Reviews

Review Logitech MX Sound: het perfecte geluid en design voor op je desktop

Voordelen
Draadloos erbinden via Bluetooth mogelijk
Voelt zeer stevig aan
Nette uitstraling - typisch voor Logitech MX-producten
Nadelen
Niet al te beste Bluetooth-verbinding
Moeilijke bediening via touch
Aanbevolen prijs: €99
Waar te koop?
Totaalscore 7
Logitech heeft zich met zijn muizen in de MX-serie de afgelopen jaren zeker al bewezen. Kan het Zwitserse bedrijf dit succes evenaren met een eerste MX-speaker? De Logitech MX Sound is uitgebreid onder een vergrootglas bekeken om je dat te kunnen vertellen.

Installeer je de Logitech MX Sound voor de eerste keer op je desktop, dan verwacht je misschien dat dit een behoorlijke tijd kan duren. Gelukkig kan ik je daarbij geruststellen, zodra je de twee speakers uit de doos hebt ben je haast klaar. Verbindt de kabel om stroom en geluid van rechts naar links te vervoeren, steek de stroomkabel er aan de rechterkant in en je bent bijna klaar. Ga je voor ‘volledig’ draadloos, dan ben je nu eigenlijk klaar. Wil je de speakers ook met een draad gebruiken, dan is er de meegeleverde audiokabel. Al met al plug-en-play, drivers zijn namelijk niet nodig voor de speakers. De draden zijn gelukkig van een behoorlijke lengte, daarmee weet Logitech in elk geval alle zorgen omtrent te korte kabels weg te nemen. Natuurlijk gaat het bij deze speakers vooral om de ervaring na de installatie – weet Logitech daar stand te houden?

Huis, tuin en keuken-speakers

Logitech heeft niet veel ‘speciaals’ met de speakers gedaan, het zijn dan ook vooral je alledaagse huis, tuin en keuken-speakers. Wat mij betreft is dat geen minpunt, de ‘metalen’ rand en stoffen bekleding aan de voorkant geven de speakers een net uiterlijk. Ze vallen niet op en passen daarmee ook in vrijwel elke bureauopstelling. Ook de kleur die Logitech de speakers heeft gegeven (het grijs dat eerder al te zien was bij Logitech MX Master muizen), maakt dat de speakers een breed publiek zullen aanspreken. Als laatste voelen de speakers stevig aan – al is het natuurlijk niet de bedoeling dat je er mee gaat overgooien … Het is wel belangrijk om te vermelden dat de speakers relatief groot zijn. Heb je niet veel ruimte op je bureau, dan kan ik niet direct aanraden om deze speakers aan de schaffen.

Het geluid van de Logitech MX Sound is zeer helder, al merk je soms wel dat de speaker last heeft om een balans te vinden tussen zang en instrumenten. Sommige instrumenten klinken wat krachteloos. Ook mis je soms een subwoofer om meer bass te kunnen produceren. Lage tonen zijn namelijk niet altijd even optimaal bij de MX Sound: bij sommige nummers is de bastonen zo minimaal dat je ze haast niet opmerkt. In andere nummers is het beter – ik vermoed dat dit te maken heeft met van de afstelling van de componenten. Dat maakt zeker niet dat de geluidservaring slecht is: de speakers klinken juist zeer goed, zeker als je zijn adviesprijs meerekent.

Onhandige touch-bediening

Logitech heeft met de MX Sound geopteerd om gemakkelijke touch-bediening toe te passen. Daardoor zijn de knoppen niet de hele tijd zichtbaar, maar verschijnen ze in de vorm van verlichting in het stoffen gedeelte. Al met al klinkt dat super interessant: in de meeste gevallen werkt touch zeer handig en is het intuïtiever dan het draaien aan wat knopjes. Helaas is dat niet het geval bij de MX Sound. Het bedienen van de speakers met touch verloopt zeer moeizaam. Misschien komt het door mijn te dikke vingers, al zou je mogen verwachten dat dat geen probleem mag zijn. Soms wilt het volume gewoon niet omlaag. Natuurlijk kan ik de route nemen om het volume in Windows te verlagen … maar dat is natuurlijk niet gebruiksvriendelijk of de bedoeling van Logitech. Andere keren lukt het juist prima om het volume te verlagen, maar krijg ik het vervolgens niet omhoog. Zucht.

Naast de volumeknoppen is er ook nog een knop aanwezig om Bluetooth aan te zetten. Of nou … Bluetooth staat altijd aan, maar door de touch-knop ingedrukt te houden zet je hem in ‘Paring mode’. Daarmee kan je de speakers aan zowel je telefoon als aan je laptop of desktop verbinden. Dat is eigenlijk wel de fijnste manier om speakers te verbinden: je hebt geen draden nodig. Helaas werkt het niet zonder opmerkelijke problemen. Helaas reageerde Logitech niet op vragen hierover, dus ik kan niet zeggen of het een algemeen bekend probleem is of dat dit enkel het geval is met mijn set speakers. Wat er namelijk zo opvallend is, is dat het volume zich actief aan lijkt te passen bij het gebruik van Bluetooth. In mijn testen met het nummer ‘IJskoud’ van Nielson wordt duidelijk dat het volume enorm schommelt, en ook in ‘Lay your weapons down’ van Ilse Delange zijn de problemen te horen. Het zorgt voor een luisterervaring die mij dusdanig irriteerde dat ik snel ben gestopt met het gebruiken van Bluetooth op de MX Sound.

Is het een winnaar of grijpt de MX Sound mis?

Aangezien het niet de eerste stap is van Logitech om desktopspeakers te fabriceren, is het niet nodig om daar rekening mee te houden. Het gaat dan ook meer om aspecten zoals geluidskwaliteit en het gemak waarmee de speakers te gebruiken zijn, of de speaker een winnaar is. Met concurrenten zoals de Razer Nommo die ik eerder heb getest wordt het echter moeilijk om de MX Sound te laten winnen. Het geluid dat de MX Sound produceert, is zeker schappelijk en zal zeker in de meeste gevallen voldoen (Lees: alle gevallen waarbij er geen audiofiel bij aanwezig is). De speakers produceren niet enorm veel bass, maar dat is niet vreemd voor speakers zonder een subwoofer. Ook op het designfront heeft Logitech een interessant pakket. Want, alhoewel de speakers van een behoorlijk formaat zijn, zou het geen probleem moeten zijn om deze speakers overal te kunnen plaatsen.

Voordat Logitech de beker kan opeisen is er echter een maar, want Razer is als een kaper op de kust. Het geluid van de Razer Nommo’s is namelijk een stuk beter – met vooral meer bass en een beter stereogevoel. Ook is de bediening net wat verfijnder met draaiknoppen, iets waar je anno 2018 ook vrijwel niks fout aan kan doen. Razer verliest echter op het design, want daar is het design net wat te uitgesproken voor. Ook mist de Nommo ondersteuning voor Bluetooth, mocht dat een vereiste zijn. Al met al is het een beslissing die je natuurlijk zelf moet nemen, maar 99 euro is zeker niet niks. Gelukkig is er wat te kiezen, altijd fijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business