Reviews

Hearthstone Scholomance Academy review: Digitaal kaartplezier

Hearthstone Scholomance Academy review
Voordelen
Veel speelbare kaarten
Dual Class-kaarten zorgen voor variatie
Heel leuk thema
Snelle aanpassing waar nodig
Nadelen
Spellburst niet altijd even impactvol
Beperkt voor free-to-play spelers
Mindrender Illucia is gewoon niet leuk
Alle kaarten verzamelen blijft een prijzige investering
Aanbevolen prijs: €NVT
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met Scholomance Academy bewijst Hearthstone dat het nog steeds het beste digitale kaartspel op de markt is. Simpelweg een must-play.

Op 6 augustus kwam Scholomance Academy uit, de laatste nieuwe expansion voor het digitale kaartspel Hearthstone van Blizzard Entertainment. Deze tweede set van 2020 zorgt voor 135 nieuwe kaarten om te verzamelen, waaronder 40 Dual Class-kaarten, en introduceert ‘Spellburst’ als een nieuw keyword. 

Anderhalve week na de release lijkt ons een goed moment om de impact van Scholomance Academy te beoordelen. Na veel experimenteren en de eerste competitieve wedstrijden begint het immers duidelijk te worden welke classes het meeste voordeel halen uit de uitbreiding, en welke onderaan de ladder terecht zijn gekomen. 

Spellburst en Dual Class kaarten

Zoals bij elke set, heeft Blizzard een aantal nieuwigheden toegevoegd. In dit geval gaat het allereerst om Dual Class kaarten. Deze kaarten zorgen voor een cross-over tussen twee classes, met als resultaat krachtige tools van de ene class nu ook gebruikt kunnen worden door een andere. We nemen Lightning Bloom als voorbeeld. Deze kaart neemt het mana cheaten waar Druid zo bekend om staat en voegt daar Overload aan toe uit de Shaman class. Zo krijg je voor één beurt dus toegang tot meer mana, waardoor je meer kaarten kan spelen. De volgende beurt heb je evenveel mana minder. Vanaf dag 1 is deze kaart één van de krachtigste uit Scholomance Academy. De Dual Class kaarten zorgen ervoor dat de verschillende classes iets meer door elkaar lopen en Hearthstone speelt daarmee goed in op de jaloezie die we allemaal wel eens voelen wanneer onze tegenstander een impactvolle kaart speelt uniek voor zijn class. 

Hearthstone Scholomance review still

Spellburst is de tweede grote nieuwigheid voor Scholomance Academy. Waar een gewone Battlecry activeert op het moment dat je een kaart speelt, activeert Spellburst pas op het moment dat je een spell speelt. Je hebt dus minstens twee kaarten nodig om het effect te activeren, maar dit zorgt ervoor dat unieke combinaties mogelijk worden met bestaande kaarten, die het potentieel hebben om veel impactvoller te zijn dan een gewone battlecry. Van de twintig Spellburst kaarten zagen we echter maar een goede handvol in decks verschijnen, waarvan Cabal Acolyte in Priest veruit de populairste is. Het lijkt er dus op dat de twee-voor-één prijs voor veel classes niet de moeite waard is. 

Hearthstone Scholomance review still
Scholomance Academy is fun, maar er zijn ook duistere kaarten te vinden.

Scholomance class overzicht

Wel hebben we sinds de release van Scholomance Academy een hoop nieuwe decks in Standard zien verschijnen. De competitieve ladder heeft vaarwel gezegd tegen Hunter en we zien classes zoals Druid en Mage terug meer gespeeld. Druid heeft met Lightning Bloom een geweldige tool gekregen, maar ook buff-kaarten zoals Survival of the Fittest die geweldig goed samenwerken met Kael’Thas. Zo goed zelfs dat deze laatste kaart deze week een kleine nerf zal krijgen, waardoor de impact minder groot zal zijn. Blizzard wil duidelijk snel schakelen in Scholomance, want ook vorige week zagen we al wijzigingen, maar toen ging het om een technische aanpassing aan het Discover keyword, waardoor kaarten zichzelf niet meer kunnen ontdekken. Dit helpt eindeloze kettingen tegen te gaan, iets dat vooral frustrerend was.

Mage Scholomance
Mage is in Scholomance Academy opnieuw het spelen waard.

Naast Druid zien we ook Paladin, Mage en Priest veel gespeeld worden. Paladin heeft de mogelijkheid om Druid te matchen met hun eigen buffs en impactvolle kaarten zoals Argent Braggart, terwijl Mage dan weer makkelijk om kan met de borden die beide classes opbouwen. Er zijn ook enkele combo-decks die je als Mage kan spelen die je tegenstander, in de juiste omstandigheden, van 30 leven naar 0 kan brengen in één beurt. Leuk om te spelen, maar een uitdaging om het tegen op te nemen. Priest blijft dan weer dominant door de Galakrond-kaarten uit de vorige sets. De class kan om met eender welk bord en als dat niet lukt dan stelen ze maar al te graag jouw kaarten. Mindrender Illucia is daar grotendeels verantwoordelijk voor, met veel gefrustreerde spelers tot gevolg. De lage kost zorgt er immers voor dat Priest in één beurt jouw volledige hand om zeep kan helpen. Gelukkig is dit de tweede kaart die een nerf gaat krijgen, met een hogere kost tot gevolg. Dankjewel, Blizzard.

speelbord
Het spelbord van Scholomance Academy.

Warrior en Rogue zien variërende resultaten, maar ook deze classes hebben verschillende speelbare decks. Onderaan de ladder vinden we momenteel classes zoals Hunter, Demon Hunter en Warlock terug. Hoewel ze allemaal speelbaar zijn, hebben zijn niet de meest impactvolle kaarten van deze set ontvangen, waardoor het moeilijk is competitief te blijven. Dat is op zich prima, want beider Hunters domineerden in Ashes of Outland en hun afwezigheid zorgt ervoor dat een frisse wind door de Hearthstone-meta blaast.

Hearthstone Scholomance Academy: Eindoordeel

Na meer dan 200 matches sinds de lancering, heb ik een heel goed gevoel bij Scholomance Academy. De expansion heeft genoeg impactvolle kaarten om de meta helemaal overhoop te gooien en dat is zeer welkom. Daarbovenop is een heel groot deel van de 135 nieuwe kaarten ook speelbaar, wat ervoor zorgt dat je kan kiezen uit een breed aanbod van nieuwe decks. De Dual Class-kaarten zorgen er bovendien voor dat je met meerdere classes aan de slag kan zonder extra kaarten te moeten craften. Ben jij dus een free-to-play Hearthstone speler, dan kom je al heel ver met enkele slimme keuzes tijdens het craften. Spellburst lijkt minder impactvol te zijn, maar het is wel aangenaam om de kaarten willekeurig te ontdekken tijdens het spelen en er dan je voordeel uit te halen. 

Devolving Missiles artwork
Gewoon plezier hebben is nog altijd het belangrijkste.

Bovendien is Scholomance Academy gewoon enorm fun. Van de kaarten tot de vrolijke sfeer van de expansion, dit is exact hoe we hoopten dat het Zweinstein van het Hearthstone-universum eruit zou zien. We raden je dan ook aan om de game even te downloaden op PC, Android of iOS en je gratis kaartpacks te claimen. Ben je een nieuwe speler? Dan krijg je zelfs een volledig competitief deck.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business