Review Ultimate Ears MEGABOOM 3: dé perfecte speaker voor alle feesten

Voordelen
Stenen breken eerder dan de speaker
Fijn (en hard) geluid
Goede batterijduur
Nadelen
Toch duur voor een 'gewone' speaker
Verouderde microUSB-poort
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 8
Tijdens IFA 2018 in Berlijn bracht Ultimate Ears de MEGABOOM 3-speaker uit. Inmiddels heb ik de speaker flink aan mijn testen onderworpen: is het de beste optie om waar je ook bent naar muziek te luisteren?

Een vergelijking met eerdere generaties van de Ultimate Ears MEGABOOM kan ik helaas niet maken. Die heb ik namelijk nooit kunnen testen. Tijdens mijn testen ben ik dan ook ‘blind’ in de MEGABOOM 3 gedoken, om het beste testresultaat te verkrijgen. Wel heb ik mijn eigen resultaten, of beter gezegd mijn eigen ervaringen, vergeleken met die van andere testers. Het is makkelijk om een kleine fout te missen, bijvoorbeeld omdat ik een Android-smartphone gebruik. Of, omdat ik andere muziekstijlen test waarbij je een andere geluidservaring krijgt.

Maar, met dat achter te rug: laten we beginnen met het uitpakken. De speaker komt in een behoorlijke doos, samen met een microUSB-kabel voor het opladen. Er is ook een losse dock aan te schaffen, waar je de speaker zo in kan zetten – dat kost wel 39,99 euro bovenop de ‘standaard’ adviesprijs van 199 euro. Voordat je de speaker aanzet, kan je het beste de Ultimate Ears-app alvast downloaden uit de Google Play Store of Apple App Store. Als je de app opent, zal deze je namelijk door het proces leiden om de speaker aan je telefoon te koppelen – een mooie toevoeging van Ultimate Ears.

Uitgebreide Ultimate Ears-app

Als de speaker is gekoppeld met je smartphone is het tijd om ook de applicatie te ontdekken. In mijn tijd met de speaker heb ik opgemerkt dat ik de app toch niet enorm vaak heb gebruikt. Basisfuncties in de app liggen bij het updaten van de firmware, het wijzigen van het volume en als laatste nog het aan-/uitzetten van de speaker. Handig als je bijvoorbeeld veel speakers in huis hebt staan, je kan namelijk een behoorlijk aantal Ultimate Ears-speakers koppelen aan de MEGABOOM 3: meer dan 150 stuks. Maar, voor de alledaagse consument betekent het dat hij niet van zijn luie stoel af hoeft te komen om de speaker uit te schakelen.

Wat een grappige toevoeging is, is de optie om een alarm af te laten gaan op de speaker. Let wel, waarschijnlijk maak je dan heel je huis wakker, niet alleen jezelf. Inmiddels ben ik aangekomen bij de laatste functie van de app, waar tegenwoordig ook een extra knop voor op de speaker zit. In het midden van bovenkant van de MEGABOOM 3 zit namelijk een grote ronde knop. Met deze knop kan je direct je favoriete afspeellijsten erbij pakken (één keer indrukken) en deze direct af te spelen door de knop langer ingedrukt te houden. Als je de knop nogmaals twee seconden ingedrukt houdt, dan wisselt de speaker naar de volgende ingestelde afspeellijst.

Stevige constructie

Waar Ultimate Ears zich met deze speaker echt op richt, is de stevige constructie en voldoende geluid om je huiskamer te vullen. Het eerste onderdeel is wat mij betreft zeker geslaagd. Natuurlijk heb ik het reviewexemplaar niet enorm hard op de grond gegooid, maar eerder in Berlijn tijdens IFA 2018 heb ik dat al wel gedaan. Daaruit bleek elke keer weer dat de speaker zonder problemen de vallen kon opvangen. Dat wordt geholpen door het rubberen frame aan de uiteinden, maar ook het stevige stof waarmee de MEGABOOM 3 gefabriceerd is.

Ultimate Ears heeft de MEGABOOM 3 in een hoop diverse kleuren uitgebracht.

Aan de buitenkant zit ook nog een USB-poort met een klepje. Helaas gaat het nog om een verouderde microUSB-poort, het was een leuk extraatje geweest als Ultimate Ears een USB-C-poort had toegevoegd. Bij de USB-poort zit (helaas) ook de oplaadindicator. Jammer: want die is in de meeste gevallen moeilijk zichtbaar. Tegelijkertijd zit er een lampje bovenop in de aan-/uitknop die daar prima voor gebruikt kan worden. Het design van de speaker is niet al te drastisch is gewijzigd vergeleken met zijn voorganger, wat mij betreft een prima keuze.

Geen zorgen over water met de IP67-certificatie.

Wat ook niet drastisch gewijzigd is in vergelijking met de voorganger, dat is zijn waterbestendigheid. Zo stout als ik ben, heb ik de speaker daar wel even grondig op getest. Tijdens IFA in Berlijn lieten ze al zien dat de speakers waterbestendig zijn, maar het zelf ook even uittesten is altijd fijn. Let er wel even op dat je het klepje bij de USB-poort sluit, anders is de speaker in een klap zo waterbestendig niet meer. Als we uitgaan van de certificatie van de speaker (IP67), dan kan deze tot één meter voor dertig minuten onder water blijven.

Woonkamer-vullend? Ja!

Een nuancering is hier wel op zijn plaats: mijn woonkamer kon de MEGABOOM 3 prima vullen. Heb je een (veel te grote) kamer dan moet je het volume mogelijk nog wat hoger zetten, maar voor de meeste woonkamers zou dit moeten voldoen. Een feestje met deze MEGABOOM 3 is dan ook geen enkel probleem. Maar, als het volume zo hoog ligt blijft er meestal wel één vraag over: klinkt het ook echt wel goed? Daar kan ik bij de UE (kort voor Ultimate Ears) speaker alleen maar bij knikken. Tuurlijk, als audiofiel zal je waarschijnlijk niet al te blij zijn met deze speaker.

Als je hem gaat vergelijken met zijn respectievelijke concurrentie, dan is de MEGABOOM 3 toch wel erg goed. Het bedrijf weet een juiste balans te vinden tussen bas, zang en instrumentale onderdelen. Als je dan een meer bas-gerichte muziek luistert, heb je daar overigens geen ‘last’ van. Het is geen dreinerige bas, en UE heeft het ook voor elkaar gekregen om het frame vrij te houden van trillingen. Zo krijg je geen last van bijgeluiden veroorzaakt door de trillingen. Voor alledaagse luisteraars van muziek zal de MEGABOOM prima klinken. Je betaalt er natuurlijk wel voor, maar voor ‘goed geluid’ is 199 euro nog wel een ‘bescheiden’ bedrag. Wil je de Ultimate Ears dock nog bij, dan zit je tegen de 240 euro.

De speaker voor jou?

Er zit een fijne app bij de speaker, de bouwkwaliteit is wat dat betreft perfect en de speaker klinkt ook nog eens goed. Is er meer dat je zou wensen? Voordat ik het vergeet, de batterijduur is ook prima. In de praktijk kwam ik zo tegen de 19,5 uur per lading van de MEGABOOM. Dat is ongeveer 30 minuten minder dan de batterijduur die UE claimt. Is dit dan de perfecte speaker voor iedereen? Nee, dat zeker niet. Het is immers een vrij logge speaker om even snel overal mee naar toe te nemen. Heb je een grote rugzak, dan is het zeker geen probleem.

Voor ongeveer 40 euro koop je de extra dock om de MEGABOOM 3 snel op te kunnen laden.

Ook is 199 euro best veel geld voor een speaker. Het is een segment waarin veel soorten en maten terug te vinden zijn. Kijk dus goed rond, maar misschien is de Ultimate Ears MEGABOOM 3 wel wat voor jou. Vergeet niet dat er een kleinere variant is, de BOOM 3, met vergelijkbare features en designkenmerken. Over de geluidskwaliteit van die versie kan ik echter niet spreken. Uiteindelijk vind ik persoonlijk dat MEGABOOM 3 een mooie toevoeging is aan de markt. Er zijn veel opties, maar vaak zijn ze toch wat minder draagbaar (nog minder draagbaar dan de MEGABOOM 3) of ze zijn minder stevig. Gaat er eens wat bier overheen tijdens een feest, dan kan je bij deze speaker gerust ademhalen en de rest van de avond je huiskamer vullen met muziek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business