GoPro HERO 7
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Nieuwe interface
  • HyperSmooth
  • beeldstabilisatie
CON
  • Weinig echte vernieuwing ten opzichte van vorige versies

De markt van action camera’s wordt jaar op jaar gedomineerd door GoPro. Hoewel er steeds meer concurrentie is, komt geen enkel bedrijf in de buurt van het portfolio van het Amerikaanse bedrijf. Dat portfolio werd onlangs uitgebreid met de HERO 7-lijn die wij mochten testen.

Advertentie

De nieuwe lijn bestaat uit drie nieuwe toestellen die in zowel prijs als specificaties een aardig verschil tonen. De Hero 7 White is met 219 euro de goedkoopste, de Hero 7 Silver kost 279 euro en de Hero 7 Black kost 429 euro. Qua afmetingen verschillen de verschillende modellen vrijwel niet van elkaar. Je kan ze bovendien alle drie gebruiken met de universele GoPro accessoires. Het grootste verschil zit hem in de camera en softwareopties, waarbij de Hero 7 Black uiteraard het breedst uitgerust is.

GoPro HERO 7

De buitenkant

GoPro-camera’s staan bekend om hun compacte en toch degelijke buitenkant. De Hero 7 Black bouwt verder aan deze lijn en heeft qua uiterlijk veel weg van de Hero 6. Het grootste verschil is dat de gerubberde coating nu over het hele apparaat zichtbaar is wat het uiterlijk zeker ten goede komt. Er zitten aan de buitenkant twee openingen: één voor de batterij en sd-kaart, en één voor de USB- en HDMI-aansluitingen. Het kost zeker in het begin wat moeite om deze klepjes open te maken. De reden hiervoor is echter gegrond: dit zorgt ervoor dat de camera tot zeker 10 meter waterdicht is zonder extra hoesje. Aangezien de camera veel gebruikt zal worden voor (extreme) sporten, waaronder watersport, is dit zeker een belangrijke functie.

De binnenkant

Het gaat bij een action camera natuurlijk vooral om de specificaties van de camera en beeldkwaliteit. Toch heeft GoPro dit jaar ook de interface veranderd. De belangrijkste wijziging is de bediening, die nu veel meer voelt als de bediening van een smartphone. Oudere GoPro’s werden vaak nog bediend door de menuknop en de powerknop, waardoor je vaak eindeloos door menu’s moest navigeren om bij de juiste functies en instellingen terecht te komen. In de nieuwe interface swipe en veeg je jezelf eenvoudig door verschillende menu’s. Belangrijke informatie als de huidige framerate en resolutie staat ook logischer en overzichtelijker gepositioneerd ten opzichte van vorige versies. Over het algemeen werkt het nieuwe menu gewoonweg fijner. Behalve het menu heeft ook de camera van de HERO 7 Black een upgrade gekregen. Het toestel kan in 4k filmen aan 60fps, 2,7k aan 120fps en 1080p aan 240fps. Het hoge aantal frames per seconde maakt dat je in de nabewerking mooie slow motion-effecten toe kan voegen. Foto’s maken doet de camera in maximaal 12MP.

GoPro HERO 7

 

Nieuwe functies

De Hero 7 Black komt met een aantal nieuwe functies ten opzichte van de Hero 6 en Hero 7 White en Silver. De belangrijkste hiervan is HyperSmooth. Hierbij gebruikt de camera een combinatie van hardware- en softwarefeatures om het beeld te stabiliseren. Volgens GoPro zelf zou dit hetzelfde resultaat moeten geven als een gimbal. Tijdens onze test in de Oostenrijkse Alpen eerder dit jaar merkten we deze verbetering in beeldstabilisatie het best. We monteerden de camera rechtstreeks op het snowboard, waardoor het tijdens het naar beneden glijden veel schokken van de hobbels in de sneeuw te verduren kreeg. In de opname waren deze schokken vrijwel niet zichtbaar en was het beeld bijna schokvrij: zeker een verbetering ten opzichte van eerdere GoPro’s.

De tweede nieuwe functie is SuperPhoto, wat neerkomt op het automatiseren van bepaalde foto-features op basis van de omgeving waarin de foto wordt gemaakt. Aangezien veel mensen de foto-instellingen sowieso niet manueel aanpassen is dit een fijne toevoeging, maar echt innovatief is het niet te noemen. In onze test merkten we dat sommige foto’s er beter uit kwamen te zien met SuperPhoto, maar dat er niet bij alle foto’s echt een verschil te zien was.

Al met al is de Hero 7 Black absoluut de beste action camera van dit moment. Echter is het toestel ten opzichte van de Hero 6, afgezien van HyperSmooth, niet super vernieuwend. Ben je van plan te upgraden vanaf de Hero 5 of lager? Dan is dit zeker een goede keuze. Als je al een Hero 6 hebt, dan wacht je best nog één of twee versies af.

Advertentie