Matebook X Pro - 2
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Razendsnelle processor
  • Premium bouwkwaliteit
  • Geweldig 3:2 IPS-paneel
CON
  • Speakers zijn nog altijd niet geweldig
  • Slechts 8 GB RAM-geheugen

Vanaf de Huawei Matebook X Pro lijkt het bedrijf zich naast smartphones en tablets te willen focussen op de markt van laptops. Bij het uitpakken kreeg ik al direct een glimlach, hoe vordert dit zich als ik begin met het gebruiken van de laptop?

Gezien ik nauwgezet alle gebeurtenissen op de hardware-markt heb bijgehouden de afgelopen jaren, was het mij al bekend dat Huawei een laptop op de markt had gebracht, al bleef de verkrijgbaarheid van de premium laptop nog wel zeer beperkt. Daar komt nu een verandering in, op 11 december kwam Huawei met de aankondiging dat het concern officieel de Huawei Matebook X Pro gaat voeren in de Benelux. Bij de vraag of ik de laptop eens wou uitproberen wist ik al direct een antwoord: tuurlijk. Huawei heeft, in vergelijking met veel van de bestaande fabrikanten, zoals HP, vrij weinig ervaring als het gaat om het bouwen van laptops. Om daar direct even een opmerking bij te plaatsen, dat is zeker niet negatief – het bedrijf weet immers al jaren hoe het smartphones juist in elkaar moet zetten, wat alleen maar ten goede zal komen bij het ontwikkelen van een laptop. Bij het openen van de verpakking bleek alleen al dat Huawei goed zijn werk heeft gedaan – de laptop voelt zeer solide aan, niet te zwaar en tevens niet te licht – ook is het gewicht netjes verdeelt over de gehele behuizuing zodat het ook fijn is als je de laptop in je handen moet gebruiken. Al met al dus een goede ervaring vanaf de start.

Matebook X Pro - 3
De Huawei Matebook X Pro is voorzien van voldoende (USB) poorten.

Zet de positieve indruk zich door als we gaan kijken naar de interne specificaties? Er zijn natuurlijk verschillende modellen van de laptop verkrijgbaar, met Intel Core i5- en i7-processoren. De laptop die bij ons op de redactie verscheen komt met een Intel Core i7-8550U processor, 8 GB RAM-geheugen, 512 GB-opslag in de vorm van een PCIe-SSD en een Nvidia Geforce MX150 grafische kaart met 2 GB GDDR5-geheugen. Als je de laptop ziet zou je niet verwachten dat er zoveel rekenkracht in verwerkt zit – maar je voelt het wel als je de laptop gaat gebruiken. Dit begint al bij het instellen van de laptop, alles verloopt enorm vloeiend en snel, zo ook de overgangen tussen verschillende schermen; dat heb ik zeker wel anders gezien bij Windows laptops. Het is dus een Windows laptop – Huawei heeft ook verkozen om met Microsoft aan de slag te gaan om een zogenoemde ‘Signature Edition’ van Windows 10 af te leveren op deze laptop. Dat zorgt ervoor dat Huawei, naast zijn PC Manager-software, enkel de benodigde drivers mee mag leveren op de laptop.

Race door alle applicaties

Huawei heeft in de extreem dunne laptop – de Huawei Matebook X Pro is maximaal 1,46cm dun – toch nog behoorlijk wat hardware weten te verwerken. Om te beginnen met de Intel Core i7-8550U, het mag dan wel een ‘energiezuinige’ U-processor zijn, dat maakt niet dat het een slome processor is, in tegendeel. In de Matebook X Pro is de processor geklokt op 1,8 GHz (turbo naar 4,0 GHz), nu is de kloksnelheid natuurlijk niet indicatief van de prestaties, maar of je hier nu foto’s of video’s mee gaat bewerken, of dat je juist werkt met grote en logge Excel-bestanden, veel webpagina’s open moet houden – de processor kijkt er niet naar om. Dit wordt ook wel geholpen door de keuze om HDD-opslag de deur uit te gooien, de Matebook X Pro is enkel verkrijgbaar in modellen met SSD-opslag. Het gaat echter niet om SATA-opslag met relatief lage lees- en schrijfsnelheden, maar om PCIe SSD’s in een M.2 formaat. In mijn Matebook X Pro zit een LiteOn CA3-8D512, een 512 GB SSD met theoretische lees- en schrijfsnelheden van 2.900- en 1.200 Mb/s, veel meer dan bij normaal gebruik nodig gaat zijn – let wel, het is onbekend of Huawei meerdere fabrikanten heeft aangesproken om zijn SSD’s af te leveren. De SSD in de Matebook X Pro maakt het mogelijk om de laptop, aldus Huawei, in 7,9 seconden op te starten. Het zou overigens niet verkeerd zijn om meer RAM-geheugen te hebben, dit model komt namelijk met 8 GB RAM – voor de prijs zou je ook wel 16 GB RAM verwachten: gemiste kans.

https://www.youtube.com/watch?v=8zQrtooHmMo

Met testen in Cinebench R15 laat de Matebook X Pro toch wel wat steekjes vallen, de laptop krijgt een score van 557 punten (gemiddelde uit drie sessies), terwijl concurrenten zoals de Apple Macbook Pro 2018 (13-inch) en de Dell XPS 13 (9370) scores behalen van respectievelijk 669 en 710 punten. In 3D Mark Fire Strike laat de Matebook X Pro zien dat de Nvidia Geforce MX150 weldegelijk een voordeel biedt ten opzichte van de geïntegreerde Intel UHD Graphics-chip. In Fire Strike behaalt de Matebook X Pro namelijk 2.432 punten, terwijl de Dell XPS 13 blijft steken op 1.100 punten, de Macbook Pro 2018 scoort weliswaar iets hoger met 1.970 punten, maar komt nog altijd niet in de buurt van de Matebook. Sequentiële lees- en schrijfsnelheden komen in de ChrystalDiskMark uit boven de prestaties die LiteOn garandeert met de SSD, op 3.183- en 2.036 MB/s voor de lees- en schrijfsnelheden respectievelijk. In de praktijk komt de claim van Huawei over de opstartsnelheden prima tot zijn recht, het is echt ontzettend snel. Het is oprecht een razendsnelle laptop, zelfs al weet de Matebook X Pro de concurrentie niet de doen bezwijken met zijn scores in benchmarks.

Adembenemend scherm

Naast dat Huawei de prestaties van de laptop dus op orde heeft – heeft het bedrijf er ook voor kunnen zorgen dat het scherm in de laptop geweldig is om te gebruiken. De schermranden zijn dusdanig klein dat de laptop een screen-to-body ratio van 91 procent heeft. Dit heeft tevens invloed op het formaat van de laptop, deze is in veel gevallen namelijk net zo groot als een 13-inch laptop, waardoor het dus veel gemakkelijker moet zijn om de laptop mee op reis te nemen – het gewicht van slechts 1.330 gram draagt daar zeker aan bij. Om terug te komen op het 3:2 scherm – dat is namelijk wel een van de belangrijkste onderdelen van de laptop. Het scherm is perfect voor het bewerken van foto’s en video’s, dit komt door een (bijna) volledige dekking van de sRGB kleurruimte, en ook zeer lage Delta-E afwijkingen. Verder heeft het scherm een maximale helderheid (wit) van bijna 500 cd/m2. Dit heeft slechts een klein effect op de batterijduur van de Matebook X Pro, met de energiezuinige processor haalt de laptop nog altijd zo boven de 10 uur uit een lading van de 57,4 Wh batterij. Bij volledige belasting van de processor en grafische kaart zal dit wel snel dalen – ook merk je dat bij volledige belasting de laptop het moeilijk heeft om zich koel te houden.

Matebook X Pro - 4
Het nadeel van de Matebook X Pro is mogelijk wel hoe dun hij is – waardoor de laptop moeite heeft om koel te blijven.

In de buurt van de Apple MacBook

Qua prijsstelling komt de Huawei Matebook X Pro uit op het prijspunt van een basisversie van de Apple Macbook (non-Pro). De Matebook X Pro, zoals deze op de redactie aanwezig is, staat in de verkoop voor 1.699 euro. Daar krijg je specificaties voor die goed passen bij een high-end laptop. Een Nvidia Geforce MX150 klinkt niet als een zeer krachtige grafische chip, maar biedt meer dan voldoende rekenkracht voor video- en fotobewerking; gamen is met een laptop van deze afmetingen toch al niet aan te raden. Verder heeft de laptop leuke functies zoals een selfiecamera die in een toets in het toetsenbord verwerkt zit, naast dat er een vingerafdrukscanner in de aan-/uitknop zit. Dit wordt aangevuld met een laptop die bijna volledig bestaat uit aluminium en glas, meer dan een premium pakket dus. Het is een hoop geld, 1.699 euro, maar gezien zijn naarste concurrenten, krijg je er wel een hoop voor terug – in sommige gevallen zelfs meer dan de concurrentie te bieden heeft.

Matebook X Pro - 1
Huawei voegt met de camera die omhoog komt uit een toets een leuke extra toe aan de laptop.

Geïnteresseerd in de Huawei Matebook X Pro? Koop hem via Coolblue.