Reviews

Review Samsung Galaxy S9 Plus: bloedmooi raspaard

Voordelen
Geweldig scherm
Topprestaties
Prima autonomie
Uitstekende camera
Nadelen
Authenticatie kan beter
Bixby-knop blijft nutteloos
Aanbevolen prijs: €929
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Samsung Galaxy S9 bevat elke functie die je maar kan wensen, ziet er enorm sexy uit en vinkt alle vakjes af. Desondanks lijkt Samsung het iets te veilig te spelen.

Samsungs premiumtoestellen hebben altijd hoge toppen gescheerd. Ook de Samsung Galaxy S9 Plus sluit zich zonder problemen aan in dat rijtje van uitblinkers. Prestaties, design, camera, batterij: op alle vlakken scoort deze smartphone bovengemiddeld of is het de beste van de klas. Samsung had zonder veel weerwerk dit jaar met de kroon van beste toestel van het voorjaar kunnen gaan lopen. Het verschil is dat er dit jaar wél wat weerwerk is. De concurrentie, en dan met name Huawei, heeft alle registers opengetrokken in het premiumsegment, waardoor de kaarten anders geschud zijn.

Aantrekkingskracht

Ik heb voor deze recensie de Samsung Galaxy S9 Plus getest. Het XL-model van de Galaxy S9 verschilt op het vlak van grootte, camera en in de capaciteit van zijn batterij van zijn broer. Voor de S-reeks haalt Samsung wederom zijn Edge-design met afgeronde zijdes boven. Dat ontwerp heeft nog niets aan zijn aantrekkingskracht voor het oog ingeboet, noch aan zijn comfortabele ligging in de hand. Ook de slanke 18:9-verhouding van vorig jaar is opnieuw van de partij.

Persoonlijk vond ik het 6,2 inch-scherm van S9 Plus net iets te groot om vlot mee te werken, mij lijkt de 5,8 inch van het basismodel iets meer handelbaar. De onhandigheid van het grotere formaat wordt wel grotendeels goedgemaakt door het feit dat visuele apps zoals Instagram en Tumblr alle ruimte krijgen om van je scherm te spatten. Het amoled-scherm met een zorgt er daarbij voor dat ook de kleuren tot hun recht komen. Er zit geen notch bovenaan het display, waardoor je een ononderbroken scherm krijgt. De glazen behuizing van het toestel voelt kwaliteitsvol en stevig aan. Net zoals bij vele glazen premiumtelefoons verzamelt de achterkant spijtig genoeg al snel verschillende vingerafdrukken, maar dat is een probleem dat eigen is aan het materiaal.

Te veel authenticatie?

De Galaxy S9 Plus biedt een waaier van authenticatie-opties aan: naast de traditionele pincode en andere input-wachtwoorden heb je ook een vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning en irisscanning dat je kan gebruiken om jezelf te identificeren en je smartphone snel te ontsluiten. Na de ongelukkige plaatsing van de vingerafdrukscanner bij de Samsung Galaxy S8 heeft de fabrikant het onderdeel wijselijk verplaatst naar een locatie onderaan de camera achteraan. Nog altijd niet ideaal, maar al een pak beter dan bij zijn voorganger. De werking van de vingerafdrukscanner is correct: het onderdeel herkende mijn vinger snel en zonder problemen.

Dat kan niet gezegd worden voor de iris- en gezichtsherkenning, waar ik na twee weken nog mee sukkelde om op een vlotte manier de S9 Plus mee te ontsluiten. Mogelijk moet er nog wat meer tijd overgaan voor ik de juiste afstandshouding in de vingers heb, maar na de korte kennismaking had ik vooral het gevoel dat én vingerafdrukscanning én gezichtsherkenning én irisscanning overkill is voor één telefoon. Op dit vlak denk ik dat beslissing van Apple voor de iPhone X de betere is, met de focus op één authenticatiemiddel.

Snelheidskoning

Op de snelheidsprestaties van de Samsung Galaxy S9 Plus valt weinig af te dingen. De benchmarkscores van diens Exynos-SoC liggen een derde hoger dan de Snapdragon 835, en ook de nieuwste Kirin-chip van Huawei moet het afleggen tegenover de Exynos 9810.

In de praktijk vertaalt zich dit naar een erg vlotte smartphone-ervaring, ook mede dankzij de 6 GB RAM die de Samsung Galaxy S9 standaard aan boord heeft. Met de voetnoot uiteraard dat op dit niveau de absolute cijfers er weinig toe doen en de snelheidsverschillen tussen premiumtelefoons amper met het blote oog op te merken zijn.

Ook op grafisch vlak rolt de Exynos 9810 met de spierballen en is de chip duidelijk de betere in vergelijking met de concurrentie. Ik heb tijdens mijn testperiode onder andere de nieuwe Harry Potter-game op de S9 Plus gespeeld, en ben tijdens het gamen nooit tegen vertragingen of crashes gebotst.

Camera

Het pronkstuk van nagenoeg elke premiumsmartphone is de camera. Samsung heeft op dit vlak een ijzersterke reputatie met zijn vlaggenschepen. Vorig jaar nog kwam de Galaxy S8 als beste smartphonecamera uit de bus op TechPulse na een uitgebreide vergelijkende test waarbij ook de stem van onze lezers werd meegenomen in de eindscore.

De S8 had nog als een van de weinige toptoestellen een enkele camera; sinds de Galaxy Note 8 is Samsung echter overstag gegaan en werkt het met een dubbele camera voor het Plus-model: twee 12 MP-lenzen, waarvan eentje een telefotolens is. Daarnaast pakt de fabrikant uit met een aanpasbare aperture als unieke feature. Je kan op het toestel voor de primaire camera wisselen tussen een aperture van f/1.5 of f/2.4 in de pro-modus. Dat is vooral handig in situaties waarin je weinig belichting hebt: met de grotere f/2.4-aperture kan je dan alsnog proberen om zoveel mogelijk licht op te vangen. Klinkt goed, maar in de praktijk merk je echter weinig verschil tussen de twee aperture-standen. De Samsung Galaxy S9 Plus heeft sowieso een erg goede camera in huis als het op foto’s met weinig belichting aankomt; dankzij de software aan boord van de smartphone kan je in deze situatie toch nog relatief scherp foto’s schieten.

Foto getrokken met verschillende apertures: links f/2.4, rechts met f/1.5.

De bijkomende telefotolens stelt je in staat om met een ‘bokeh’-effect op je foto’s te creëren waarbij de achtergrond wazig is zodat het object op de voorgrond beter uit de foto komt. Vooral voor portretfoto’s is dat een leuk effect om mee te werken. De Live focus-modus bleek dat bokeh-effect echter niet altijd even effectief toe te passen.

Portret met Live Focus-modus.

 

Verder merk je op foto’s dat Samsungs beeldsoftware soms wel erg agressief te werk gaat. We hebben een erg capabele tuinman die de terreinen bij ons kantoor bijhoudt, maar zelfs hij krijgt het gras niet zo radioactief groen zoals ze in de foto’s van de Samsung Galaxy S9 Plus tonen. Hoe je daar tegenover staat hangt ook een beetje af van je smaak, ik ken mensen die die felle kleuren wel kunnen appreciëren.

 

De notch heeft Samsung dan wel niet overgenomen, maar er zit wel één gimmick in de S9 die weinig subtiel is gekopieerd van Apple. De AR emoji die je met de camera kan maken op basis van je gezicht zijn grappig, maar ook niet meer dan dat.

De camera van de S9 levert scherpe en uitstekende resultaten af, Samsung lijkt alleen niet zoveel uit zijn camera te kunnen halen als Huawei dit jaar met de P20 Pro kan doen. Beide telefoons zijn op onze redactie gepasseerd, en de consensus bij mijn collega’s neigt eerder naar die laatste als winnaar.

Het Bixby-mysterie

De Samsung Galaxy S9 Plus komt uit de doos met Android 8.0 Oreo, Googles laatste versie van het besturingssysteem. Ik apprecieer het ook dat Samsung mij de keuze geeft om zijn Galaxy-apps bij het configureren van de telefoon te downloaden of niet. Digitale assistent Bixby blijft achterophinken in vaardigheden en capaciteit ten opzichte van concurrenten als de Google Assistant of Amazon Alexa. Dat maakt dat ook de aparte Bixby-knop op het toestel weinig relevantie heeft. Je kan in de instellingen nu wel aangeven dat je Bixby niet meer wil lanceren met de knop, maar een andere functie kan je niet aan het onderdeel toewijzen.

De autonomie van de Samsung zit goed. Het toestel is geen langeafstandloper, maar je kan wel wat kilometers uit het toestel halen vooraleer er het de brui aan geeft. Gemiddeld gaat de batterij meer dan een dag mee. Als je belang hecht aan autonomie dan is de Samsung Galaxy S9 Plus de betere keuze van de twee Samsung-modellen. Ook zeker niet te vergeten: het toestel ondersteunt draadloos laden en is waterdicht.

Conclusie

Samsung levert met de Samsung Galaxy S9 Plus een toptoestel af. De smartphone ziet er fantastisch uit, voelt luxueus aan en werkt als de bliksem. Ook de camera kan zonder problemen meedraaien met het kruim van de smartphonemarkt, al wipt de Huawei P20 Pro op dit vlak net boven zijn Zuid-Koreaanse tegenstander. Beide toestellen zijn erg aan elkaar gewaagd. Een uitgesproken winnaar tussen de twee uitroepen is moeilijk, maar uiteindelijk neig ik toch eerder naar de P20 Pro. Desalniettemin is de Galaxy S9 Plus een toestel dat zijn prijs meer dan waard is en als referentietoestel voor het woord ‘premiumtelefoon’ kan dienen.


Geïnteresseerd in de Samsung Galaxy S9 Plus? Koop hem via Coolblue.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business