RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Professionele look
  • Veel customization mogelijkheden
  • Geeft je een gevoel van controle tijdens het gamen
  • Lange batterijduur
CON
  • Hoge kostprijs
  • Complex om in te stellen

Uitgekeken op de Dualshock 4-controller? Dan is de Astro C40 TR controller een meer dan evenwaardig, zij het niet een veel beter alternatief.

Advertentie

Ben je in bezit van een PlayStation 4, dan ben je vast en zeker wel vertrouwd met de Dualshock 4-controller die standaard bij de console geleverd wordt. Op zich een meer dan degelijke controller, waar ikzelf nooit grote problemen mee heb ondervonden. Maar na jaren intensief gebruik kan die wel eens sporen van slijtage beginnen vertonen. Zeker de joysticks die je met je duimen bedient zien een beetje af van de strijd met de tijd. Het is daarom altijd aangeraden om één of meerdere extra controllers in huis te halen. Al was het alleen maar om ‘voorzien’ te zijn wanneer vrienden langskomen.

Maar je hoeft je zeker niet blind vast te hechten aan de controllers van Sony. Er zijn namelijk heel wat degelijke alternatieven te vinden. Één van de aanbieders op de markt is het Zwitserse bedrijf Astro. Dat maakt heel wat gamingaccessoires, waaronder headsets en dus ook controllers. In deze review nemen we een kijkje naar de C40 TR-controller, een verbeterde kloon van Dualshock 4. De C40 is compatibel voor zowel PS4 als PC, maar wordt toch voornamelijk als een consolecontroller gepromoot. Hij is ook uitgetest voor de PS4.

Design

Nemen we eerst een kijkje naar het uiterlijk van de controller. Voor een controller toch geen onbelangrijk gegeven. Al met de verpakking straalt deze controller uit van een andere klasse te zijn. De controller wordt geleverd in een stijlvolle draagbare doos van het merk Astro. Als je daarmee op bezoek bij een vriend gaat om een potje te gamen, heb je het mentale voordeel alvast te pakken. In de doos zitten naast uiteraard de controller nog heel wat extraatjes, waar we later op terugkomen.

Qua design is de controller zonder twijfel gebaseerd op de Dualshock 4. Dat is zeker geen onlogische keuze van Astro, want dat zorgt er voor dat de controller meteen vertrouwd in de hand voelt. Als je eerst nog moet wennen aan de controller, nodigt dat niet echt uit je PlayStation aan te zetten. Het keypad, de twee joysticks, de vier actieknoppen, de PS-knop, … het is allemaal terug te vinden aan de voorkant. De grote touchbar wordt door de merknaam omgedoopt tot Astro-knop. Deze controller heeft wel niet de lichtgevende bar. Op zich geen groot gemis, want die zou naar verluidt bij PlayStation 5 verwijderd worden.

De gelijkenissen stoppen echter als je de achterkant onder de loep neemt.  Astro heeft hier heel wat nieuwe knoppen aan toegevoegd, waarvan je je afvraagt waar deze eigenlijk voor dienen. Vooral de ‘UL’ en ‘UR’ knop is volledig nieuw. Maar daar komen we ook later op terug. In zijn geheel is de controller groter en ook wat zwaarder, maar toch haalt het design van C40 TR het op punten. Deze controller oogt veel dynamischer en gestroomlijnder dan de hoekige Dualshock.

Dualshock 4 (links) en Astro C40 TR (rechts) naast elkaar gelegd.

Personalisering

Maar waar dienen al die extra knoppen nu voor? C40 TR is een controller die je de mogelijkheid geeft om volledig naar je eigen wensen in te stellen. De knoppen van de joysticks kunnen vervangen worde, omdat je er vier extra meekrijgt. Leuk extraatje aangezien deze het snelst sporen van slijtage vertonen. Maar de controller gaat verder dan dat. Je kan de voorkant van de controller helemaal wijzigen naar wens. Heb je altijd eens de actieknoppen en het keypad van plek willen verwisselen, dan is er niets dat je tegenhoudt. Leef je maar helemaal uit met deze controller!

Ook de achterkant biedt mogelijkheden tot enige creativiteit. Astro heeft dus twee extra knoppen gecreëerd voor deze controller. Omdat games wel ontwikkeld worden met de Dualshock 4 in gedachten, doen deze in theorie niks van zodra je de controller opstart. Maar je kan wel via de instellingen deze knoppen acties toewijzen. Plots hebben je middelvingers eindelijk hun nut gekregen, want met deze kan je de achterste knoppen bedienen. Maak jezelf deze spelstijl eigen en je verbaast vriend en vijand met deze controller!

Dat alles maakt de C40 TR wel een ontzettend complexe controller. Hem volledig naar je persoonlijke voorkeur instellen is wel een vrij lange bezigheid. De eerste sessie controller was dan ook vooral een zoektocht naar wat je met welke knop kan doen. C40 TR is duidelijk gericht op de meer ervaren gamer, iemand die zijn allereerste match FIFA gaat spelen moet je deze controller niet in de handen stoppen. Maar eens je deze controller machtig bent, ga je niet meer terug willen naar een Dualshock.

C40 TR heeft heel wat functies en knoppen die we niet gewend waren.

Verdict

We kunnen kort zijn: de C40 TR is zonder aarzelen een verbeterde versie van de Dualshock 4. Hij zit erg vlot in de hand. De vele customization-mogelijkheden zijn zeer ambitieus maar leuk als je weet wat er mee aan te vangen. De controller wordt draadloos aangesloten via een USB-stick, wat altijd fijn is voor de bewegingsvrijheid. De trigger stops zijn een onmiskenbaar voordeel in games waar elke seconde telt. Tenslotte gaat de batterij van de controller 12 uur mee, wat véél langer is dan de batterijduur van de Dualshock 4. Voor de doorwinterde gamer zeker een aanrader!

De vele positieve dingen die we over deze controller kunnen zeggen, resulteren in wat zijn grote nadeel is: de kostprijs. Toen ik uitvond dat hij me normaal €199 zou kosten, moest ik toch even slikken. Daarvoor koop je 4 Dualshock-controllers in verschillende kleuren of 3 gloednieuwe games. Je krijgt er wel een uitermate game-ervaring voor in ruil, maar zelfs dan nog is het een bedrag waar je even voor moet nadenken. Dan zijn er (weliswaar minder hoogstaande) alternatieven te vinden.