Reviews

AMD Radeon RX 5700 XT review: Grafisch geweld

Voordelen
Geweldige prestaties in 1440p
Extra's: Anti-Lag, RIS
Sterke prijs/kwaliteit
PCI-E 4.0
Nadelen
Extra koeler had mooi geweest
Aanbevolen prijs: €439
Waar te koop?
Totaalscore 9
Op zoek naar een nieuwe grafische kaart? De AMD Radeon RX 5700 XT is een van de beste opties in het middensegment en komt met een betaalbaar prijskaartje.

Met de AMD Radeon RX 5700 XT en RX 5700 zien we de eerste grafische kaarten die gebruik maken van AMD’s nieuwe RDNA-architectuur (codenaam Navi), die van de grond op werd ontwikkeld door gebruik te maken van AMD’s geavanceerde 7nm procédé. Nieuw is onder andere de ondersteuning van GDDR6-geheugen en PCI-Express 4.0 en de toevoeging van nieuwe functies zoals Radeon Anti-Lag en Radeon Image Sharpening (RIS). 

AMD richt zich met deze kaarten duidelijk op gamers in het middensegment en gaat verder met wat het ondertussen al enkele jaren aan het doen is: krachtige kaarten leveren aan een betaalbare prijs. Met de RX 5700 XT levert AMD opnieuw een geweldige kaart af, die direct kan opboksen tegen concurrenten zoals de Nvidia GeForce RTX 2070 én de RTX 2060 Super.

Prijs en beschikbaarheid

De AMD Radeon RX 5700 XT is beschikbaar sinds 7 juli voor een prijs van 439 euro en wie wil kan net iets meer uitgeven aan de Anniversary Edition van deze kaart, die met gouden details is afgewerkt en enkel beschikbaar is via de AMD-website. Dat AMD met deze prijzen de concurrentie wil aangaan met Nvidia is wel duidelijk, zo verlaagde het bedrijf vlak voor de launch nog de prijzen van beide kaarten als reactie op de aankondiging van de RTX 2070 Super. De RX 5700 XT werd zo 50 dollar (45 euro) goedkoper en de RX 5700 30 dollar (27 euro).

Mogelijkheden en chipset

AMD’s Navi grafische kaarten zijn niet de eerste 7nm kaarten die beschikbaar zijn op de markt, maar wel de eerste die volledig ontwikkeld zijn voor gaming, wat tot betere prestaties moet leiden in vergelijking met kaarten zoals de AMD Radeon VII die zich puur op rekenkracht richt.

Technisch gezien is de RX 5700 XT dus net iets zwakker dan de Radeon VII, maar dankzij de nieuwe RDNA-architectuur wordt het een nek-aan-nek race tussen beide kaarten. De RDNA-architectuur zou, aan dezelfde kloksnelheden als voorganger Graphics Core Next, tot 1,25 keer betere prestaties moeten kunnen leveren en zal daarbovenop ook nog eens kunnen genieten van de energiezuinigheid van het 7nm procédé.

Er zijn echter ook tal van softwaretools die het verschil maken tussen AMD en Nvidia, zoals Radeon Image Sharpening, dat op een slimme manier beelden verscherpt in plaats van gewoon een filter toe te voegen. Dit werkt in combinatie met de meeste games, zonder invloed van de ontwikkelaar. 

Beeldkwaliteit is echter niet alles voor competitieve gamers en ook daar heeft AMD iets nieuws voor voorzien met AMD Radeon Anti-Lag, wat voor een vermindering in invoerlag moet zorgen tot wel 31 procent. Elke keer je een toets indrukt of met je muis klikt, zal dit dus nog sneller geregistreerd worden. 

Prestaties

Systeemspecificaties:

  • CPU: 3.8Ghz AMD Ryzen 9 3900X
  • RAM: 16GB G.Skill TridentZ Royale DDR4 (3.600Mhz)
  • Moederbord: ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)
  • Voeding: BeQuiet Straight Power 11 850W
  • Opslag: 2TB Corsair MP600 Gen4 PCIe M.2 SSD
  • OS: Windows 10

Om de prestaties van de AMD Radeon RX 5700 XT te testen, begonnen we met het uitvoeren van de TimeSpy Extreme test van 3DMark, waarin de grafische kaart een sterke score neerzette van 4205, wat een vergelijkbaar resultaat is als dat van de Nvidia GeForce RTX 2060 Super. 

Uiteraard gingen we ook effectief aan de slag met de kaart en sloegen we erin om met de ingebouwde benchmark in Assassin’s Creed Odyssey een resultaat te halen van 54 FPS op ultrahoge instellingen. In 4K-resolutie haalden we nog een respectabele 35 FPS. 

Het produceren van zulke geweldige beelden vraagt natuurlijk wel wat inspanning van de AMD RX 5700 XT en dat merkten we dan ook aan de temperatuur van de kaart, die we na de benchmark tot 83 graden zagen stijgen. Op de kaart is een enkele koeler aanwezig, die op zich prima zijn best doet om de warmte uit je case te houden, maar een dual-fan ontwerp had ongetwijfeld voor betere koeling kunnen zorgen. We kunnen trouwens ook niet anders dan het even te hebben over het design van deze kaart, want wanneer je ze voor het eerst in je handen krijgt lijkt het wel alsof ze een deuk heeft. Het speciale design draagt echter bij aan het koel houden van de kaart en toegegeven, het ziet er best leuk uit.

Eindoordeel

De AMD Radeon RX 5700 XT is zonder twijfel een van de beste AMD-kaarten van de voorbije jaren. Gamen in 1440p is absoluut heerlijk en op het vlak van software biedt AMD enkele unieke features. De concurrentie is uiteraard moordend en de Nvidia GeForce RTX 2070 Super en RTX 2060 zijn beiden waardige alternatieven al moeten we toegeven dat AMD het elke generatie iets beter doet en dat maakt ons nieuwsgierig naar de toekomst. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business