Reviews

Logitech K780 review: Heerlijk multitasken

Voordelen
Heerlijk typen
Makkelijk verbinden en wisselen
Stevige houder
Nadelen
Zwaarder dan gemiddeld
Geen achtergrondverlichting
Aanbevolen prijs: €109
Waar te koop?
Totaalscore 9
Tijdens het werken wisselen we al eens snel van apparaat, maar een smartphone typt toch nooit even snel of aangenaam als een echt toetsenbord. Wat als je de twee kon combineren?

We beginnen deze review met een situatieschets: Je bent iets aan het doen op je computer en plots krijg je een notificatie van WhatsApp dat je een nieuw bericht hebt ontvangen. Je neemt je smartphone en begint een antwoord te typen. Je gesprekspartner heeft echter nog meer vragen en ze hebben allemaal een uitgebreid antwoord nodig. Natuurlijk heb je WhatsApp voor Web net niet bij de hand en verspil je dus best wat tijd met het typen van hele blokken tekst op je smartphone. Het hoeft echter allemaal niet zo moeilijk te zijn, want in exact deze situatie kan het Logitech K780 toetsenbord je heel wat tijd besparen.

Logitech K780

Eenvoudig wisselen tussen 3 apparaten

De Logitech K780 is een draadloos multi-device toetsenbord dat je toelaat om één toetsenbord te gebruiken voor maximaal drie apparaten tegelijkertijd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je computer, smartphone én tablet. Verbinding maken met je pc doe je aan de hand van de meegeleverde dongle of via Bluetooth, wat vooral bij smartphones en tablets van pas zal komen. De dongle kan je achteraan het toetsenbord opbergen, naast de 2 AAA-batterijen die tot 24 maanden meegaan.

Via de nummertoetsen kan je vervolgens makkelijk wisselen tussen al deze apparaten. Deze manier van werken doet ons meteen denken aan de Logitech MX Keys, een professioneel toetsenbord dat we vorige jaar al mochten reviewen en enorm enthousiast over waren, want het liet ons toe om snel te wisselen tussen onze werkcomputer en testcomputers. Wanneer we liever even op onze smartphone werkten, was dat echter minder handig, want dan moest je die op je bureau laten liggen. Bij de Logitech K780 heb je dat probleem echter niet. Het toetsenbord is erg compact, maar tegelijkertijd is er aan de bovenkant een stevige houder te voorzien.

Stevige houder

Om deze houder te testen, gebruikten we eerst de OnePlus 7T Pro, een smartphone die best groot is. Het viel ons echter meteen op hoe goed deze bleef zitten in de houder. Door de telefoon navigeren met touchgebaren was geen probleem en we moesten al enorm veel druk uitoefenen op de bovenkant van de telefoon om het geheel te doen kantelen. Duidelijk meer druk dan je bij normaal gebruik ooit gaat uitoefenen. We maakten ons iets meer zorgen over onze enorme 12,9 inch iPad Pro, maar die angst leek totaal ongegrond. Toegegeven, deze keer hadden we maar enkele vingers nodig om het toetsenbord op te heffen, maar ook nu konden we zonder problemen op onze iPad werken. Met  touchgebaren, maar ook met het Apple Pencil. Druk je bovendien toch eens wat harder, dan zal je merken dat het geheel nooit zal omvallen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je smartphone of tablet op je bureau terecht komt en mogelijk stuk gaat.

De houder zorgt er natuurlijk voor dat de Logitech K780 wat zwaarder is dan het gemiddelde toetsenbord. Storend is dat niet meteen, al zal je in combinatie met de antislip rubbertjes al eens wat harder moeten duwen als je de hoek van je toetsenbord wil aanpassen. We vermoeden ook niet dat je het toetsenbord snel met je mee zal nemen voor onderweg. Verstelbare voetjes ga je door de houder niet terugvinden op de K780. Deze zouden het geheel immers uit balans halen. Logitech heeft dit echter opgelost door een lichte curve in te bouwen in het toetsenbord, waardoor de bovenste toetsen ongeveer een halve centimeter hoger staan dan de onderste. Dat zorgt voor een heel aangename typervaring. De toetsen hebben een aangename weerstand zoals we die ook bij de MX Keys of het Logitech Craft toetsenbord zagen. De K780 is daarom een toetsenbord waar je gewoon op wil blijven typen.

Makkelijk verbinden

Bovenaan vinden we een aantal mediatoetsen terug en ook de gekende home, back en menu knoppen die je gebruikt om op je (Android-)smartphone te navigeren. Geweldig dat Logitech daaraan gedacht heeft. De knoppen 1-3 laten je zoals gezegd wisselen tussen 3 apparaten. Koppelen is alvast belachelijk simpel. Je houdt een knop enkele seconden ingedrukt totdat deze begint te knipperen. Vervolgens ga je naar de Bluetooth-instellingen van je apparaat en klik je daar op de K780. Er wordt je nog gevraagd om een code in te typen op het toetsenbord en klaar.

Logitech K780

Logitech K780: Het eindoordeel

De Logitech K780 heeft een richtprijs van 109 euro en dat is natuurlijk niet mis. Voor deze prijs kan je immers ook de Logitech MX Keys aanschaffen, die op bepaalde vlakken zeker voordelen heeft, zoals achtergrondverlichting. De keuze die je gaat maken, zal uiteindelijk in de houder zitten. Dat is duidelijk de troef van de Logitech K780. Wissel je tijdens het werken vaak naar je smartphone of gebruik je graag je tablet als tweede scherm terwijl het vlak voor je neus staat, ga dan voor de K780. Zoek je eerder een toetsenbord dat je kan gebruiken om bijvoorbeeld te wisselen tussen een computer en laptop om je productiviteit te verhogen, dan is de MX Keys de logische keuze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business