming bij kijkhoekverandering

Moet ik dan veel geld betalen? Ja. De rest staat al lang aan de overkant, maar LG moet nog oversteken. Met alle troeven van de concurrentie en de bijhorende minpunten is de LG V30 een bijzonder beestje geworden.

Advertentie

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


 

Toen de LG V30 werd getoond op IFA eind augustus, kon ik moeilijk mijn enthousiasme verbergen. Het toestel had alles aan boord wat een topsmartphone moet hebben: waterdicht, draadloos laden, OLED, 18:9-schermverhouding, sterke camera(‘s) en een sexy uiterlijk. Ik dacht dat LG de concurrentie ging platwalsen, maar het maakte één cruciale fout: te laat beschikbaar. Eind augustus lag nog geen enkele concurrent in de winkelrekken. Drie maanden later ligt iedereen er al (een tijdje) en zijn de meeste noden en wensen al vervuld. Vijgen na Pasen?

AMOLED en P-OLED

De LG G6 eerder dit jaar was een toptelefoon, maar verpakt als grijze muis die niemand kon bekoren. Zelfs ik vond de LG G6 beter dan de Samsung Galaxy S8, maar die laatste heeft zoveel meer karakter dat de G6 geen kans maakte. De LG V30 doet het op dat vlak een stuk beter met een design dat zelfs een beetje op de Galaxy S8 lijkt met een (minder sterk) curved scherm vooraan en dezelfde curve achteraan. Hij ligt veel beter in de hand dan zijn voorganger en ziet er mooi uit. Het premium gevoel van de Samsung Galaxy Note 8 of Huawei Mate 10 Pro kan hij niet bereiken, maar dit is tenminste een premium telefoon.

Mag ook wel, want de prijs is ook als een raket de lucht in geschoten. In de plaats krijg je voor de allereerste keer in een LG-flagship een OLED-scherm voorgeschoteld. Zeg zeker niet AMOLED, Samsung gebruikt die techniek, maar P-OLED. Dat is een belangrijk verschil, want als we naar de Samsung-telefoons en de iPhone X kijken, dan zijn dat de allerbeste schermen van het moment. LG probeert, maar komt nog niet op hetzelfde niveau.

Het scherm is daarom zeker niet slecht, maar wie beide naast elkaar legt, ziet duidelijk een verschil. Zeker wanneer je de telefoons een klein beetje kantelt, merk je dat de sweetspot van de LG V30 heel beperkt is. De kans is groot dat je er niets van merkt wanneer je ze nooit vergelijkt, maar hier gaat Samsung toch nog steeds met de pluimen lopen. Je krijgt wel net als bij Samsung een always-on-scherm voorgeschoteld dankzij de OLED-techniek. Het verbruikt amper extra batterij en het is een grotere troef dan je denkt. Wie ooit zo’n toestel op zak heeft met een always-on-scherm, wil nooit meer iets anders.

Slim geplaatst

Wie naar de testresultaten kijkt, zal zien dat de LG V30 niet overal top scoort. Het heeft nochtans dezelfde Qualcomm Snapdragon 835 aan boord als de concurrentie, maar vergeleken met de OnePlus 5T komt hij er niet aan te pas. Het verschil is niet gigantisch, gelukkig, maar we vermoeden dat de chip iets lager is geklokt om wat extra uit de batterij te persen. Van alle Snapdragon 835-toestellen die we dit jaar hebben getest, scoort de V30 net overal dat tikkeltje lager.

Erg is dat niet, omdat deze testen niet realistisch zijn voor dagelijks gebruik. Ze tonen wat een smartphone kan, maar in mijn tijd met deze smartphone heb ik geen enkele hapering of vervelend moment gemerkt dat de telefoon niet meer kon volgen. De camera opent bliksemsnel, multitasken gaat vlot en de vingerafdruksensor reageert snel. Niet zo snel als de Huawei Mate 10 Pro, maar snel genoeg.

De plaatsing ervan is overigens het beste van alle vlaggenschepen met een 18:9-scherm dit jaar. Niet direct onder de camera zoals Huawei, laat staan ernaast zoals bij Samsung, maar centraler voor een comfortabele houding.

Breedhoekkoning

Eerder dit jaar had de LG G6 al een bijzonder goede camera met toen als enige een tweede exemplaar met een breedhoeklens. Concurrenten gebruiken de tweede camera voor beter kleurechtheid of om in te zoomen, maar geen van beide heeft een even grote impact als een breedhoeklens bij dagelijks gebruik. De LG V30 verbetert zelfs een klein beetje de LG G6 door minder vervorming aan de randen van de foto te tonen.

Concurrenten gebruiken de tweede camera voor beter kleurechtheid of om in te zoomen, maar geen van beide heeft een even grote impact als een breedhoeklens bij dagelijks gebruik.

Naast die breedhoeklens (f/1.9) stoeft LG met zijn f/1.6 lichtsterke lens (OIS) op de andere camera, maar daar merken we maar een beperkte winst vergeleken met de LG G6. We merken duidelijk verbetering in donkere omstandigheden en de foto’s ogen gevoelig scherper, ook al zit de verhoging van 13 naar 16 megapixel daar voor iets tussen. De foto’s zijn bijzonder goed, maar rechtstreeks vergeleken met de Huawei Mate 10 Pro en iPhone 8 Plus zijn de kleuren niet altijd even goed en wil de LG V30 soms teveel details verscherpen. Gelukkig zijn het kleine details en is de kans groot dat je hiervan niets gaat merken bij dagelijks gebruik.

De V-reeks van LG legt al twee jaar de nadruk op filmen, en ook hier is dat opnieuw het geval. We leggen er dikwijls niet genoeg de nadruk op, maar de LG G6 was tot nu toe al een van de beste filmmakers van het moment. De LG V30 bouwt daar verder op met een Cine videomode, waar je foto’s maakt met een specifieke look. Er zijn 15 effecten om uit te kiezen, de ene al meer geslaagd dan de andere. Tijdens het filmen behoudt de camera heel goed zijn scherpte, althans, wanneer je in 1080p/30fps filmt.

Het is een opvallende keuze, maar behalve optische beeldstabilisatie van de hoofdcamera kan je ook digitale beeldstabilisatie toevoegen. LG laat dit echter alleen toe in 1080p/30fps en dus niet in 60fps of hogere resoluties (tot 2160p/60fps kan er worden gefilmd). De Google Pixel 2 kan dit wel met dezelfde chipset, dus aan de rekenkracht kan het niet liggen. We vermoeden dat LG hier nog niet zover staat als andere fabrikanten en liever één onderdeel goed wil doen, maar het blijft een vreemde keuze van de Koreaanse smartphonefabrikant.

Veel vinkjes

LG heeft goed naar de concurrentie gekeken om zoveel mogelijk functies af te vinken. Draadloos laden? Check! Waterdicht? Check! Hoofdtelefoonaansluiting? Dubbelcheck! Dat laatste wordt bijgestaan door een Quad DAC om je bekabelde hoofdtelefoon van betere geluidskwaliteit te voorzien. Niet iedereen is namelijk fan van bluetooth hoofdtelefoons, laat staan de muziekpuristen die van de kwaliteit willen genieten. LG bedient die gebruikers op hun wenken, met vele instellingsmogelijkheden om iedereen te plezieren. Naar mijn mening is er wel een kwaliteitsverschil, maar hier geldt ook wel dat de hoofdtelefoon of oortjes ook van een degelijke kwaliteit moeten zijn.

De batterij is niet fantastisch, maar ook niet slecht. Ik kwam comfortabel de hele dag toe, maar bij beperkt gebruik is twee dagen niet echt een optie. Ondanks de 3.300 mAh-batterij voelt de LG V30 opvallend licht aan. Zeker vergeleken met de andere, zwaardere vlaggenschepen is dit wel een verademing.

LG heeft alles in de V30 gestoken dat van belang is bij een toptoestel, waarmee het de concurrentie de loef afsteekt.

Wie naar de lijst van specificaties en functies kijkt, merkt dat LG heel goed zijn huiswerk heeft gemaakt. Het heeft alles in de V30 gestoken dat van belang is bij een toptoestel, waarmee het de concurrentie de loef afsteekt. Helaas zijn ze ook gevolgd met de prijsverhoging van de concurrentie, en daar wringt het schoentje. 899 euro is een gigantische hoop geld voor deze smartphone, zeker als je weet dat Huawei de Mate 10 Pro 100 euro goedkoper in de winkel legt. De Samsung Galaxy S8 Plus is ook 100 euro goedkoper, om maar over de OnePlus 5T te zwijgen. Het speelt ook in het nadeel van LG dat de meeste al even in de winkel ligt en de grote aankoophonger gestild is.

LG staart zich blind op het succes van de Apple iPhone X en Samsung Galaxy Note 8 met hun extreme prijzen, maar daarmee concurreert het niet. LG speelt niet in de ‘buiten categorie’-klasse zoals bovenstaande twee, maar had de koning van de eerste klasse kunnen worden. 100 tot 150 euro minder is een groot verschil, waardoor de Huawei Mate 10 Pro nipt onze keuze van de redactie blijft.


Benieuwd hoe de LG V30 presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://www.techpulse.be/wp-content/uploads/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]


2 REACTIES

 1. De test scores kloppen totaal niet!
  In de meeste youtube video’s is te zien dat de LG V30 beter presteert op accu gebruik dan de S8, S8+, note 8 en mate 10.
  Daarnaast is er ook gerommelt met de andere scores zo te zien….
  Tweakers zegt namelijk het tegen over gestelde van jullie en geeft het toestel een dikke 9.5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here